De Lutte, dorp met toeristische omgeving

De Lutte, dorp met toeristische omgeving De Lutte is een van de vijf kerkdorpen van de gemeente Losser. Dit dorp met vele bossen en natuurschoon behoort tot de Schatkamer van Twente. Het dorp is heel uitgestrekt en leent zich uitstekend voor het maken van mooie fiets- en wandeltochten. Bij sommige trips komt men in het grensgebied van Duitsland. De mensen die in dit gebied wonen waarderen hun omgeving en tuinen en parken worden dan ook heel goed onderhouden. Het Aboretum heeft landelijke bekendheid en is een bezoek waard.

Het dorp De Lutte

Als men in het centrum van de Lutte komt dan is het kerkplein vaak al vroeg gevuld met auto's met twinny-loads en fietsen. De terrassen lopen vol met mensen die eerst koffie drinken alvorens een fietstocht te gaan maken in de omgeving. Ook zijn hier altijd veel wandelaars te vinden die voor een korte of langere wandeling de Lutte bezoeken en van hieruit starten. Dat is niet vreemd want dit kleine dorp heeft aan natuurschoon veel te bieden. Vooral in de zomer is het een echt toeristisch gebied maar ook gedurende de wintermaanden zal men hier regelmatig mensen uit andere streken ontmoeten die een korte of langere vakantie nemen. Het dorp heeft een paar leuke terrassen waar men goed kan vertoeven na de inspanning die geleverd is met het wandelen of fietsen. Ook is er een thee-salon.

Hellehond Kardoes

In het centrum van De Lutte bevindt zich de Hellehond Kardoes een standbeeld wat geplaatst werd in 1950 en gemaakt werd door Pieter de Monchy in opdracht van Herman Molkenboer. De hond doet denken aan "Anubis" de hond die te vinden is bij de graftombe van Tutanchamon in Egypte. Molkenboer koppelde de legende aan het verhaal van de Hellehond.
De sage is als volgt: Lang, ja heel lang geleden werden de boeren in het buitengebied van de Lutte 's nachts opgeschrikt door een zwarte zwerfhond. Deze ging ook over het kerkhof zwerven. Degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek en het verhaal doet de ronde dat er een boer was die de strijd aan wilde binden met de hond en ernstig ziek werd. De goede man kreeg blaren over zijn gehele lichaam. Wanneer de hond uw boerderij bezocht dan volgde dood en ongeluk.

Hellehondsdagen

In de maand juli worden in de Lutte ieder jaar de Hellehondsdagen gevierd waarbij allerlei feesttenten in het dorp worden geplaatst en er tevens kermis is. Drukke dagen met veel optredens van muziekbands die door veel toeristen van heinde en ver worden bezocht. Er wordt door de bevolking over het algemeen Twents gesproken en men is graag bereid u te helpen om ook in het Twents te converseren. De boeren uit de omgeving verkopen op een markt hun eigen producten.

Het Aboretum

Op loopafstand van het dorp bevindt zich het Aboretum met de naam Poort Bulten. Dit is een groot natuurterrein met poelenlandschap van 19 ha. waarvan 20 ha. worden ingenomen door het Aboretum. Hier bevinden zich 2500 bomen en heesters, verdeeld over 1000 soorten. Bij iedere boom staat de naam vermeld zowel in het Nederlands alsook in het Duits en in het Latijn. Ook wordt de familie vermeld waartoe de boom behoort. Het Aboretum kan gezien worden als een park wat in ieder jaargetijde te bezoeken is.

Het Aboretum bestaat sedert 1910 en behoorde aan de fam. Gelderman. Het groeide uit tot een van de grootste verzamelingen bomen en heesters van geheel Nederland. In 1973 werd het park gerestaureerd. Onder de bomen zijn kruidenplanten te zien. Het informatiecentrum op het terrein geeft wisselende tentoonstellingen. Tevens laat het bijbehorende bijenhuis zien hoe de insecten hier leven.

Wandeltochten

Er zijn vanuit het centrum van de Lutte in de omgeving vele mooie wandeltochten te maken. Ook zijn overal fietstochten mogelijk en de plaatselijke VVV geeft brochures uit met daarin diverse mooie routes. Zo zijn er bijvoorbeeld de kleine natuurgebieden van:
 • Molterheurne
 • Beerninkholt
 • Grevenmaat
 • De Tankenberg

Molterheurne

Natuurmonumenten is eigenaar van deze gebieden en bijv. Molterheurne is een klein natuurgebied waar men een wandeling kan maken van iets meer dan vijf kilometer. Gedurende een lange periode werd hier gewerkt met chemische meststoffen maar dit is gelukkig voorbij. De boer die nu de grond bewerkt zaait rogge op biologische grondslag.

De Tankenberg

Ook kan men heel goed wandelen naar de Tankenberg die gelegen is tussen de Lutte en Oldenzaal. Hier vinden we de hoogste berg van Twente.

Beerninkholt

Beerninkholt was vroeger een landgoed met in de omgeving akkers, verspreide bosjes en grote bomen. Hier vinden veel vogels hun thuis. Met een beetje geluk kan men hier ontmoeten:
 • Kleine bonte specht
 • Appelvinkje
 • Houtsnip
 • Buizerd

Grevenmaat

Het heksenkruid en de bosanemoon komt u hier tegen op een wandeling die bijna 7 kilometer lang is. De langste wandeling kunt u maken in Grevenmaat. Dit gebied bestaat uit gemengd loofbos. Hier groeit o.a. de sleutelbloem en salomonszegel. In het bos kan men een ree tegen komen en er zijn ook steenmarters.Er is een project gestart dat de boomkikkers weer nieuwe kansen biedt. Een aangegeven wandeling is acht kilometer lang.

De Duivelshof

Aparte aanbeveling vindt De Duivelshof. Het verhaal gaat dat de landheer van deze hoeve vroeger zijn pachters opsloot als ze niet aan de noodzakelijke verplichtingen konden voldoen. Het gebied wat ligt tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, akkers, bos en grasland. Rond de Duivelshof is in 2006 een middeleeuws stelsel van grachten en wallen gerestaureerd. Men vindt hier naast steenmarter en ree ook drie soorten uilen en vijf soorten spechten.

Hotels in de omgeving

Aan de rand van de Lutte vinden we een paar mooie hotels. Zo kennen we:
 • Het Kruisselt waar ook een kleine golfbaan aanwezig is en waar men fietsen kan huren
 • De Wilmersberg voor wie een paar dagen in luxe wil doorbrengen
 • Hotel Bloemenbeek waar voetbalteams graag hun intrek nemen om te trainen in de omgeving
 • Hotel de grote Zwaan gelegen aan een mooi natuurgebied
 • Hotel het Ros van Twente van waar men mooie tochten kan maken in de omgeving.

Het Lutterzand

In het centrum van de Lutte zijn een paar aardige terrassen en enkele restaurants. Buiten het centrum vindt u diverse restaurants in alle prijsklassen en er is ook een camping gelegen in het Lutterzand. Dit natuurgebied is erg bekend omdat er zandverstuivingen zijn. Men zal hier veel wandelaars tegen komen op alle uren van de dag. In het Lutterzand zijn twee restaurants waar men ook met groepen kan dineren. Tevens is het mogelijk om hier diverse activiteiten te boeken zoals huifkartochten of barbeques met grote groepen.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De helhond van IJzendijke een sage uit Zeeuws-VlaanderenDe helhond van IJzendijke een sage uit Zeeuws-VlaanderenEr bestaat een bekend volksverhaal over een helhond (of hellehond) die ooit in de Zeeuws-Vlaamse plaats IJzendijke zou z…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland TerceiraOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland TerceiraTerceira behoort tot de Portugese eilandengroep de Azoren. Dit vulkanische eiland bestaat uit schitterende groene heuvel…
Borne, geschiedenis van een prachtig dorp in TwenteEen paar jaar geleden vierde het Twentse dorp Borne haar 800 jarig bestaan. Volgens historici is het misschien wel het g…
Texel, dorpen op TexelTexel is het grootste eiland van de wadden. Je vind er zon, zee en strand. Het heeft een prachtige natuur en gezellige d…

Kasteel Middachten De Steeg: bed & breakfast, tuin en fairKasteel Middachten De Steeg: bed & breakfast, tuin en fairKasteel Middachten staat in het dorp De Steeg (gemeente Rheden), onder de rook van Arnhem. Het kasteel is een Rijksmonum…
Fietsroute door de historische MarnestreekFietsroute door de historische MarnestreekDeze fietsroute van ruim 32 kilometer voert u door de Marnestreek, een weids Gronings landschap met eeuwenoude wierden e…
Bronnen en referenties
 • http://www.natuurmonumenten.nl/content/beerninkholt
 • V.V.V. de Lutte
 • http://www.natuurlijk.nl/twente/losser/arboretum.htm
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 16-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.