De weidse stranden van het Zeeuwse Walcheren

Een bezoek aan het Zeeuwse Walcheren is aan te raden voor iedereen die van langgerekte stranden houdt. Walcheren heeft vele badplaatsen met unieke stranden waar het nog rustig vertoeven is. Overal ruik je de frisse zilte lucht van Zeeland. Voor de zonaanbidders is het zomers een paradijs. Maar ook 's winters is het heerlijk om van de Zeeuwse stranden te genieten tijdens een mooie wandeling.

Walcheren

Schiereiland en land
Walcheren ligt middenin Zeeland en wordt ook wel een eiland genoemd omdat het omgeven is door water. Feitelijk bestaat Walcheren uit een schiereiland en uit land. Zowel de Noordzee, de Westerschelde als het Veerse meer grenzen aan Walcheren. Het gebied Walcheren heeft mooie badplaatsen met weidse stranden.

Rust en toerisme gaan hand in hand

Hoewel Walcheren het dichtsbevolkte gebied van Zeeland is en het toerisme er zomers hoogtij viert, is er nog genoeg rust op de stranden te vinden. Hieronder vind je een overzicht van alle Walcherse badplaatsen met de bijbehorende Zeeuwse stranden.

Vrouwenpolder: familiebadplaats met schone stranden

Het badplaatsje Vrouwenpolder wordt ook wel de familiebadplaats genoemd omdat er veel gezinnen in de omgeving vertoeven. Vrouwenpolder heeft één van de meest langerekte stranden van Nederland! Bij eb is het dus wel even lopen voordat je een plekje aan het water bemachtigd hebt. Een groot voordeel van dit strand is dat je altijd genoeg ruimte hebt. Zelfs in het hoogseizoen is er ruim plek voor iedereen. Op het strand van Vrouwenpolder zie je niet alleen mensen zonnen en zwemmen in de Noordzee, ook veel vliegeraars oefenen hier hun hobby uit. Het is een plek voor jong en oud.

Breezand: kindvriendelijk en schoon

Pal naast het strand van Vrouwenpolder ligt het strand van Breezand. Dit strand is net zo breed als dat van Vrouwenpolder. Ook is het een familiebadplaats en het strand van Breezand staat dan ook bekend als zeer kindvriendelijk. Je ziet er ook veel kinderen met schepjes en emmertjes in de weer. Een groot voordeel van zowel het strand van Vrouwenpolder als van Breezand is dat de stranden uiterst schoon zijn. Breezand wordt net als Vrouwenpolder opgesierd met de zogenaamde 'beachhouses', strandhuisjes die te huur zijn om hier gedurende een periode te logeren.

Oostkapelle: toeristisch en gezellig

Het plaatsje Oostkapelle biedt prachtige witte stranden omgeven door duinen en zelfs door bos. Het is een toeristisch maar gezellig strand dat goed onderhouden is. Zomers kun je er in de strandpaviljoens heerlijk eten en onderaan de duinen staan verschillende viskraampjes waar je zelfs voor een pannetje verse mosselen terecht kunt. Het strand zelf is breed en zomers kun je er van alles huren zoals parasols, leuke rood/witte strandstoelen en ligbedden. Op het strand staan ook speeltoestellen voor kinderen. Buiten het hoogseizoen is het heerlijk om door het bos, de duinen en over het prachtige strand te wandelen.

Westkapelle: lang en schoon strand

Het strand van Westkapelle op Walcheren is maar liefst tweeënhalve kilometer lang en staat bekend als een zeer schoon strand. Hiervoor heeft het ook een milieuonderscheiding gekregen. Het is een populair strand voor toeristen en wordt ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Het is een heerlijk strand voor mensen die van witte stranden en gezelligheid houden. Je kunt hiervoor terecht in één van de strandpaviljoens die Westkapelle rijk is. Het is ook bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn: op het strand zijn in het hoogseizoen speciale strandrolstoelen te huur. Westkapelle heeft voor iedereen wat wils.

Domburg: plezierig stadje met mooi strand

Het Walcherse plaatsje Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Vroeger kwamen vooral de rijke mensen hier. Tegenwoordig vind je hier iedereen die houdt van strand, rust, plezier en watersport. De stranden van Domburg zijn in het hoogseizoen relatief druk maar wel heel gezellig. De pastelkleurige strandhuisjes in Domburg zijn een absolute bezienswaardigheid. Gedurende het hele jaar kun je natuurlijk ook terecht in het historische stadje Domburg, zo'n vijf minuten lopen vanaf het witte strand. Dus ga gerust in de herfst een heerlijke strandwandeling maken, in het stadje Domburg zelf kun je daarna terecht voor warme chocomel om weer op temperatuur te komen.

Zoutelande: prachtige zonsondergangen

Achter de brede duinen van Zoutelande ligt het weidse goed verzorgde strand. Liefhebbers van sport kunnen hier terecht. Zo wordt er op het strand van Zoutelande een jaarlijks groot beachvolleybaltoornooi georganiseerd. Ook kun je er golfsurfen, wakeboarden, kajakken etc. Tussen de duinen ligt een breed lang pad wat ook wel de wandelboulevard wordt genoemd: vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het prachtige strand van Zoutelande. Vaak zijn er mooie zonsondergangen. Dit strand staat bekend als zeer kindvriendelijk. Het strand van Zoutelande is dan ook geschikt voor iedereen.

Dishoek: sfeervolle strandpaviljoens

Wie het strand van Dishoek/Koudekerke op Walcheren wil bereiken, moet hier wel even wat voor over hebben. Pas als je de klim via de steile heuvel door de duinen hebt doorstaan, word je beloond met een schitterend uitzicht over het schone strand. Het strand heeft er zelfs al veel milieuonderscheidingen voor gekregen. Zomers kun je er heerlijk eten bij één van de sfeervolle strandpaviljoens met uitzicht op zee. Je ziet hier schitterende luchten. Wie de heuvel niet op kan klimmen, kan onderaan in het plaatsje Dishoek terecht voor lekkere pannenkoeken. Dishoek is dan ook zeker een aanrader voor kinderen.

Dishoek/Koudekerke: ook toegankelijk voor honden en paarden

Mensen die met de hond naar het strand van Dishoek willen, moeten gedurende een periode zomers de hond aangelijnd laten. Maar mocht je in de herfst of winter een lange strandwandeling willen maken met een loslopende hond, dan kan dat. Het strand van Dishoek/Koudekerke wordt met recht hondvriendelijk genoemd als je je maar aan de regels houdt. Ook paardenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er worden hier paardentoertochten gehouden en 's avonds zie je hier vaak mensen met hun paard door de zee galopperen. Een schitterend schouwspel!

Vlissingen: zes prachtige stranden

De gemeente Vlissingen heeft maar liefst zes stranden. Voor de boulevard ligt het Badstrand. Het Nollestrand, Duinstrand en Westduin liggen iets noorderlijker. Ook zijn er aan de oostkant nog twee stranden zonder kustwacht: het Ritthemse strand en Kalootstrand. Het Badstrand is vrij toeristisch. Toch is het leuk vertoeven hier en je kunt te allen tijde terecht aan de Boulevard van Vlissingen voor een hapje en een drankje. Het Nollestrand staat bekend om zijn kleurrijke slaapstrandhuisjes, een kleurrijk gezicht. 's Winters kun je de zilte lucht natuurlijk op alle stranden opsnuiven. Uiteindelijk heeft Vlissingen voor elk wat wils en een bezoek is beslist de moeite waard.

Overnachten op het strand? Dat kan op Walcheren!

Slaapstrandhuisje huren

In alle Walcherse badplaatsen zijn beachhouses oftewel slaapstrandhuisjes te huur. Je kunt hier ongeveer vanaf april tot en met oktober zo'n slaapstrandhuisje huren. Deze strandhuisjes zijn volledig ingericht en vaak voor vier tot zes personen bestemd. De slaapstrandhuisjes staan aan het begin van het strand en kijken direct op de zee uit, een fantastisch gezicht.

Beachhouse: tijdig reserveren

Vrijwel iedereen is het er over eens: in een slaapstrandhuisje op Walcheren is het heerlijk wakker worden. Het huren van een slaapstrandhuisje is echter niet goedkoop en je moet tijdig reserveren als je een dergelijk huisje wilt huren. Meer informatie is onder andere via het VVV van Zeeland te krijgen.

Campings, pensions en B&B's

Wie niet in een strandhuisje gaat slapen, kan natuurlijk terecht op één van de vele campings die Walcheren rijk is. Er zijn zowel grote campings als mini-campings beschikbaar en je kunt er soms ook logeren bij de boer. Zeilers kunnen met hun boot in nabijgelegen plaatsjes zoals Veere afmeren. Walcheren heeft ook veel pensions en hotels van allerlei prijsklassen. Wie de echte knusheid zoekt kan natuurlijk terecht in een echt Walchers Bed & Breakfast. Walcheren heeft voor iedereen wat wils.
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Walcheren, het hart van ZeelandWalcheren wordt gezien als het bloeiende groene hart van Zeeland. Met zijn steden als Middelburg en Vlissingen is er alt…
Walcheren, schiereiland met veel toerismeWalcheren, schiereiland met veel toerismeHet schiereiland Walcheren heeft een groot aantal bezienswaardigheden en leuke plaatsen om te bezoeken. Maar de meeste t…
Wat valt er te beleven op Walcheren en BevelandWat valt er te beleven op Walcheren en BevelandHet Zeeuwse land is vlak, het waait er altijd maar desondanks is het beslist een bezoekje waard. Monumentaal Middelburg,…
Walcheren: met bijzondere gemeenten, kenmerken en museaWalcheren: met bijzondere gemeenten, kenmerken en museaWalcheren is een Nederlands gebied in de provincie Zeeland waar je regelmatig kunt denken dat je in het buitenland bent.…

Dagje weg met kids: Zeven ideeënDagje weg met kids: Zeven ideeënZin in een dagje weg met kids? Op zoek naar ideeën om er een echt leuke dag van te maken? Dat komt goed uit want hier vo…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.kustgids.nl
  • www.breezandbeachhouses.nl
  • www.dishoek.com
  • www.vvvzeeland.nl
  • www.oostkapelle.net
  • www.vlissingen.com
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 02-02-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.