mijn kijk opWales – Dunoon Hotel in Llandudno op het schiereiland
Onderweg van Ameland naar Ierland rijden we dwars door Engeland en Wales, van de oostkust naar de westkust. De nacht voor de overtocht naar Ierland verblijven we in Llandudno - spreek uit als Glendudno - in het Dunoon Hotel. De stad heeft ongeveer 19.000 inwoners en is de bekendste badplaats aan de noordkust van Wales. Het hotel is een aanrader. De kamers zijn eenvoudig, het ontbijt is super, het diner is er heerlijk, de ambiance is fantastisch en de mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam.
Dunoon Hotel op het schiereiland van Wales
Het Dunoon Hotel is een groot en stijlvol hotel aan een brede straat in de kustplaats Llandudno. Het hotel is uiterst comfortabel en ligt op enkele honderden meters afstand van het centrum van de stad en de baai. Het echtpaar Charlotte en Rhys Williams zwaait er de scepter en het hotel draagt de sfeer van een familiehotel met aandacht voor stijl en gasten. Geen dertien in een dozijn hotel: een adres om te onthouden.
Victoriaans
Het eerste dat opvalt voor je de trap naar de lobby hebt bestegen is de Victoriaanse gevel en bij binnenkomst de geur van boenwas. Het hotel staat vol met houten ornamenten en eiken lambriseringen en dat wordt goed onderhouden. Uiterst vriendelijk personeel begroet de gasten en de lounge is warm gedecoreerd. Wandkleden met verliefde stelletjes of berggezichten met baai en bootjes hangen tussen spiegels, prenten en borduurwerken met stichtelijke spreuken. Overal staan stoelen die uitnodigen om daar je krantje te lezen en een glaasje te drinken. Het heerlijkste is nog dat er in de lounge geen muziek piept dat net te zacht is om van te genieten en net te hard om te negeren. Heerlijk, die stilte, met alleen het geluid van de langsrijdende Arriva-bus en het krijsen van de meeuwen.
Kamers
Het hotel heeft 49 kamers en niet een is er gelijk aan de ander. Er zijn drie verdiepingen en verschillende trappen en een lift. De vloerbedekking is zoals je het van een stijlvol hotel verwacht, mooie patronen en sprekende kleuren. Geen kermis voor de ogen, maar echt iets voor in een hotel.
Keuken met Rosetta Award
Het is heerlijk eten in het stijlvolle restaurant van Dunoon. De keuken is er uitstekend: voor 2013 en 2014 kreeg het de
Rosette Award for Culinary Excellence. De tafel is gedekt met tafelzilver en je krijgt een stoffen servet, dat de volgende ochtend ook weer bij jouw ontbijtbordje ligt. Bloemkoolsoep, paddenstoel met brie uit Wales, zeebaars op de huid gebakken met lekker veel roomboter en op een bedje groenten en aardappelblokjes in een romig sausje, een schaaltje broccoli ernaast,
something sweet in de vorm van
apfel strudel met iets te dunne custardsaus maar wel erg lekker en als laatste een bordje van de fijnste kazen uit de streek en tot slot een kopje koffie. De chocolademint hebben we laten liggen. Een verrukkelijk diner waarbij we niet op de calorieën hebben gelet.
Lounge /
Bron: Jeanet de JongAward /
Bron: Jeanet de JongGevel /
Bron: Jeanet de Jong
Breakfast met een perfect eitje
Het ontbijt was al even heerlijk. Wat of we wilden, vroeg de ober. Er was keuze uit worstjes, gerookte zalm met ei, vis, gebakken tomaten, twee gekookte eitjes met toast. Wij kozen voor de eitjes met toast, dat in lekkere reepjes was gesneden en al van boter was voorzien. De eitjes waren gloeiend heet en perfect van zachtgekooktheid. Even vergisten we ons in het zoutvaatje zodat er peper op het eitje werd gestrooid. Bij Dunoon hebben ze de peper in het vaatje met veel gaatjes gedaan en het zout in dat met één gat.
Gezellig en persoonlijk
Dunoon Hotel gaat niet voor een ‘concept’ zoals duizenden inwisselbare hotels en is niet aangesloten bij een keten, maar staat voor gezellig en persoonlijk. Behalve de Rosette Award in 2013 werd de accommodatie in 2009 door
Les Routier uitgeroepen tot
UK Hotel of the Year. In 2011 kreeg het de
Gold Award, voor
Best Hotel UK and Ireland van Great Rail Journeys. In 2012 kreeg het van
Great Rail Journeys de
Gold Award voor
Good Food. Wie Danoon Hotel heeft geboekt heeft een goed hotel gekozen.
Relaxed en met hart
‘Elegant, understated, formal yet relaxed.’ Zo karakteriseert Dunoon zijn eigen accommodatie en daar is geen woord aan gelogen. Geen grote gebaren, geen eenheidsworst, maar persoonlijke benadering en zorg voor de zaak. Geen
‘wow’ of
‘X’ maar
‘aaah.’ In kamer nummer 9 hangt bijvoorbeeld een stoffen hartje, met knoopjes, een naald en wat garen. Voor wie een knoopje aan z'n blouse mist of voor wie een gaatje in zijn broek ontdekte. Het doet ons hart smelten.
Staffordshire hondje /
Bron: Jeanet de JongDe bloemen in de lobby /
Bron: Jeanet de JongHet tweede Staffordshire hondje /
Bron: Jeanet de Jong
Wijn
Danoon heeft een eigen wijnkelder en kiest haar wijnen met zorg uit. Goede waar voor je geld, dat krijg je als je een glas, klein of bijna tot de rand gevuld, bestelt.
‘Affordable wines are great and the great wines thoroughly affordable.’ Veel wijnen komen uit de meest interessante wijngebieden van Frankrijk.
Handdoeken met monogram
De zachte handdoeken van Dunoon dragen het geborduurde Dunoon monogram en slapen doe je onder een fijn Egyptisch katoenen laken. Op je eerste nacht vind je op je het kussen een Dunoon chocolaatje.
Markt
De chef gebruikt producten van lokale leveranciers. Hij zoekt de verse vis, het vlees en de kaas op de markt en selecteert het fruit en speurt naar de fijnste kruiden. Wat wordt geserveerd is allemaal
‘North Walean,’ het zijn producten uit noord Wales.
Character Jugs /
Bron: Jeanet de JongStaffordshire /
Bron: Jeanet de JongAntieke mokken /
Bron: Jeanet de Jong
Klok
Elke donderdag worden de twee grootvaders klokken opgewonden en wordt de koekoeksklok in de bar op tijd gezet. Het zijn drie antieke klokken die boven de eiken lambriseringen hangen en boven de eiken vloer van de bar. Het interieur laat verder Duitse art nouveau meubels zien, Welsh kasten en veel koper en kaarsenstandaards. In de lounge is ook een open haard. Er staat een piano en vele kleine en mooie objecten die het hotel een eigen smoel geven. In de kast in de lobby staan antieke Victoriaanse Staffordshire figuren en Staffordhire hondjes. Heel bijzonder is de verzameling antieke
Character Jugs, die achter de bar op een plank staan.
Bloemen
Op vrijdag worden de bloemen in het hotel ververst. Er staan een paar prachtige stukken van zijden bloemen, bijna niet van echt te onderscheiden. In de
dining room en de lobby staan vazen met echte bloemen, elke vrijdag handgeplukt. Op die dag wordt ook de tuin gedaan, de bloembedden en de rozenstruiken. Het draagt allemaal bij tot de pracht van de stad en
beauty van de regio. Zij van Dunoon zeggen:
‘Unquestionably one of the most beautiful regions in Europe,’ zonder twijfel een van de mooiste streken van Europa.
Victorian Staffordshire figures /
Bron: Jeanet de JongKristal en porcelein /
Bron: Jeanet de JongBorduurwerk /
Bron: Jeanet de Jong
Poetsen en boenen
Naaihartje /
Bron: Jeanet de JongDagelijks worden de kristallen glazen onder handen genomen en op zaterdag worden de toastrekjes, peper- en zout stelletjes en theepotten gepoetst. Ook krijgt het hout dan een beurt en daarom ruikt het er als vroeger, naar boenwas. Schoonmaken van de kamers, het linnengoed, het zilverwerk gebeurt allemaal met oog voor het milieu. Dunoon gebruikt hypermoderne schoonmaaktechnologie waarbij er geen traditionele chemische schoonmaakmiddelen meer worden gebruikt. De oven in de keuken is energiezuinig, de lampen zijn vervangen voor zuinige exemplaren en in alle facetten van het hotel wordt de CO2 voetstap zo klein mogelijk gemaakt. Dunoon Hotel heeft hart voor de zaak, hart voor de gasten en hart voor de wereld.
Dunoon Hotel
Gloddaeth Street
Llandudno
Cowny LL30 2DW
Wales
Links rijden
Het is natuurlijk wel even opletten met dat linksrijdende verkeer. Vanaf de boot in Engeland moet je meteen aan de bak. De eerste de beste rotonde komt als we net de veerboot af zijn en er zullen in Engeland en Wales nog tientallen volgen. Ook moet je het aantal miles omreken naar kilometers om te weten hoe hard je mag rijden. Het is 1,5 keer en een beetje, wie anderhalf keer aanhoudt zit aan de veilige kant: staat er 60 miles, dan mogen we iets harder rijden dan 90 kilometer per uur.
Lees verder