mijn kijk op

Ierland – Trident Hotel aan de baai in Kinsale

Ierland – Trident Hotel aan de baai in Kinsale Het Trident Hotel in Kinsale, Zuidwest Ierland, ligt direct aan de haven van de stad. Het uiterst comfortabele hotel ligt op een paar passen van het historische centrum van Kinsale en door de ligging aan de haven is het een geliefd hotel bij mensen die van boten en watersport houden. Wie daar een kamer heeft geboekt krijgt een spectaculair uitzicht over de baai met de blik op enkele van de veertig tinten groen die je in Ierland kunt zien. In Kinsale zijn vele restaurants waar het heerlijk eten is.

Trident Hotel

Het hotel wordt beschouwd als een met de meest spectaculaire ligging in Ierland en daar is geen woord aan gelogen. Wij prijzen ons gelukkig met kamer 220, met uitzicht over de baai. Grote ramen laten de beelden van de met zon beschenen heuvels aan de overkant van de baai zien, de schittering van de zon op het water, de levendigheid van de bootjes en jachten, de reddingsbrigade en kustwacht. Zelfs de regen op het water is een lust om naar te kijken.

Kamers

Het hotel heeft 75 kamers over twee verdiepingen verdeeld. Er zijn 34 standaard kamers, 30 executive rooms, 9 junior suites and 2 master suites met elk een eigen balkon. Alle kamers hebben uitzicht op de baai, geheel of gedeeltelijk. Het diner kan gebruikt worden in Pier One Restaurant, het restaurant dat meedoet met de culinaire kring van Kinsale. Sinds in de jaren zeventig van de twintigste eeuw enkele restauranteigenaren een culinair evenement op poten zetten, hebben ze steeds meer restaurateurs aan zich weten te binden via de Good Food Circle van Kinsale en van de stad een culinaire plaats van betekenis gemaakt. Het heeft er naam mee gemaakt. In de stad zie je bij de aangesloten restaurants citaten van Ierse schrijvers die iets over eten vertellen en een muurplaat die vertelt dat ze bij de kring zijn aangesloten. Pier One Restaurant won jaren achtereen de Rosetta Award voor excellente keuken en de stad Kinsale wordt de Gourmet Capital of Ireland genoemd.

Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong
Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong
Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong

Kinsale’s Good Food Circle

In 1972 en de jaren daarna werden er Wild Geese Weekends georganiseerd door een groep gelijkgezinde restauranthouders samen met mensen uit de stad die in de toerismebranche werkzaam zijn. Ze propageerden om ‘buiten de deur’ te gaan eten in een restaurant naar keuze. De restaurants werkten samen met de hotels en samen konden ze een serie activiteiten programmeren. Door als een groep op te treden konden ze gebruik maken van elkaars talenten en met elkaar het culinaire niveau van Kinsale naar een hoger plan tillen. In 1976 werd de Good Food Circle opgericht, die voortkwam uit de samenwerking die al een paar jaar aan de gang was. Later werd er een Gourmet Festival toegevoegd, waarvan de eerste editie in 1977 was. Het is sindsdien een jaarlijks hoogtepunt. Op de kalender staat:
 • april: All Ireland Chowder Cook Off;
 • juni: Midsummers Lobster Madness;
 • oktober: Kinsale Gourmet Festival.

Warf Tavern

Naast Pier One Restaurant ligt het toegankelijke Warf Tavern, een eetcafé waar de televisie aanstaat om Wimbledon wedstrijden te laten zien of de voetbalwedstrijd Argentinië tegen België in de strijd om het wereldkampioenschap. Dat was in 2014. België verloor die kwartfinale in het kampioenschap dat in Brazilië werd gespeeld.
De wedstrijd van Nederland tegen Costa Rica zagen we op onze kamer met uitzicht op de baai. Tussen de wedstrijden van Argentinië tegen België en Nederland - Costa Rica in was er reclame voor Roundup op de buis. Het is toch zonde om te propageren dit prachtige groene eiland met gif te besproeien.
In de Warf Tavern is geregeld live muziek, van traditioneel tot jazz.

Good Food Circle / Bron: Jeanet de JongGood Food Circle / Bron: Jeanet de Jong
de haven / Bron: Jeanet de Jongde haven / Bron: Jeanet de Jong
het uitzicht / Bron: Jeanet de Jonghet uitzicht / Bron: Jeanet de Jong

Haven voor jachtjes en diepzeevissers

Het Trident Hotel heeft een eigen havendeel voor haar gasten, met toegang tot jacht charter en diepzee vissen. Ook mogen de hotelgasten gebruikmaken van de zwembadfaciliteiten van het naastgelegen zusterhotel.
Parkeren kan voor het hotel, met de neus naar de haven. Zelfs de auto krijgt een mooi plekje bij het Trident Hotel.

Feesten en partijen

Het hotel wordt regelmatig geboekt voor feesten en partijen. Tijdens ons verblijf zien we er een babyshower, vrijgezellenparty en bruiloft. De Schooner lounge op de eerste verdieping is comfortabel gemeubileerd. Vanuit de lounge is er natuurlijk weer prachtig uitzicht over het water en er is toegang tot een heerlijk terras.

Wheelhouse Bar

Op de eerste verdieping zit ook de Wheelhouse Bar, waar men een drankje kan nemen voorafgaand aan het diner, om maar iets te noemen. Het hotel heeft vijf zalen voor groepen, met een capaciteit van tweehonderd mensen. Op alle kamers maakt wifi het internet toegankelijk.

Rondreis door Ierland

Tijdens onze Ierland rondreis verblijven we twee zeer aangename nachten in het hotel. Om te beginnen won Nederland van Costa Rica de strafschoppenserie en haalde daarmee de halve finale van het wk-voetbaltoernooi dat in de zomer van 2014 werd gespeeld. Ierland deed niet mee, maar de Ierse barman van de Warf Tavern duimde voor Nederland. “It wasn’t easy!” was zijn commentaar daags na de wedstrijd, nee zonder strijd was het niet gegaan.

Hotel muzak

De stad vraagt om herhalingsbezoek, want Kinsale en omgeving heeft veel meer te bieden dan wij in anderhalve dag en twee nachten aankunnen. Enige puntje van kritiek: de muzak. Tijdens het overigens verrukkelijke ontbijt in de ontbijtzaal van het Trident Hotel klinkt 'Strangers in the Night' zoals we lange tijd niet hadden gehoord en hopen het nooit meer te hoeven horen.
De volgende stop tijdens onze rondreis is Kenmare.

Kinsale

Legenda
A. Trident Hotel
B. River Bandon
C. James Fort
D. Keltische Zee
E. Charles Fort
F. Kinsale
G. Kenmare

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: RosettarecensieFilmrecensie: RosettaDeze met o.a. de Gouden Palm van 1999 bekroonde film is gemaakt door de gebroeders Dardenne. Deze Belgische broers zijn…
Fietsen, wandelen en lekker eten langs de GreenwayAan de westkust van Ierland is een meer dan honderd jaar oude spoorlijn verbouwd tot een schitterend wandel- en fietspad…
Eindejaar in Dublin, Belfast, Sandycove en NewgrangeEindejaar in Dublin, Belfast, Sandycove en NewgrangeIerland is hét land van de tradities, eeuwenoude gewoonten en feesten die gekoesterd worden opdat ze bewaard blijven voo…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…

Languedoc-RoussillonLanguedoc-Roussillon is een gebied gelegen in het centrale zuiden van Frankrijk. Het is enorm divers, met delen grenzend…
Kerst in Italië: hoe vieren de Italianen Kerstmis?Kerstmis is het grootste feest van Italië, omdat daarin de twee rotsvaste pijlers van de samenleving samenkomen: de fami…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • www.kinsalerestaurants.com
 • Pharos Reizen gids
 • Trident Hotel folder
 • Boek: Ierland, uitgave ANWB
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.