InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Reisverhalen > Provence – van Dijon door de Bourgogne

Provence – van Dijon door de Bourgogne

Provence – van Dijon door de Bourgogne Op weg van Ameland naar de Provence, via deels de Route du Soleil, ligt net voorbij Dijon het hotel Arts & Terroirs. Het ligt in het hart van de Bourgogne wijnstreek en op de flanken van de heuvels liggen de wijngaarden. In begin september moet de druivenpluk nog plaatsvinden en de witte en blauwe trossen hangen trots onder de groene druivenbladeren aan de stokken. Het barst er in de streek van wijngaarden en ‘domaines’, wijnhuizen met wijnkelders waar ze rondleidingen en proeverijen verzorgen. De bestemming is Malaucène, aan de voet van de Mont Ventoux, maar eerst wordt Bourgogne gepasseerd.

Dijon


Bourgogne

Bourgogne dankt zijn naam aan het vroegere machtige hertogdom Bourgondië. De mensen in de streek houden van lekker eten en een goed glas wijn. De hertogen van Bourgondië hielden al van luxe en rijkdom en van lekker eten en drinken. Daar komt de ‘Bourgondische levensstijl’ en de term ‘Bourgondiër’ vandaag. Filips de Goede en Karel de Stoute waren bekende hertogen uit de 15e eeuw die de Bourgondische levensstijl aanhingen.

Hotel Arts & Terroirs

Tussen Dijon en Beaune in, weg van de snelweg, ligt het hotel Arts & Terroirs. Een lange gevel langs een doorgaande weg, met aan de overkant een wijngaard. Het hotel draagt het symbool van Logis en staat in het hart van het prestigieuze wijnstreek Gevrey-Chambertin. Het hotel is een familiehotel, met alle karakteristieken van dien. De aankleding is eigen en er is veel antiek en curiosa te bewonderen. De stoelen en banken in de lounge zijn van klassiek leder en de medewerkers zijn niet in uniform. De kamers zijn mooi, met antieke kastjes en lampen en gedegen ouderwets gordijnwerk. De tuin achter het hotel is een oase van rust, met mooie bomen en struiken en leuke paarse tuinmeubeltjes. De wijn die geserveerd wordt is goddelijk.

Bron: LogisBron: Logis
Arts & Terroirs
28, route de Dijon
21220 Gevrey-Chambertin


Logis

Logis is een netwerk van internationale Europese hotels en restaurants. Oorspronkelijk zaten ze alleen in Frankrijk en heette het netwerk Logis de France. Tegenwoordig zijn er 2400 logis-verstrekkende hotels lid van het netwerk in veel verschillende Europese landen, ook in Nederland. De organisatie, die het hoofdkantoor in Parijs heeft, geeft een Internationale Gids van de Logis hotel-restaurants uit. Het aantal schouwtjes, symbolen te vergelijken met de Michelin-sterren, geven de kwaliteit van de accommodatie aan. Arts & Terroirs heeft drie schouwtjes.

Bourgondisch eten

In Arts & Terroirs bevelen ze een plateau fromages et charcuterie aan, een plateau met de heerlijkste kaasjes uit de streek en de lekkerste vleeswaren uit de buurt. Het is slow food, dat je kunt genieten met een heerlijk glas Bourgondische wijn ernaast. Geen aardappelen vlees en groente, maar Jambon cru, Rosette, Pancetta, Coppa, Comté, Camembert, Époisses, Cîteaux, Régal de Bourgogne en tot slot Délice de Bourgogne.

Vleeswaren - Charcuterie

Jambon cru

Jambon cru is een ongekookte ham die door natuurlijke fermentatie en rijping zijn smaak krijgt. De rijping duurt minstens negen maanden.

Rosette

Rosette is een roze worst uit Lyon, gemaakt van varkensvlees en zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen. Rosette wordt in dunne plakjes gesneden. De fijne huid van darm wordt voor het eten verwijderd.

Pancetta

Pancetta is licht gerookt buikspek, met specerijen als nootmuskaat en kruidnagel. De spek wordt na het roken en kruiden nog drie maanden luchtgedroogd.

Coppa

Coppa is gezouten en gedroogd vlees van de nek van het varken, verwerkt tot vleeswaar. Het is rauw en geaderd roodroze en wit en wordt in dunne plakjes gegeten.

Kazen - Fromages

Comté

Comté is een kaas die familie van de Gruyères kazen. Ze worden gekookt en geperst. De comté is een rauwe kaas van koemelk die bijzonder romig is. Hij wordt gemaakt van melk van de Montbéliarde en Franse Simmentale koeien die uitsluitend gevoed worden met gras en hooi. De korst van de kaas kan korrelig goudgeel tot bruin zijn. De hele kaas (zogenaamde 'Meule') weegt tussen de 30 en 48 kilo.

Camembert

De Camembert is een witte schimmelkaas van koemelk. Hij wordt oorspronkelijk in Normandië gemaakt en heet Camembert de Normandie, maar de naam is nooit geregistreerd, zodat iedereen camembert mag maken en onder die naam verkopen.
Camembert de Normandie draagt het Europese AOC/AOP-keurmerk (Appellation d’ Origine Protégé) en komt gegarandeerd uit Normandië.

Époisses

De époisses is een kaasje uit het dorp met dezelfde naam. Sinds 1956 produceren boeren daar de kaas weer en heeft het een AOP-kerumerk. Époisses is een zachte kaas met een pittige smaak in de vorm van een camembert. De korst is oranje tot steenrood. Als de kaas wordt aangesneden loopt hij meteen uit.

Cîteaux

Cîteaux, of voluit Abbaye de Cîteaux, is een roodbacteriekaas. Hij is zacht van binnen met een oranjerode korst die gegeten kan worden. De kaas wordt gemaakt door monniken, die kaasjes laten rijpen in de kelder van het klooster. Het is kaas van rauwe koemelk van de kloosterkudde, die een week of drie moet rijpen. De korst ontstaat tijdens het rijpingsproces; de kazen worden twee tot drie keer per week geborsteld en gewassen met zout water met een bacteriemengsel. Dat geeft de korst de kleur en de kaas de smaak en geur.

Régal de Bourgogne

Régal de Bourgogne is een romige kaasje van koemelk met crème fraîche. Er zijn verschillende varianten, onder meer een die is bedekt met rozijnen. Het is een vet kaasje, dat niet heel erg naar kaas smaakt.

Délice de Bourgogne

De Délice de Bourgogne is een zachte romige kaas met een aromatische smaak. De kaas heeft een witte korst. De kaas is zacht en glad en het centrum is dikker dan de buitenste laag, die sterker van smaak is.

Malaucène

De route gaat verder naar de voet van de Mont Ventoux, de beroemde kale berg die vaak een etappe in de Tour de France vormt. Het dorpje Malaucène ligt aan de voet van deze berg. Dat is de bestemming van deze reis.

Dijon

Legenda
A. Dijon
B. Tolweg
C. Gevrey-Chambertin
D. Malaucčne

Lees verder

© 2016 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, mosterd, noten en d…
Wereldkazen: Époisses de BourgogneÉpoisses de Bourgogne is een kaas uit Frankrijk die afkomstig is uit de Côte d’Or en meestal gewoon Époisses genoemd wor…
Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnKaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnBij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwader…
Bourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoekBourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoekWie kent ze niet, de specialiteiten uit de Bourgogne? De mosterd van Dijon waar je tranen van in de ogen krijgt bij het…
Aix-en-Provence en de Cours MirabeauHet was in Aix-en-Provence, aan deze platanenboulevard met haar Italiaans aandoende herenhuizen dat de schilder Paul Céz…
Bronnen en referenties
  • http://www.frankrijkvakantieland.nl/regio/04_bourgogne/04_bourgogne.htm Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bourgondisch_(levenshouding) Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://www.logishotels.com/nl/de-logis-winkel/de-gids Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://mortaise.com/bourgogne/slow-food-in-de-bourgogne Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://www.linguee.nl/frans-nederlands/vertaling/jambon+cru.html Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://www.academiedugout.fr/ingredients/rosette-ou-fuseau_715 Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://www.naarpaul.nl/Pancetta-p-20859.html Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Coppa Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://androuet.com/Comté-126.html Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Camembert_de_Normandie_AOP Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://www.kaas.nl/kaas/buitenlandsekaas/gewassen-korstkaas/epoisses/ Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://www.lekkerwegnaarfrankrijk.nl/culinair/kaas-bourgogne Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://www.kaas.nl/kaas/buitenlandsekaas/witte-korstkaas/le-delice-de-bourgogne/ Geraadpleegd op 9 september 2016
  • Afbeelding bron 1: Logis

Reageer op het artikel "Provence – van Dijon door de Bourgogne"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Gepubliceerd: 09-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Special: Provence
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!