Fietsroute door de historische Marnestreek

Fietsroute door de historische Marnestreek Deze fietsroute van ruim 32 kilometer voert u door de Marnestreek, een weids Gronings landschap met eeuwenoude wierden en dijken. De strijd met de zee is hier net zo oud als de eerste bewoning. Met karakteristieke boerderijen, 17e eeuwse kerkjes en de zeehondencrêche toont deze route al het moois en interessants van deze streek.

Het landschap van Eenrum

Wij starten deze fietstocht in Eenrum maar u kunt de fiets nog even laten staan. In het dorp is van alles te bezichtigen. U kunt bijvoorbeeld beginnen met een wandeling door de oude kern van het dorp, dat beschermd dorpsgezicht is. Fraai zijn de karakteristieke noord-Groningse boerderijen en imposant is de kerk, Het godshuis dateert van oorsprong uit de 13e eeuw. De achtkante 17e eeuwse toren is maar liefst 48 meter hoog en tot in de wijde omtrek zichtbaar. In vroeger tijd diende de toren dan ook als baken voor zeelieden op het wad. Vanwege zijn imposante toren wordt de kerk van Eenrum de “Martini van het Hogeland” genoemd, naar de grote Martinikerk van de stad Groningen.

Een ander beeldbepaler van het Eenrumse landschap is de molen De Lelie. Deze werd in 1737 gebouwd en is de oudste molen van de provincie Groningen. In de molen schetst de expositie “Maalderij en Bakkerij” een indringend beeld van het leven op het Groningse platteland rond de oorlogsjaren, van de boer, molenaar en bakker. In het molenhuis van De Lelie vindt u het museum Abrahams Mosterd- en Azijnmakerij. Hier wordt gedemonstreerd hoe vroeger mosterd en azijn werden bereid, een ambacht met een rijke traditie in Groningen. In een authentiek winkeltje zijn allerhande soorten mosterd en azijn te koop. En in het sfeervolle restaurant kunt u genieten van een heerlijk maaltijd.Wij vervolgen onze fietstocht door de Marnestreek.

De wierden van Maarslag

Van Eenrum fiets u in zuidelijke richting via Mensingeweer naar de wierde Groot Maarslag. De verhoging is rond het begin van de jaartelling ontstaan. Op en om de wierde zijn nog zeer oude bewoningssporen te vinden, zoals de Ossengang. Via deze “ringweg” leidde men vroeger het vee naar het land. Nu is er een schelpenpad aangelegd. Het is zeker de moeite waard over het pad een korte wandeling rond de wierde te maken. En stelt u zich daarbij eens voor dat u eeuwen teruggaat in de tijd; er waren nog geen dijken en het zeewater kwam toen bij vloed tot aan de voet van de wierde.

Landgoed en borg Verhildersum

Vanuit Groot Maarslag gaat de fietstocht u in westelijke richting via Warfhuizen en Douwen naar Verhildersum. De borg en het arbeidershuisje ’t Hoeske laten zien hoe groot vroeger het verschil was tussen het leven van de jonkers en de arbeiders. Een andere bezienswaardigheid op het landgoed is de museumboerderij Welgelegen. Rondom de borg kunt u een mooie wandeling maken over het landgoed en door de beeldentuin.

Op weg naar Pieterburen

U volgt vervolgens de bordjes in Noordelijke richting Wéhe-den Hoorn, Grijssloot en Kloosterburen en fietst dan via Wierhuizen weer in oostelijke richting naar Pieterburen. Deze plaats is bekend door de zeehondencrèche. Hier worden zeehonden opgevangen die ziek zijn, verdwaald of te vroeg hun moeder zijn kwijtgeraakt.

De zeehondencrèche is elke dag geopend voor bezoekers. U kunt er zien hoe er met man en macht gewerkt wordt om de zeehonden weer gezond in hun natuurlijke omgeving –de Waddenzee- terug te zetten. Zo werkt de mens nu ook samen met de zee. Pietburen is ook bekend als start- en eindpunt van het Pieterpad, een lange-afstand wandelroute tussen Pieterburen en Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg, die alle verschillende Nederlandse landschapstypen doorkruist.

Hier vandaan fiets u in een rechte lijn in zuidelijke richting weer terug naar het eindpunt Eenrum.

Algemene informatie

  • U bereikt Eensum per trein via station Winsum (5 km.)
  • De VVV vindt u in het centrum,in de Hoofdstraat
  • Voor openingstijden van kerk, musea en landgoed verwijzen wij naar de desbetreffende websites
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie fietsroutes in EuropaMooie fietsroutes in EuropaAls fietsliefhebber zijn er in Europa een aantal fietsroutes die je minimaal één keer in je leven gefietst moet hebben.…
Een fietsroute kiezenEen fietsroute kiezenOf u nu een wielrenner bent of een fanatieke gezelligheids fietser, de fietsroute is altijd een belangrijke factor voor…
Fietsroutes in en rond Het GooiFietsroutes in en rond Het GooiHet Gooi staat bekend als de tuin van Amsterdam. De uitgestrekte heide, grote plassen en landgoederen maken Het Gooi tot…
Happen en Trappen, culinaire fietsroutes door heel NederlandHappen en Trappen, culinaire fietsroutes door heel NederlandEr is in Nederland een culinaire organisatie die u op de fiets naar de prachtigste plekjes in Nederland brengt. Happen e…

De Lutte, dorp met toeristische omgevingDe Lutte, dorp met toeristische omgevingDe Lutte is een van de vijf kerkdorpen van de gemeente Losser. Dit dorp met vele bossen en natuurschoon behoort tot de S…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…
Cenerentola (86 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.