Fietsen in de Bourgogne

Fietsen in de Bourgogne Veel mensen fietsen graag in hun vrije tijd. Daar hebben de Fransen op ingespeeld door in de Bourgogne een netwerk van veilige fietspaden aan te leggen. Op veel sites zijn arrangementen te vinden om de streek al fietsend te leren kennen. Maar het is ook mogelijk om er op eigen gelegenheid rond te reizen. Een ideale vakantiebestemming.

Ideale bestemming voor recreatieve fietsers

Voor mensen die in de vakantie graag bewegen, cultuur willen snuiven en ook culinair aan hun trekken willen komen is de Bourgogne een ideale vakantiebestemming geworden. Er is intussen een uitgebreid fietsroutenetwerk aangelegd en er wordt nog steeds aan gewerkt om dit uit te breiden. Al fietsend kom je door schilderachtige plaatsjes en langs interessante bezienswaardigheden. De weg voert je door prachtige natuur en langs wijnstokken van beroemde wijnhuizen.

Veilig fietsen zonder veel inspanning

Het fietsroutenetwerk bevat verschillende fietspaden. Je hebt de véloroute en de voie verte. De véloroute omvat veilige fietspaden in een rustige omgeving met weinig autoverkeer. De voie verte is een autovrij fietspad. Dit kan een voormalig jaagpad zijn. Ze liggen langs kanalen en zijn opgeknapt om heerlijk langs het water te fietsen. Langs het Canal du Centre bijvoorbeeld fiets je door een rustige groene omgeving over een vlak liggend jaagpad. Onderweg kom je sluisjes tegen die met de hand te bedienen zijn. Het is leuk om daar even uit te rusten en te kijken naar de bootjes die voorbij komen. Onderweg kom je de beroemde kanaalbrug van Dignon tegen: het aquaduct leidt het Canal du Centre over de Loire. Het is een spectaculair gezicht. Andere fietspaden zijn aangelegd op in onbruik geraakte spoorwegen. Deze paden slingeren zich door het glooiende landschap en voeren je door kleine dorpjes en lang plaatselijke stations. Onderweg zijn picknickplaatsen aangelegd.

Historische bezienswaardigheden en schilderachtige plaatsjes

Het netwerk door de Bourgogne bestaat uit 5 routes die door de verschillende departementen lopen. De prachtigste bezienswaardigheden zijn te bezoeken, zoals de beroemde abdij van Cluny. Het bezoekerscentrum van de rots bij Solutré waaronder prehistorische resten van paarden gevonden zijn is interessant. Ook de stad Beaune is de moeite van het bezoeken waard. Daar vind je het hospice met het beroemde dak waarop een patroon is gemaakt van gekleurde dakpannen. Maar ook veel minder bekende schilderachtige plaatsjes zul je al fietsend tegenkomen. Je kunt genieten van romaanse kerkjes en pittoreske huizen met bloementuinen. En als je honger krijgt vind je er een gelegenheid om wat te eten of te drinken. Het kan een restaurant zijn maar ook een bankje op het marktplein waar je een baguette eet met een kaasje uit de streek.

Culinair genieten

Als je geluk hebt kom je onderweg een kaas- of een groente en fruitmarkt tegen waar je streekproducten kunt kopen. In een cave is het mogelijk de wijn van de plaatselijke wijnboer te proeven. Na een dag bewegen wachten er genoeg restaurants om echt Bourgondisch te genieten. Wat dacht je van escargots in kruidenboter of coq au vin. Ook erg lekker zijn stoofpotten zoals bouf bourguignon of pot-au-feu. Vlees- en visgerechten worden klaargemaakt in de wijnen van de streek. Verder zijn er verschillende kazen zoals het milde Saint Florentin kaasje of líépoise, een sterk geurend kaasje. Desserts worden gemaakt van het fruit uit de omgeving, bijvoorbeeld een nagerecht uit Dijon van peren met cassis.

Overnachten

Als je de reis gaat voorbereiden kan je kiezen voor een volledig arrangement compleet met fietsen, tegenwoordig zelfs met e-bikes. De bagage wordt nagebracht van de ene overnachtingsplaats naar de andere. Dat is comfortabel omdat de fietsroutes en de slaapplaatsen vastliggen. Maar het is ook mogelijk om zelf een reis samen te stellen. Zo kan je vanuit één standplaats verschillende rondritten te maken zonder bagage. Rondtrekken met alle bagage op de fiets is ook natuurlijk ook mogelijk. Overnachten kan in hotels, maar ook in een chambre díhote. Dat is een bed and breakfast gelegenheid. Het is een leuke manier van overnachten. Je komt bij vaak erg vriendelijke particulieren terecht die een mooie slaapkamer voor je hebben ingericht en ís morgens een heerlijk ontbijt klaarmaken. Daarnaast is kamperen natuurlijk ook een mogelijkheid.

De route naar de Bourgogne

Vanuit Utrecht is het naar het midden van de Bourgogne zoín zes en een half uur rijden. Voor reizigers die naar Cote díazur of verder willen ligt de Bourgogne ongeveer op de helft van de reis. Het kan dus ook een leuke tussenstop van een paar dagen zijn.
Veel plezier in de Bourgogne!
© 2012 - 2024 Annamaria, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Duchesse de Bourgogne, bier met geschiedenisDuchesse de Bourgogne. Het is een bier wat grotendeels onder de mensen niet bekend is. Toch is het een heel symphatiek b…
De Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de NuitsDe Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de NuitsDe Bourgogne is een oud wijngebied. In ongeveer 400 na Christus werd er al redelijk wat wijn gemaakt. In die tijd waren…

Blaastest FrankrijkBlaastest FrankrijkReist u in de vakantie naar Frankrijk? Pas op! Met ingang van 1 juli bent u verplicht een blaastest in de auto te hebben…
Rhodos, het mooiste eiland van GriekenlandRhodos, het mooiste eiland van GriekenlandVolgens een eeuwenoude mythe was het zo dat de zonnegod Helios met Rhodos trouwde en haar zegende met vegetatie, licht e…
Annamaria (3 artikelen)
Laatste update: 05-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.