Kooiplaats - Buurtschap op Ameland
Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaats. De Kooiplaats is het meest oostelijke bewoonde gebied van het eiland. Kooiplaats is bekend om zijn Nassaukooi, restaurant 't Koaikershuus en de Kooiduinen waar de mooiste vlinders fladderen en het heerlijk wandelen is. Tijdens Kunstmaand Ameland, elke november, zijn de Kooiduinen kunstenlocatie, net als 't Koaikershuus.
De oostelijkste plaats van Ameland
Burgemeester Albert deHoop onthult het buurtschapbord /
Bron: Persbureau AmelandBuurtschap Kooiplaats op Ameland
Op 11 februari 2013 was het een beetje feest in de Kooiplaats. Het groepje huizen, boerderijen en restaurant 't Koaihuus ten oosten van Buren mag zich sinds die dag officieel een
buurtschap noemen.
Burgemeester Albert de Hoop van Ameland onthulde het naambord langs de Kooiweg. Niet dat de bewoners van de buurtschap waren uitgelopen om het te vieren: de onthulling van het bord werd voornamelijk bijgewoond door plaatselijke politici, ambtenaren en pers. Het initiatief tot de naamgeving kwam dan ook van het gemeentehuis, waar men niet wil dat de naam verdwijnt. Met het bord en de erkenning tot buurtschap staat de Kooiplaats officieel in de boeken. De Kooiplaats had dezelfde postcode als Buren en dat blijft ook zo na de plaatsing van het bord. De cijfers van de postcode blijven 9164.
De Kooi
De Kooiplaats is bekend om zijn eendenkooi. De kooi ligt zon beetje naast de Kooiplaats en de buurtschap is naar de kooi genoemd. De eendenkooi is aan het begin van de 18e eeuw aangelegd. Het eiland kwam in die tijd in handen van de Oranjes. Amalia van Anhalt Dessau, Prinses van Nassau, kocht in 1704 Ameland voor haar zoon
Johan Willem Friso van Oranje Nassau. Hij was toen Stadhouder van Friesland. De Koninklijke familie liet een jaar later de eendenkooi aanleggen en een huis voor de kooiker bouwen, het kooihuis.
Nassaukooi
De eendenkooi kreeg de naam
Nassaukooi en draagt die naam nog steeds. De Nassaus bleven tot ongeveer 1830 eigenaar van de kooi en kwamen er regelmatig jagen. De eendenkooi is ondergebracht bij de Stichting Amelander Musea en te bezichtigen. Kooikers geven regelmatig rondleidingen waarbij ook het kooikershondje een rol speelt.
t Koaikershuus
Sinds begin van deze eeuw wordt het kooihuis uitgebaat als uitspanning en in 2005 is het koffiehuis uitgebreid met restaurantfunctie. In de loop der jaren specialiseerde het bedrijf zich in het bereiden van wildgerechten. Eeuwenlang woonde de kooikersfamilie in het huis en nu kun je er lekker koffiedrinken en heerlijk eten met uitzicht op de Kooiduinen en de Nassaukooi. t Koaikershuus is
de eerste beschaving na het wadlopen, was jarenlang de kreet van de toenmalige uitbater. De nieuwe chef presenteert zich als toevluchtsoord voor de sportievelingen die via het slik van het wad de overtocht naar Ameland maakten. De uitspanning speelt goed in op de vraag en biedt een oplaadpunt voor elektrische fietsen en gratis draadloze internetverbinding.
Midden in de natuur
Het motto van de uitbaters is geworden: "Een culinaire belevenis midden in de natuur op Ameland."
Kunstmaand
Tijdens de
Kunstmaand Ameland, elke maand november, zijn de Kooidunen een van de mooiste locaties voor kunstobjecten in de natuur. De beelden en objecten staan er fantastisch en het kunstminnende publiek maakt langs de objecten ook nog eens een heerlijke wandeling door het prachtige duingebied van Oost-Ameland. Pleisterplaats en rustpunt vormt dan weer t Koaikershuus.
Trouwen
Wie op Ameland wil trouwen kan op het oostelijke deel van het eiland
de trouwceremonie boeken in t Koaikershuus. Het is een sfeervolle en stijlvolle locatie om de ringen om de vingers te schuiven en het huwelijksfeest te vieren. Onder het dak van het restaurant en de trouwlocatie is zelfs een vakantieaccommodatie te huur, zodat je er meteen de huwelijksnacht kunt boeken.
Oerd
Oostelijk van de Kooiplaats ligt het Oerd, het woeste duingebied vol legendes en wilde verhalen. Op het Oerd staat de Oerdhut, die ook een trouwlocatie is. In de soberheid van een schuilhut kan het ja-woord echt midden in de natuur gegeven worden.
Wandelen en fietsen
De Kooiplaats en omgeving is de moeite van een fiets- of wandeltocht waard. Je kunt er ook met de auto komen: de Kooiweg ontsluit de buurtschap en bij t Koaikershuus is een bescheiden parkeerplaats aanwezig, maar eigenlijk is dit bij uitstek een plek die je per fiets of benewagen moet aandoen.
Doen op en bij de Kooiplaats:
Kooiplaats en de rest
- De Kooiplaats ligt twee kilometer oostelijk van Buren.
- De Kooiplaats ligt 4 kilometer ten oosten van Nes.
- Tussen de Kooiplaats en Ballum liggen 12 kilometers.
- Van de Kooiplaats naar Hollum is 14 kilometer naar het westen.
Lees verder