Reisverslag West-Canada: van Calgary naar Vancouver
Geïnspireerd door de prachtige platen in het boek Canadian Wildlife (Co, 1999) hebben wij besloten om, in juli 2016, een rondreis te maken door Canada. De ongerepte natuur, de blauwe meren, de hoge bergtoppen en de kans om beren van dichtbij te bewonderen spreken tot de verbeelding. Maar West-Canada heeft nog meer te bieden. Het landschap is zeer afwisselend, hierdoor kun je genieten van de fjorden aan de kust, de oude regenwouden op onder andere Vancouver Island, de besneeuwde bergtoppen, de hoogvlaktes, uitgestrekte weilanden en de woestijn meer landinwaarts. Kortom er is dus genoeg te beleven. Zeker als je besluit te gaan kamperen met een tent op een van de natuurcampings.
Voorbereiding van de reis naar West-Canada
Er zijn enkele punten die belangrijk zijn om te overdenken wanneer je keuze gevallen is op West-Canada. Een paar van deze punten zullen hieronder worden beschreven, alvorens ik begin met het schrijven van het reisverslag.
Mogelijkheden voor een rondreis
Er zijn verschillende pakketreizen beschikbaar om rondreizen te maken in Canada. Het is echter ook goed te doen om zelf een reis samen te stellen. Wij hebben ervoor gekozen om alles zelf samen te stellen. Waar kun je aan denken:
- Een pakketreis individueel.
- Een georganiseerde groepsreis.
- Een rondreis per trein.
- Een rondreis per auto.
- Een rondreis per camper.
- Een combinatie van het bovenstaande.
- Een ander begin en eindpunt.
Ook zijn er vele overnachtingsmogelijkheden in Canada. Veelal wordt de camper gebruikt, maar in de zomer is een tent op één van de vele natuurcampings ook heel geschikt. In de steden zijn veel hotels, hostels en B&B’s te vinden.
Wat heb je nodig in Canada?
- De Discovery Pass. Deze pas geeft toegang tot alle nationale parken in Canada. Je kunt deze vooraf kopen via de website, of ter plaatse. Soms is het mogelijk de kaart van iemand anders over te nemen, omdat de kaart een jaar geldig is. Wanneer je nu de kaart wil aanschaffen, kan dit gratis. Canada bestaat namelijk 150 jaar en Canada biedt de kaart voor 2017 gratis aan op www.pc.gc.ca.
- Een ETA een electronic travel authorization, een digitaal visum voor bezoekers. Te koop via www.canada.ca.
- Een wereldstekker.
- Verschillende soorten kleding. Hoewel het volgens veel klimaattabellen in de zomer rond de 22 graden is, hebben wij veel uitzonderingen gezien. De temperatuur heeft in de zomermaanden juli en augustus geschommeld tussen de 5 graden en 32 graden. Ook is er kans op flink wat regen.
Het vliegen
Er zijn verschillende plaatsen in het westen van Canada die met een rechtstreekse vlucht te bereiken zijn. Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar Calgary (8.55 uur), Vancouver (9.50 uur) of Edmonton (9.00 uur). Let wel; flink wat kosten kunnen worden bespaard door voor vertrek goed te kijken naar de vluchttijden, vliegmaatschappijen, luchthavens en tussenstops. Zo kan het veel geld schelen wanneer je niet kiest voor Amsterdam, maar voor bijvoorbeeld Brussel, of voor een extra tussenstop als je dit natuurlijk niet erg vindt. Kortom genoeg keuzes om te maken en dan heb ik het nog niet gehad over alle bezienswaardigheden en mogelijke activiteiten in dit prachtige land.
Beschrijving van de reis
Onze reis brengt ons langs de staten Alberta en British Columbia. Waar we veel verschillende nationale parken bezoeken en in totaal 4345 km afleggen in 3 weken tijd. De meeste plaatsen bezoeken we een dag, maar soms overnachten we er wat langer. De nachten brengen we afwisselend door in een tent of in een hotel.
De staat Alberta
Vertrek van Amsterdam naar Calgary
We vliegen met KLM naar Calgary. De vliegroute is te volgen op een scherm evenals de hoogte en afstand. Onderweg kun je prachtige ijsschotsen in de zee zien drijven en de reusachtige gletsjers van Groenland bewonderen. Na 8,5 uur zijn we in Calgary. De luchthaven doet ouderwets aan met groen tapijt met gele werkjes erop. Leuk om te zien is dat de werknemers rode pakken dragen met grote witte cowboyhoeden, dit geeft een speciale sfeer. Op de luchthaven bevinden zich verschillende autoverhuurbedrijven. Via Go Canada hebben wij vooraf een auto gereserveerd. Onze keuze is gevallen op een zeer ruime Toyota Venza van het verhuurbedrijf Alamo. De volgende dag begint in Calgary het Calgary Stampede festival. Wij hebben ervoor gekozen juist nu verder te trekken en niet in de drukte te verblijven.
We rijden van het vlakke land naar de bergtoppen van de Rocky Mountains. Na anderhalf uur rijden zijn we in Banff aangekomen. Banff is omsloten door verschillende bergketens en is een drukbezocht en sfeervolle plaats. Wij overnachten in het hotel Inns of Banff. Een wat verouderd hotel aan de Banff Avenue, maar prima om rustig te overnachten. Een tip is om heerlijk te ontspannen in de hottub van het hotel boven op het dak met prachtig uitzicht over de bergketens. Door het tijdverschil van 8 uur begint de dag weer opnieuw. De eerste dag in Canada sluiten we af met een diner in het hotel zelf. Het eten is vergeleken met Nederland erg goedkoop en je krijgt erg veel eten en drinken. Een cola van 500 ml kost hier 2 CAD. Wat te vergelijken is met 1,40 euro (2016).
We ontbijten in Banff bij ‘Wild Flour Bakery’. Wanneer je hier thee besteld krijg je een halve liter en een croissant die twee keer zo groot is dan in Nederland. De locals komen met eigen thermoskannen naar deze zaak, laten deze vullen en haasten zich naar het werk. Dit zie je in verschillende koffie/theezaken gebeuren. Bij de Bow River zien we ons eerste ‘wildlife’. In de bosjes vlakbij het pad ligt een ‘elk’, ofwel de wapiti. We vervolgen het pad, naar de Fenland Trail. Een wandeling van 2 km, waar veel vogels te vinden zijn, maar ook enorm veel stekende muggen. Na de wandeling bezoeken we de Bow Falls, dit is een relatief kleine waterval maar zeker de moeite waard.
In de buurt van Banff ligt Lake Minnewanka. De weg ernaartoe leidt ons langs prachtige bloemenvelden. We kunnen genieten van het uitzicht en van alle vogels die hier over de rotsen lopen. Ook rennen er veel nieuwsgierige chipmunks over het veld, die met een beetje geluk, tot aan je schoenen komen. We vervolgen onze weg en stoppen bij een aantal prachtige uitzichtpunten. Bij ieder punt zijn kleine toiletgebouwtjes. Deze zijn niet helemaal gesloten aan de onderkant, dus wees gewaarschuwd er kan wel eens een chipmunk of ground squirrel uit rennen.
Van de staat Alberta naar de staat British Columbia
Van Banff naar Campground Redstreak in Radium Hotspring
De route gaat langs de Bow Valley Parkway. Dit is een prachtige weg met een grote kans op wilde dieren. Bijna aan het einde zien we een ‘bear jam’. Auto’s staan dan midden op de weg stil en mensen staan klaar met hun fototoestellen en filmcamera’s om beren te zien. Onderweg zijn er veel uitkijkpunten en kleine wandelroutes. De Fireweed Loop is hier een van. Opvallend is dat er overal posters hangen met beer/wolf waarschuwingen. Er staat op wanneer er een beer of wolf is gesignaleerd en wat het gevolg is voor de wandeling. Soms mag je het stuk niet meer betreden, alleen met ‘bearspray’ of alleen in groepen van minimaal vier personen.
De volgende stop is Marble Canyon. Het water heeft in al die jaren zijn weg gebaand door inmiddels meters diepe kloven. Het water is frisblauw en gaat met veel geraas voorbij. Niet alleen het water en de kloven laten een diepe indruk achter, ook de stilte en het uitzicht op de bomen en bergen zijn prachtig. Vlak in de buurt vind je ‘The Paint Pots’. Hier roest het meer/de grond. Alles is bruin, wat een groot contrast vormt met het prachtige water wat een paar meter verder frisblauw voorbij raast.
We laten Banff, met de grijze bergtoppen, achter ons en rijden richting de rode bergketens. Onderweg rijd je tussen verschillende kloven door en kun je veel ‘Birds of Prey’ bewonderen. De camping ligt hoog op een heuvel en doordat wij aan de rand zitten hebben we een prachtig uitzicht op de vallei. De camping is heel bosrijk, waardoor je niet het gevoel hebt dat je buren hebt. De campingplek is ruim en beschikt over een campingtafel en een ‘fire pit’. Op de camping kun je houtblokken halen voor het vuur. Erg sfeervol is het om je eten te bereiden op een vuurtje met een prachtig uitzicht. 's Nachts trekt er een pittige regenbui over, gelukkig hadden we genoeg dekens bij ons voor de kou tijdens de regen. Hou je ook aan de regels van de camping en zorg dat je geen etensresten laat slingeren en geen eten/cosmetica in je tent bewaard. Beren lusten zelfs zeep en ruiken voedsel van een paar kilometer afstand. Op deze camping zijn wij in de nacht gewekt door zware voetstappen naast de tent gevolg door de Park Rangers die aankwamen rijden en het dier weggejaagd hebben met veel lawaai. Dit was schrikken, maar maakt het kamperen in een tent wel een extra avontuur.
De staat British Columbia
Van Campground Redstreak in Radium Hotspring naar Days Inn in Revelstoke
We brengen een bezoek aan de ‘Wapta Falls’ in het Yoho NP. Om deze waterval te bereiken volg je een smal pad van 2,5 km. Aan beide kanten is er veel begroeiing en hoor je wel eens wat ritselen. De waterval is van bovenaf te bekijken. We vervolgen onze route en komen langs de ‘Giant Ceddars Boardwalk’. Hier is een pad van vlonders wat je kunt volgen. Het is een korte prachtige route tussen eeuwenoude bomen. Door de regen slaan we de camping over en boeken we een hotel. In Revelstoke kun je lekker eten bij Nomad, hier krijg je zoveel dat je samen van één gerecht zou kunnen eten. Wanneer je in de avond de Mount Revelstoke wil bezoeken is er een kans dat de weg er naartoe is afgesloten en je het de volgende dag opnieuw moet proberen.
Van Days Inn in Revelstoke naar Mable Lake Campground
Het regent, maar we rijden opnieuw de Mount Revelstoke op. Terwijl we naar boven rijden kunnen we weinig zien door de mist, dus de uitkijkpunten worden overgeslagen. Wel worden we getrakteerd op ‘wildlife’, midden op de weg vechten 2 marmotten. Eenmaal boven, ga je verder via een 1 km lang wandelpad. Op het moment dat wij er waren, mocht dit enkel in grote groepen, omdat er deze dag beren zijn gesignaleerd. Boven is het wolkendek wat minder, zodat we wat uitzicht hebben. Helemaal boven lopen we in de sneeuw. Het is er 2 graden, maar het voelt niet erg koud aan. Op de top nemen we de Shuttlebus terug naar de parkeerplaats. We laten de 1935 meter hoge berg weer achter ons.
We vervolgen onze weg via Armstrong naar de plaats waar de laatste gouden nagel in de spoorrails geslagen is. Het landschap verandert ondertussen naar heuvels, grasvlaktes, uitgestrekte landerijen en we zien de welbekende rode schuurtjes opdoemen in het land. Het weer is goed en in Vernon maken we een tussenstop. Hier zijn veel ‘ospreys’ te zien en ook een enkele ‘bald eagle’. De camping ligt een aardig stuk off road. Op de camping is er de mogelijkheid om hout te kopen. Er mag geen hout uit andere plaatsen meegenomen worden. Dit in verband met het verspreiden van de ‘Pine Beetle’. Die zich razendsnel verplaatst en bossen verwoest. Deze camping heeft weinig toeristen en vooral de locals komen hier, het is een ons kent ons camping. Wel prachtig gelegen aan het Mable Lake.
Van Mable Lake naar B&B The Spare Room in Osoyoos
De landerijen en grasvlakten maken plaats voor ‘the dessert’. Het weer is er in de zomermaanden prachtig en er zijn opnieuw veel ‘ospreys’ en ‘turkey vultures’ te zien. In Kelowna zit een megastore, waar je als Nederlander je ogen uitkijkt. Een kilo koekjes, of 50 uitdeel zakjes chips in een verpakking om maar niet te spreken van de 4 literkannen melk en zo kan ik nog wel even doorgaan.
De volgende stop is Peachland. Een prima passende naam voor de vele fruitvelden die je hier kunt zien. Telers verkopen ook een deel van het fruit in de fruitkramen die langs de weg staan. De keuze is groot en het fruit is heerlijk vers. Behalve het rijden langs de fruitvelden is het meer van Peachland, Okanagan Lake, ook een aanrader om even een pauze te houden. En te genieten van de bergen, watervliegtuigjes en watersporters. De dag eindigt in Osoyoos, deze plaats ligt erg zuidelijke en binnen enkele kilometers zou je in de Amerikaanse staat Washington kunnen staan. De B&B ligt in een net uitziende straat en is een prachtige vrijstaande villa. De mensen zijn erg gastvrij en de vertrekken zijn prachtig en luxe ingericht. Erg leuk is dat de ‘hummingbirds’ hier komt eten op het balkon en je kunt genieten van de prachtige gele ‘swallowtails’. Het uitzicht en het weer zijn fantastisch.
Van B&B The Spare Room in Osoyoos naar E.C. Manning Park
We vertrekken in oostelijke richting en komen langs ‘Spotted Lake’, die maar liefst 90 kringen bevat. Op de route ligt het oude stadje Hedley. Het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. Er is een oud vervallen museum en een net zo vervallen souvenirwinkeltje, ook zijn er oude mijngebouwen te zien op de berghelling. Voor je de naam in zijn geheel hebt uitgesproken, ben je het kleine stadje alweer uit. Maar het is wel de moeite waard om hier even te stoppen.
De camping is erg klein en heeft behalve een wc en een waterkraan geen faciliteiten. Wel zitten we langs een mooi beekje te midden van het bos. Helaas is er geen hout te verkrijgen, dus zullen we toch zelf op zoek moeten gaan naar takken. Dat is het nadeel, als je zo kort van te voren boekt op internet, dan zijn alle natuurcampings met faciliteiten vol. Niet ver van de camping ligt een wandeling, ‘The Beaverpond Trail’. In 10 minuten ben je rond. Ook bezoeken we nog de Cascade berg. Je hebt hier een mooi uitzicht op de hoge bergen en als je geluk hebt kun je herten zien, de ‘nutcracker’ bewonderen en de ‘chipmunks ‘ die naar je toe komen.
Van E.C. Manning Park naar Comfort Inn and Suits in West Vancouver
De gevonden takken hebben we niet binnen gehaald, dus we kunnen 's ochtends door de regen geen vuur meer maken. In Hope ontbijten we bij een Tim Hortons, een van onze favoriete ketens om te eten en drinken. Langzaam laten we de hoge bergen weer achter ons. In Vancouver is het een stuk drukker dan we de afgelopen dagen gewend zijn. We willen de Capilano Suspension Bridge bezoeken, maar de parkeerplaatsen zijn vol. Dan bezoeken we de Grouse Mountain. Voor 84 CAD mag je met de kabelbaan naar boven en kun je tevens het park bezoeken wat zich boven op de berg bevindt. Er is veel te doen en te zien; een lumberjack show, souvenirwinkels, helikoptertour, roofvogelshow en er zijn beren te bewonderen. Wanneer je de vogelshow bekijkt, heb je een prachtig uitzicht op Vancouver. In ongeveer 4 minuten sta je weer beneden. In de avond bezoeken we nog het Stanley Park en Third Beach. Hier kun je genieten van de zonsondergang en kijk je uit op de English Bay en Vancouver Island, waar we morgen naar toe zullen gaan. Benieuwd naar de rest van de reis? De ontmoeting met de beren, walvissen kijken vanaf het strand, wandelen door een eeuwenoud regenwoud en dat was nog niet alles.