Vakantie op de Veluwe

Vakantie op de Veluwe De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvlaktes afgewisseld met sfeervolle steden en dorpen is de Veluwe een van de populairste vakantiegebieden van Nederland. Vakantie op de Veluwe is voor vrijwel elke doelgroep interessant. Jonge mensen zonder kinderen die een bezoek aan de stad en de natuur willen combineren, gezinnen met jonge kinderen en wandelaars en fietsen komen graag op de Veluwe. Dankzij een gigantisch aanbod aan bungalowparken, hotels en campings vieren elk jaar honderdduizenden mensen hun vakantie op de Veluwe.

Wat is de Veluwe precies

De Veluwe is een landstreek (een gebied dat geen provincie, regio of gemeente is) die geheel in de provincie Gelderland ligt. De grenzen in het westen en het noorden vallen samen met de grenzen van de provincie Gelderland. In het oosten wordt de Veluwe grotendeels begrensd door de IJssel en in het zuiden door de Rijn. Het gebied bestaat vooral uit bos, heide en zandvlaktes. Binnen de grenzen van de Veluwe liggen twee Nationale Parken: Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom. In de Veluwezoom ligt het hoogste punt van de Veluwe, het Rozendaalse zand, 110 meter boven NAP. Beide Nationale Parken samen beslaan niet meer dan 10% van de totale oppervlakte van de Veluwe.

Overnachten op de Veluwe

Als je voor een vakantie op de Veluwe kiest, heb je de keuze uit tientallen bungalowparken, hotels en campings. Alleen al aan het aantal bungalowparken van Landal, 9 stuks eind 2010, kun je zien hoeveel mensen er elk jaar op de Veluwe vakantie vieren. Ben je op zoek naar een combi van citytrip en natuur, dan is een verblijf in een hotel in Arnhem, Nijmegen, Amersfoort of Zwollen een aanrader.

Tips voor vakantie op de Veluwe

Op de Veluwe is ontzettend veel te doen. Om je vakantie op de Veluwe compleet te maken, vind je hieronder een aantal tips.

  • Mooie fietstochten maken op de Veluwe is heel gemakkelijk dankzij het knooppuntennetwerk. Dankzij de groen-witte borden met nummers heb je niet eens een kaart meer nodig.
  • Gratis huurfietsen vind je binnen de grenzen van Nationale Park de Hoge Veluwe. Er zijn er maar liefst 1700!
  • Ook in Nationaal Park de Hoge Veluwe: Museum Kröller-Müller. Een wereldberoemd museum met o.a. een collectie Van Goghs en een beeldentuin.
  • De beste tijd om edelherten te zien is het najaar. Luisteren naar de lokroep van de edelherten, het zogenaamde ‘burlen’ is een onvergetelijke ervaring.
  • Vogelaars hebben op de Veluwe kans om raven te zien. Deze ooit in Nederland uitgestorven vogels komen vooral voor in het zuidelijke gedeelte van de Veluwe.
  • Kom helemaal tot rust in de sauna’s van de Zwaluwhoeve in Hierden, Sauna Drome in Putten of Wellnessresort de Veluwse Bron in Emst.
  • In Apeldoorn vind je twee gave attractieparken voor kinderen: Koningin Julianatoren en Klimbos Veluwe.
  • Arnhem ligt aan de zuidrand van de Veluwe. Dichtbij de natuur dus, maar ook gezellige stadsparkeren, cafés en musea.

Omdat de Veluwe centraal in Nederland ligt, is het voor bijna elke Nederlander binnen twee uur bereikbaar. Door het enorme aanbod recreatiemogelijkheden, is een vakantie op de Veluwe in elk seizoen een aanrader!
© 2010 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luxe weekend op de VeluweOok zin om echt luxe te ontspannen? De Veluwe in Gelderland en in het bijzonder het buurtschap Leuvenum biedt hiervoor o…
Edelherten op de VeluweEdelherten op de VeluweDe Veluwe telt een groot aantal edelherten. Elke zomer neemt de hoeveelheid toe. Daarom is het noodzakelijk dat er jaarl…
Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesPaardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesNaast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral ‘s morgens vroeg is het in het bos pr…
Verschillende fietsroutes om te fietsen op de VeluweVerschillende fietsroutes om te fietsen op de VeluweGrote stuifzandvlaktes, weids uitgestrekte bossen, een overvloed aan water, heidevelden, wilde zwijnen en edelherten. Di…

Fietsroute door de historische MarnestreekFietsroute door de historische MarnestreekDeze fietsroute van ruim 32 kilometer voert u door de Marnestreek, een weids Gronings landschap met eeuwenoude wierden e…
Opmerkelijke plaatsnamen in NederlandNederland kent vele opmerkelijke en soms ook grappige plaatsnamen. Het zijn vaak namen waar je een dubbele betekenis aan…
Bronnen en referenties
  • www.develuwe.nl Wikipedia
Michielonline (80 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.