Walcheren, schiereiland met veel toerisme

Walcheren, schiereiland met veel toerisme Het schiereiland Walcheren heeft een groot aantal bezienswaardigheden en leuke plaatsen om te bezoeken. Maar de meeste toeristen houden van Walcheren vanwege de kust met duinen en stranden. Walcheren ligt in het zuidwesten van Nederland in de provincie Zeeland. Door de stranden, die voor een groot deel naar het zuiden zijn gericht, trekt de kust in de zomer bij mooi weer veel zwemmers of liefhebbers van het water aan. Hierbij helpt de ruime keuze aan verblijfsmogelijkheden voor toeristen op campings in hotels maar vooral in bungalows van de vele vakantieparken.

Schiereiland met drie gemeenten en veel toerisme

Tot 1871 was Walcheren een eiland. Het gebied wordt omgeven door het water van de Westerschelde, de Noordzee en het Veerse Meer en grenst in het oosten aan Zuid-Beveland. Walcheren werd een schiereiland door de bouw van de Sloedam tussen Walcheren en Zuid-Beveland met inpolderingen aan beide zijden van de dam. Het schiereiland telt drie gemeenten. Middelburg, welke stad tevens de hoofdstad is van Zeeland, de havenstad Vlissingen en het toeristenstadje Veere met in totaal dertien gemeentedelen.

Kustbescherming door dijken en duinen

De duinen langs de kust hebben een belangrijke functie. Zij beschermen het binnenland tegen opstormend zeewater. In het zuiden strekt zich een lange duinstrook uit waarbij het hoogste punt 48,5 meter boven NAP reikt. Daar bevinden zich enkele actieve vuurtorens. Tussen de duinen en de zee bevindt zich een zandstrand met verschillende strandpaviljoens. De kust wordt naast de duinen ook voor een groot deel beschermd door dijken. Na de grote watersnoodramp van 1953 werden uitgebreide beschermingsmaatregelen genomen en diverse grote werken uitgevoerd om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen.

Middelburg provinciehoofdstad

Middelburg is met zijn tamelijk centraal gelegen plek de hoofdstad van de provincie Zeeland en de grootste van de drie steden met bijna 50.000 inwoners. Er zijn al sporen die op de Romeinse tijd wijzen maar er is pas sprake van Middelburg vanaf de negende eeuw. De naam van de stad is omstreeks 880-890 ontstaan vanwege de ligging tussen Soeburg en Domburg. Tegen het einde van de zeventiende eeuw was Middelburg al uitgegroeid tot ongeveer 30.000 inwoners en daarmee de vijfde grootste stad van de Nederlandse Republiek. In die tijd was dat aantal inwoners zeer veel. Aan het eind van de achttiende eeuw verzandde het Sloe steeds meer waardoor de haven van Middelburg moeilijker bereikbaar was. Daarom werd in 1815 een nieuw kanaal gegraven richting Veere.

Vlissingen bedrijvige havenstad

Vlissingen is een havenstad en ligt aan de monding van de Westerschelde aan de zuidelijke kust van het schiereiland Walcheren. Het is een zeer belangrijke plaats voor de scheepvaart. Vlissingen is ook de locatie voor piloten die de schepen via Terneuzen van of naar de havens van Antwerpen leiden. Ook is Vlissingen de laatste tientallen jaren steeds belangrijker geworden voor het toerisme. De Skyline van de boulevard is de laatste jaren ook zeer opvallend veranderd. De kust is de enige kust in Nederland die pal op het zuiden is gericht. Tot de gemeente Vlissingen behoren de dorpen Oost Soeburg en Ritthem.

Veere met dertien gemeentedelen

Veere ligt ten noordoosten van Middelburg aan het Veerse Meer. De gemeente Veere strekt zich uit over een zeer groot deel van Walcheren met de lokale overheid in Domburg. De gemeente telt 34 kilometer kustlijn die bestaat uit zandstranden en duinen. Behalve Domburg behoren ook tot de gemeente Veere: Aagtekerke, Biggekerke, Dishoek, Gapinge, Grijpskerke, Koudekerke, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Vrouwenpolder, Westkapelle en Zoutelande. Deze dertien gemeentedelen waren tot 1965 kleine zelfstandige gemeenten.

Enkele bijzonderheden van Walcheren

Domburg beschouwt zich sinds 1834 als officiële badplaats en is de oudste badplaats in Zeeland. Maar Zoutelande ligt dichter bij de kust en is zeer populair bij toeristen. Het toerisme is er ook de belangrijkste bron van inkomsten. Samen met het strand van Dishoek en Westkapelle wordt deze “Zeeland Riviera" bij mooi weer zeer druk bezocht. Bijzonder is ook de vuurtoren van Westkapelle een kilometer landinwaarts boven op de gotische kerktoren. Het licht van de 54 meter hoge toren heeft een reikwijdte van 35 kilometer. Een tweede kleinere vuurtoren staat op de dijk. Walcheren kent ook zeer speciale activiteiten zoals ringrijden. Deze sport vindt in de zomer in enkele dorpen plaats. Rijders te paard moeten daarbij in galop met een lans een ring steken die ergens op het circuit op een speciale manier aan een koord is bevestigd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Walcheren, het hart van ZeelandWalcheren wordt gezien als het bloeiende groene hart van Zeeland. Met zijn steden als Middelburg en Vlissingen is er alt…
Wat valt er te beleven op Walcheren en BevelandWat valt er te beleven op Walcheren en BevelandHet Zeeuwse land is vlak, het waait er altijd maar desondanks is het beslist een bezoekje waard. Monumentaal Middelburg,…
De weidse stranden van het Zeeuwse WalcherenEen bezoek aan het Zeeuwse Walcheren is aan te raden voor iedereen die van langgerekte stranden houdt. Walcheren heeft v…
Walcheren: met bijzondere gemeenten, kenmerken en museaWalcheren: met bijzondere gemeenten, kenmerken en museaWalcheren is een Nederlands gebied in de provincie Zeeland waar je regelmatig kunt denken dat je in het buitenland bent.…

Zeilen op de Maasplassen en wandelen in Midden-LimburgZeilen op de Maasplassen en wandelen in Midden-LimburgZeilen op de Maasplassen is uniek. Midden-Limburg is vooral in het voorjaar een fantastische plek om een zeilvakantie te…
Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam BuitenveldertWinkelcentrum Gelderlandplein: een goed bereikbaar winkelcentrum in Amsterdam Zuid - Buitenveldert. Met zijn brede sorte…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.