Dieren: een dorp tussen de IJssel en de Veluwe

Dieren: een dorp tussen de IJssel en de Veluwe Dieren is een Nederlandse plaats gelegen in de provincie Gelderland. Aan de ene kant van Dieren ligt de rivier de IJssel en haar lange uitgestrekte uiterwaarden. Aan de andere kant van Dieren vind je de heuvelachtige bossen van de Veluwezoom. Ook komt het zuidelijke stuk van het kilometerslange Apeldoorns kanaal op de IJssel uit. Dieren telt ongeveer 16.000 inwoners. Dieren ligt in de gemeente Rheden.

Geschiedenis van Dieren

In het jaar 838 wordt dieren het eerst genoemd. Al vanaf dat jaar staat in dieren het middeleeuwse jachtslot Hof te Dieren. Dit hof was eigendom van de Duitse Orde. Later kwam het in de handen van de Oranjes. Het hof werd voornamelijk bezocht door Koninklijke hoogheden die hier verbleven voor de jacht. Om zeker van de jacht te zijn werd er een enorm stuk bos afgesloten door een hek. Hierin werden zwijnen en herten vrijgelaten. Zo wist men zeker dat er wild rondliep in het jachtgebied.

Eeuwenlang bleef dieren een vrij kleine gemeenschap. Hier kwam in 19e eeuw echter verandering in. De komst van de spoorlijn die Arnhem met Zutphen verbind, zorgde voor een toename van toerisme. Door de betere bereikbaarheid kwamen steeds meer bedrijven naar Dieren toe. Dieren maakte en grote groei door toen Koninklijk Gazelle zich in Dieren vestigden en het Apeldoorns kanaal werd gegraven. Al deze arbeiders bleven in Dieren wonen waardoor er binnen een korte tijd veel woonwijken gebouwd werden.

Maar in de eind jaren tachtig kwam er een eind aan de groei. De groei ging namelijk ten koste van de heide en bosgebieden aan de noordkant van de spoorlijn.

Door de groei is Dieren vooral in noordelijke richting gaan uitbreiden en daar heeft zich ook het centrum gevormd. Hierdoor verschoof het oude centrum (nu Dieren-Zuid) naar het noorden en dit had als gevolg dat het karakter van Dieren-zuid sterk veranderde.

Bezienswaardigheden en omgeving

Dieren heeft maar liefst 31 ingeschreven rijksmonumenten. Hieronder staan de bezienswaardigheden met de meest historische of culturele waarde.
 • Hof te Dieren. Dit eeuwenoude hof werd in de Tweede Wereldoorlog deels vernield. In het park staan de ruïnes nog ten openbaring aan bezoekers. Daarnaast wordt een deel van het hof nu gebruikt als wijngaard. Op zaterdagmiddag kan hier wijn geproefd worden.
 • Koninklijke Gazelle. De wereldbekende fietsen van Koninklijke Gazelle worden in Dieren gemaakt. Wekelijks zijn er rondleidingen die het verhaal vertellen van het ontstaan van Gazelle.
 • Nationaal Park Veluwezoom. Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare op de Veluwe dat in zijn geheel eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal.
 • De Spelerij. Hier kunnen kinderen onderzoeken en leren. Er zijn werkplaatsen om te lassen, zagen of slijpen, maar ook glijbanen, doolhoven en theatervoorstellingen. Een erg bekende locatie voor schoolreisjes.
 • VSM. In Dieren begint het traject van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij dat via Eerbeek en Beekbergen eindigt in Apeldoorn. Tijdens een rit met de stoomtrein komt men door authentieke dorpjes en prachtige natuurgebieden.

Evenementen

In Dieren vindt zich ieder jaar ook een aantal lokale en meer bekendere evenementen plaats.
 • Open Nederlands Kampioenschap Schaken
 • De vale Ouwe fietstocht. Deze gaat voornamelijk over de Veluwe
 • Rhedense Fiets4daagse. Hieruit heeft men de keuze uit een route van 20, 40, 60 of 80 kilometer
 • Gelderse Jaarmarkt. Deze wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Dierense Voetbalclub Erica'76
 • Zomerfeest aan de IJssel. Ieder jaar vindt er het gratis te bezoeken IJsselfeest plaatst aan de kade van de IJssel. Op de vrijdagavond is er altijd een open bioscoop die pas uitgekomen films draait. Op zaterdag is er altijd eerst een markt waarna in de avond enkele bands of artiesten komen optreden. Het IJsselfeest is één van de bekendere zomerfeesten van Gelderland.

Koninklijke familie

In 2015 bracht de koninklijke familie een bezoek aan de fietsfabriek Gazelle. Deze fabriek werd in 2015 heropend na een flinke verbouwing.
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen op de Posbank, in Nationaal Park De VeluwezoomWandelen op de Posbank, in Nationaal Park De VeluwezoomDe Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en je kunt er prachtig wandelen. Het is een heuvelachtig ge…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…
Kasteel Middachten De Steeg: bed & breakfast, tuin en fairKasteel Middachten De Steeg: bed & breakfast, tuin en fairKasteel Middachten staat in het dorp De Steeg (gemeente Rheden), onder de rook van Arnhem. Het kasteel is een Rijksmonum…
De 20 Nationale Parken in NederlandDe 20 Nationale Parken in NederlandIn Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook s…

Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam BuitenveldertWinkelcentrum Gelderlandplein: een goed bereikbaar winkelcentrum in Amsterdam Zuid - Buitenveldert. Met zijn brede sorte…
Kooiplaats - Buurtschap op AmelandKooiplaats - Buurtschap op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: KarinHohle, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dieren_(Gelderland)
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.