Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam Buitenveldert

Winkelcentrum Gelderlandplein: een goed bereikbaar winkelcentrum in Amsterdam Zuid - Buitenveldert. Met zijn brede sortering van winkels en rustige uitstraling is het een fijn winkeloord. Bovendien is parkeren de eerste anderhalf uur gratis. Omdat het niet al te groot is heeft het ook een wat knusse uitstraling. De afgelopen jaren tot 2015 is het plein weer behoorlijk verbouwd en veranderd. Het kan weer een tijd mee.

Inhoud:


Afwisselend assortiment in een niet te groot centrum

Gelderlandplein is een niet al te groot winkelcentrum. Met zijn ruim 80 winkels is het een kleine concurrent van grote broer Stadshart Amstelveen. De Ondernemersvereniging streeft naar een uitgebalanceerd aanbod. Ze wil zowel voorzien in de dagelijkse boodschappen alsook in bijzondere luxe aankopen. De beperkte omvang van het winkelcentrum straalt een veilig gevoel uit en bovendien overzichtelijkheid en vertrouwdheid. Je voelt je er als klant snel thuis, zeker als je het wat vaker bezoekt. Door-de-weeks is het een rustig winkelcentrum waar je bij de kassa snel aan de beurt bent. In het weekend is het drukker, maar niet overvol. En dat is prettig winkelen.

Qua prijsniveau heeft het centrum een goede balans gevonden: zowel de 'gewone' man/vrouw alsook die met een wat ruimere beurs kunnen er goed shoppen. De Albert Heijn AH XL is in 2012 volledig vernieuwd, hetgeen in 2012 resulteerde tot in de titel 'Beste AHXL van Noord Nederland'. Reguliere winkels als Etos, Bart Smit, en Bristol hebben er al vele jaren hun vaste stek. Echte oudgedienden zijn de Blokker, Jamin en de juweliers Strego en Sietze Wagenmakers.

Qua mode is het aanbod volgens de eigenaar zelf 'ruim aanwezig'. Ondergetekende vindt dat daar best nog wat uitbreiding op mag komen. Het vertrek van de Esprit winkel heeft daar geen goed aan gedaan. Voor Esprit mode moet men nu uitwijken naar Stadshart Amstelveen of naar de Esprit outlet in Amsterdam Zuidoost. Voor het luxere modesegment is er wat meer aanbod.

Overdekt maar ruimtelijk

Gelderlandplein werd geopend in 1968 en is daarmee een wat ouder winkelcentrum. Tientallen jaren was het open, en op winderige dagen kon het er koud en guur zijn. Inmiddels hard toe aan vernieuwing werd het grotendeels overdekte centrum in 1997 heropend. Sindsdien ging het even verder onder de naam Groot Gelderlandplein, een naam die nu niet meer gebruikt lijkt te worden. Ook naam op de gevel is weer teruggebracht naar kortweg 'Gelderlandplein'.

Concurrentie

De sterkte van een wat knusser winkelcentrum is tevens ook haar zwakte. De shopper die houdt van groots en eindeloos winkelen zal waarschijnlijk toch uitwijken naar het Stadshart Amstelveen of naar budgetvriendelijk Winkelcentrum Osdorp. Toch is het knop hoe het Gelderlandplein zich heeft weten te transformeren van rijen winkels tot knusse plekken om te lunchen en een krantje te lezen. Ideaal voor stellen met verschillende wensen: de een richting winkels, de ander met een kopje koffie wegduiken in het laatste nieuws. La Place van V&D, en de nieuwkomer Coffee Company bieden daar prima mogelijkheid voor. La Place biedt zelfs gratis WiFi, ook handig voor de ZZP'er.

Goed bereikbaar, goedkoop parkeren

Parkeren is goed geregeld: parkeergarage Ernst biedt de eerste anderhalf uur gratis parkeren, ruim genoeg voor de dagelijkse boodschappen en 'nog even rondkijken'. Daarna zijn de tarieven 1,- per uur of gedeelte van een uur tot maximaal 15,00 per dag. In de directe omgeving is het parkeren met de blauwe parkeerschijf. Vanaf de snelweg ring A10 Amsterdam is de bereikbaarheid via de afslag Rai prima en snel. De parkeergarage is elke dag open van 7.30 - 23.30 uur.

Openingstijden winkelcentrum

  • Maandag: 12.00 - 18.00 uur
  • Dinsdag, woensdag, vrijdag: 09.30 - 18.00 uur
  • Donderdag: 09.30 - 20.00 uur
  • Zaterdag: 09.30 - 17.00 uur
  • Koopzondagen: 12.00 - 17.00 uur

De Albert Heijn is van maandag tot en met zondag van 08.00 - 22.00 uur geopend.
Als het winkelcentrum gesloten is, zijn de parkeergarage en de Albert Heijn wel toegankelijk.

Evenementen

Regelmatig word je bij het winkelen verrast met evenementen zoals bij Pasen, Sinterklaas en Kerst. Maar ook een onverwachts concert, modeshow, demonstratie of markt. Gelderlandplein straalt daarmee uit een actieve en eigentijdse shoppingmall te willen zijn.

Kinderen: geen ballenbak maar spelen en schaatsen

Voor de ballenbak moet je toch echt naar de Ikea. Maar winkelcentrum Gelderlandplein heeft wel speeltuin Kiddieland en niet te vergeten de vaste winterse schaatsbaan, compleet met schaatsen.

Geschiedenis

Toen in de jaren 60 Buitenveldert gebouwd werd was al snel behoefte aan een centraal winkelcentrum. In 1968 geopend werd het een bekend en vertrouwd centrum voor mensen die opgroeiden in Buitenveldert. Mooi om te zien hoe het met zijn tijd meegaat.

Toekomstplannen voor Warenhuis aan de Amstel

De Kroonenberg Groep heeft als eigenaar van winkelcentrum Gelderlandplein het plan opgevat tot herontwikkeling en uitbreiding van het plein. Samen met ontwikkelaar Multi Vastgoed uit Gouda en Rijnboutt Architecten presenteerden zij hun plan in mei 2012 aan de directe bewoners. De jongere doelgroepen zullen meer aan bod komen. Nieuwe winkels worden niet zonder meer toegelaten maar geselecteerd op hun toegevoegde waarde, en dat geldt voor zowel MKB'ers als grote ketens. Gelderlandplein wil het hart van de wijk, en voor de Zuidas bekend terrein worden. De centrale ambitie is: duurzaamheid op een hoger niveau. We zijn benieuwd!
© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roercenter (winkelcentrum)Roercenter (winkelcentrum)Het Roercenter is een overdekt winkelcentrum gelegen in Roermond. Het centre telt 24 winkels en een inpandige parkeergar…
Het nieuwe winkelen: kunnen winkelcentra nog overleven?Het nieuwe winkelen: kunnen winkelcentra nog overleven?Winkelcentra hebben het moeilijk, de consument blijft weg en steeds meer winkels gaan over de kop. Online winkelen lijkt…
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…

Walcheren, schiereiland met veel toerismeWalcheren, schiereiland met veel toerismeHet schiereiland Walcheren heeft een groot aantal bezienswaardigheden en leuke plaatsen om te bezoeken. Maar de meeste t…
Dieren: een dorp tussen de IJssel en de VeluweDieren: een dorp tussen de IJssel en de VeluweDieren is een Nederlandse plaats gelegen in de provincie Gelderland. Aan de ene kant van Dieren ligt de rivier de IJssel…
Bronnen en referenties
  • http://gelderlandplein.nl
  • http://issuu.com/hammondcomm/docs/gelderlandplein_magazinenajaar2011voorjaar2012-def/1
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.