Buren Oostelijkste dorp op Ameland

Buren Oostelijkste dorp op Ameland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaats. Buren ligt ten oosten van Nes en ten westen van de Kooiplaats en is het oostelijkste dorp van het eiland. Buren is bekend van het Landbouw- en Juttersmuseum, Rixt, Hotel de Klok en de slager, Primera, Klein Vaarwater, Strandhuys, kampeerboerboerderijen en het Amelander Tiepelkampioenschap.
Carbidschieten in Buren / Bron: Jan van OsCarbidschieten in Buren / Bron: Jan van Os

Het oostelijkste dorp op Ameland


Buren op Ameland

Buren is een ruim opgezet streekdorp met lage bebouwing. Bijzonder aan het dorp is dat er weinig bomen langs de kant van de weg staan. Vroeger werd het dorp De Buren genoemd en werd het beschouwd als een buurschap van Nes: men ging naar de buren. In het dorp wonen van oudsher veel rooms-katholieke boeren. Er staan dan ook veel boerderijen die in de laatste helft van de 20ste eeuw de een na de ander werden ingericht als groepsaccommodaties voor vakantievierende groepen Duitse kinderen en schoolkampen van heinde en verre.

Vriend Kleve

Uit die branche stamt ook de vriendenband met de Duitse stad Kleve, vanwaar duizenden kinderen de frisse lucht van het Waddeneiland mochten opsnuiven.

School

Buren had een eigen school, maar die werd in 1950 tot hotel De Klok verbouwd. Ook ontbeert het dorp een eigen kerk en toren. De Buremers kerken in Nes. Zonder school en zonder kerk redt het dorp zich prima met café, biljart, restaurant, zalencomplex en hotel De Klok als middelpunt. Het dorp heeft zich ontwikkeld tot een stevige kern; de oudere bebouwing staat verspreid langs wegen en paden. In het midden van het dorp is een plein geconstrueerd met het beeld van Ritskemooi op een sokkel in het midden.

Ritskemooi

Ritskemooi verbeeldt de legende van Rixt van het Oerd, de vrouw die schepen op de klippen joeg met een vals licht om ze schipbreuk te laten lijden en te beroven van wat bruikbaar was. Ze was er succesvol in totdat ze haar eigen zeevarende zoon verdronken op het strand aantrof. Hij had schipbreuk geleden vanwege haar lichtje. Sindsdien huilt ze over het Oerd: "Sjoe-oe-oerd!"

Museum

In een van de oude boerderijtjes is het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude ondergebracht. Het is de cultuurhistorische trekpleister van het dorp. Het dorp is na de oorlog danig uitgedijd en er zijn diverse nieuwe straten aangelegd. Beroemd is Buren om zijn coöperatie die een onontgonnen stuk land omvormde tot een modern vakantiepark met vele faciliteiten. Midden 20ste eeuw staken boeren en andere ondernemers de koppen bij elkaar om een camping te realiseren. In de loop der jaren is dat uitgegroeid tot een werkgever van formaat en een vakantiepark Klein Vaarwater dat jaarlijks aan duizenden mensen vakantieplezier biedt.

De Boeg

Recreatiezaal De Boeg op het vakantiepark is voor eilander evenementen en zomeractiviteiten een zaal van belang. Op het vakantiepark is tevens een overdekt zwembad aangelegd.

De moeite waard in het dorp

Ritskemooi / Bron: Persbureau AmelandRitskemooi / Bron: Persbureau Ameland
In Buren is bijzonder de moeite waard:

Buren en de rest

 • Buren ligt twee kilometer ten westen van de Kooiplaats.
 • Buren ligt ongeveer twee kilometer oostelijk van Nes.
 • Buren ligt ongeveer 8 kilometer oostelijk van Ballum.
 • Van Buren naar Hollum is het ongeveer 12 kilometer westwaarts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ballum Dorp op Waddeneiland AmelandBallum Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Hollum Het westelijkste dorp op AmelandHollum Het westelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Kooiplaats - Buurtschap op AmelandKooiplaats - Buurtschap op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…

Dieren: een dorp tussen de IJssel en de VeluweDieren: een dorp tussen de IJssel en de VeluweDieren is een Nederlandse plaats gelegen in de provincie Gelderland. Aan de ene kant van Dieren ligt de rivier de IJssel…
Nes Dorp op Ameland met de CuyperskerkNes Dorp op Ameland met de CuyperskerkAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Friesland Wonderland
 • Gemeente Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Jan van Os
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.