Reisverslag West-Canada: Vancouver Island naar Banff

Reisverslag West-Canada: Vancouver Island naar Banff Met de hoge bergen, landerijen en de woestijn in onze herinnering. Waar we eerder van Calgary naar Vancouver zijn gereisd, is het tijd om nog meer interessante plekken te ontdekken. Met nog net geen 2000 km op de teller in een week hebben we al een flink stuk afgelegd. De komende twee weken trekken we verder naar de kust, het regenwoud en de eeuwige sneeuw. Hopende op beter weer en nog meer ‘wild life’. Met Vancouver Island, Jasper en opnieuw Banff nog in het verschiet, is er een kans dat we alle dieren van ‘The Big Five’ gaan ontmoeten.

De staat British Columbia

Van Vancouver naar Vancouver Island, Campground Surf Junction in Ucluelet

Vanuit Horsehoe Bay vertrekt het schip, via de Strait of Georgia, naar Nanaimo. Over deze tocht van 60 km doe je ongeveer 1 uur en 40 minuten. Vancouver Island is vanaf de kade al te zien, maar is nog gehuld in de ochtend nevel. Terwijl in Vancouver de zon al probeert door te breken. Vancouver Island is met 450 km het grootste eiland van de Noord-Amerikaanse westkust en beschikt over meerdere havens. Eenmaal aangekomen in Nanaimo vertrekken we eerst in noordelijke richting, om daarna de Alberni Highway richting het westen te nemen. Wij verblijven in ‘The Pacific Rim’ van het eiland. De weg is vrij heuvelachtig en bevat vele bochten. We komen langs Cathedral Grove. Het is een korte wandeling tussen de gigantische bomen. Bij deze wandeling, kun je dichtbij de bomen komen, doordat hier minder vlonder paden zijn aangelegd. De bomen zijn ruim 800 jaar oud. De wortels van de 'Giants' zijn daarentegen erg kort. Dus de bomen kunnen op winderige dagen gemakkelijk om knakken. Er wordt daarom gewaarschuwd dat je het bos niet mag betreden op winderige dagen.

Vlakbij de zee ligt onze camping: 'Surf Junction'. Veel surfers bezoeken deze camping. De camping beschikt over verschillende faciliteiten en ligt in de buurt van het strand. De plekken zijn zeer bosrijk en beschut. In de avond bezoeken we de vuurtoren in Ucluelet. Deze kun je via een korte ‘trail’ bereiken. Vancouver Island is ook wel bekend door de prachtige wandeling die men kan afleggen langs de kust van 'The Pacific Rim'. De wandeling, genaamd West Coast Trail, is zo'n 75 km lang en voor de geoefende wandelaar, die er doorgaans een aantal dagen over doet. Meer informatie hierover is te vinden op de website Canadareizen.

Pacifi Rim National Park

Camping Surf Junction in Ucluelet op Vancouver Island

Op het eiland zijn veel bezienswaardigheden en activiteiten te doen. Een hiervan is een rondleiding onder leiding van een Park Ranger. Deze wandelingen zijn hier op het eiland gratis en dagelijks te volgen. Wij volgen de Schooner Cove Trail. Onze gids Carl neemt ons mee naar het eeuwenoude regenwoud. Het pad leidt ons dieper het woud in, over houten vlonders en veel verschillende trappen. Goed ter been zijn is dan ook een must. Zoals de naam al aangeeft, regent het vaak in het woud en is het er erg vochtig. Zo vochtig dat je de stukken hout kunt uitwringen. Wanneer je goed kijkt naar de bomen zie je dat de ‘woudreuzen’ bestaan uit soms wel vier verschillende bomen. Dit noem je ‘Nursery trees’, de jongere bomen zijn op de oude bomen terecht gekomen en gebruiken deze als voeding. De oudste bomen zijn vaak al zo goed als vergaan en dit is te zien aan de enorme gaten, waar je in kunt staan. Het pad komt uiteindelijk uit op een stuk strand met uitzicht over de ‘Pacific Ocean’. Er zijn nog verschillende rotsen en eilandjes te zien, die in de laaghangende mist slechts deels zichtbaar zijn. De tocht is ten einde en je kunt via de rotsen op een ander stuk strand komen.

Terug bij het K'wisitis Visitor Centre, bekijken we de folders en het kleine museum wat zich in het gebouw bevindt. Buiten op de oceaan verzamelen zich toeristen bootjes voor de kust. Wanneer je goed kijkt, zie je op een paar honderd meter afstand, walvissen ademen. Via de rotsen trekken we verder het strand op, benieuwd naar wat het eiland nog meer te bieden heeft. Doordat het eb is zijn er meer rotsen zichtbaar. In de poeltjes die achterblijven, tref je heremietkreeftjes, slakjes, vissen, anemonen en krabben aan. Op een paar meter van het strand liggen 6 zeehonden uitgebreid te zonnen. Opnieuw zien we een bootje komen, die vlak bij het strand halt houdt. En ja hoor opnieuw ademen de walvissen en zien we de prachtige nevel. Over de rotsen en het brandhout klauteren we terug naar de auto. Onderweg naar de camping, zien we vanuit de auto een zwarte beer over rennen. Vandaag hebben we twee dieren van de Canadese Big Five gezien. Nog drie te gaan.

Campsite Surf Junction in Ucluelet Vancouver Island

Long Beach staat op het programma, omdat dit het stuk strand van de Pacific Rim is, waar je zeesterren kunt vinden. In de zee ligt een klein eilandje, wanneer het eb is kun je erheen lopen. Op het eilandje treffen we verschillende zeesterren aan. Er zijn oranje en paarse en ze hebben een doorsnee van zo’n 20 cm. De golven slaan al snel weer om de rotsen heen en we besluiten terug te gaan. Binnen enkele minuten staat het water, wat eerst helemaal weg was, alweer tot aan onze knieën. Opnieuw trekken er walvissen langs het strand en we kunnen dit keer een vin waarnemen boven het water. Vanuit het K’wisitis Visitor Centre vertrekt er een rondleiding over de Creatures of the Coast. Nogmaals een erg leerzame wandeling over het strand dit keer. The Pacific Rim heeft veel wandelingen en stranden te bieden, die allen weer erg verschillend zijn. Hieronder een opsomming van mogelijkheden.

Wandelen in ‘The Pacific Rim’

  • Florencia Bay (te bereiken door af te dalen van verschillende trappen).
  • Wickaninnishbeach.
  • Combers Beach (500 meter om dit strand te bereiken).
  • Long Beach.
  • Schooner Cove (1 km om deze te bereiken via het regenwoud).
  • Rainforest Trail (Ronde van 1 km, maar een aanrader).

Bijzonder is dat veel borden op het eiland tweetalig zijn. De taal die hier op het eiland ook nog gesproken wordt, maar wel steeds minder is de taal van de Nuu-chah-nulth. Dit zijn de oorspronkelijke inwoners van het eiland. De cultuur van de 'The First Nations' speelt nog steeds een grote rol op het eiland en is overal terug te vinden.

Van Campsite Surf Junction in Ucluelet Vancouver Island naar hotel Sandman in Squamish

Vandaag laten we het prachtige eiland, wat nog veel meer te bieden had, achter ons. We vertrekken vroeg. Ruim op tijd sluiten we aan in de rij van de boot en genieten tijdens het varen van het mooie uitzicht en kijken naar het steeds kleiner wordende eiland. Het volgende hotel ligt op slechts 16 km van Horseshoe Bay. Aangekomen op het vaste land nemen we een stukje van de ‘Sea To Sky Highway’. Deze weg gaat van Vancouver tot aan Whistler en is zo'n 160 km lang. Een van de mooiste snelwegen van de wereld en zeker de moeite waard. De Shannon Falls ligt op de route en deze doen we aan. Ook kun je met een kabelbaan, voor 84 CAD naar boven. Het lijkt een kort stukje, maar wanneer je denkt boven te zijn, ben je op de helft en moet je hetzelfde stuk nog een keer afleggen. Wat er natuurlijk voor zorgt dat je een nog mooier uitzicht hebt. Voor de durfal is er net als in Vancouver een hangbrug, die aardig beweegt, die je over kunt steken. Aan het einde van de middag is het erg druk met veel ‘busladingen’ toeristen. Boven op de berg heb je de mogelijkheid om te wandelen.

Hotel Sandman in Squamish

Het weer is net als op het eiland flink zonnig. De dag begint met een bezoek aan de Brandywine Falls. Een hoge waterval, die onder luid geraas naar beneden stort, met als uitzicht besneeuwde bergtoppen en dat bij een temperatuur van 29 graden. Op de radio horen we dat de Highway die we nodig hebben voor de volgende waterval dicht is. Ook de weg naar Whistler is deels afgesloten. Dit komt door de IRONMAN. We delen de 'Highway' met fietsers die al 4,2 km gezwommen hebben. Nu 180 km moeten fietsen en vervolgens nog 42 km moeten rennen. Door dit evenement is het extra druk rondom en in Whistler. Er zijn extra parkeerplaatsen, waar je gratis mag parkeren. We ontdekken Whistler en wandelen net buiten het stadje naar Lost Lake.

Van hotel Sandman in Squamish naar North Thompson River Campground

We vertrekken vroeg, want we moeten een lange afstand afleggen. Als eerst komen we de Nairn Falls tegen. Na ongeveer 1,5 km wandelen kun je de waterval bereiken. Met een beetje geluk, spot je hier verschillende soorten slangen. De volgende stop is Joffre Lake, maar door de grote hoeveelheid toeristen is er geen parkeerplaats meer en trekken we verder. Langzaam verandert het landschap. De begroeiing op de bergen wordt steeds minder en de natuur wordt droger. Bij een tussenstop zien we mensen naar boven wijzen. Helemaal bovenaan, zijn drie Mountain Goats te bewonderen. Tegen de avond zijn we op de plaats van bestemming aangekomen. De camping ligt aan een snel stromend riviertje, The North Thompson. Een nadeel is dat er ieder half uur een trein voorbij komt. En de treinen in Canada zijn lang, erg lang.

Van North Thompson River Campground naar Valemount Super 8

Onze nachtrust is flink verstoort door de voorbij rijdende treinen in de nacht. We rijden naar B.C. Park Wells Grey. Waar we de Spahatt Falls aandoen en stoppen bij het viewpoint: The Shadden. De volgende stops zijn de Dawnson Falls en The Helmckenfalls. Allemaal prachtige watervallen om te bekijken. De laatste activiteit is The Green Mountain Tower. Een pittige Gravel Road met veel diepe gaten en scherpe steile bochten omhoog. Maar als je deze hobbel hebt genomen heb je een weids uitzicht over de bergen. Op de weg naar Valemount daalt de temperatuur flink tijdens de regenbui, van maar liefst 31 graden naar 17 graden. Flink wat kilometers verder is het opnieuw mooi weer. Bij het hotel is er een moerasgebied, waar je kunt wandelen met of zonder gids.

Van de staat British Columbia terug naar Alberta

Van Valemount Super 8 naar Whistlers Campground in Jasper

We trekken verder naar Jasper. Onderweg rijden we naar de Reargard Falls. Het water komt met veel geweld omlaag. Langzaamaan komen er meer hogere bergen en zien we ook toppen met de eeuwige sneeuw opdoemen. We stoppen om Mount Robson te bekijken. Dit is de hoogste berg van Canada. Bij het Visitor Centre halen we gelijk meer informatie op over het nieuwe gebied. De bewegwijzering met onder andere bezienswaardigheden is erg goed. Wanneer je naar de plaats van bestemming rijdt, kom je veel borden tegen met 'viewpoints' of andere bezienswaardigheden. We bezoeken de Overlander Falls en Moose Lake.

Al snel komen we aan in Jasper, een gezellig en toeristisch stadje naast de spoorrails. Wat je zeker moet proberen is een 'Morning Bunn'. Een soort kaneel broodje die je overal in de omgeving kan halen. Maar bij Bear’s Paw Bakery, zit er ook glazuur overheen. De camping ligt net buiten Jasper. Het is een grote natuurcamping van maar liefst 2 km breed. Gelegen in een bosrijke omgeving. We worden gewezen op het achterlaten van afval. Omdat er 26-07-2016 twee beren gezien zijn bij de tenten. Een 'grizzly bear', dat komt nauwelijks voor op een camping en een zwarte beer. Dat gebeurt vaker. De camping heeft erg veel struiken met de voor beren verrukkelijke rode bessen. De zogenoemde ‘Beary’s', wanneer je in de zomer gaat hebben de struiken tal van rode besjes en noemen ze het dan ook ‘Beary Season’.

We vertrekken naar Mount Edith Cavell. Een hoge berg, waar je kunt kijken naar de gletsjers. Op het moment dat we er zijn, kun je het ijs horen kraken. Het is vanaf hier niet ver naar de Athabasca Fall. De weg er naar toe is slecht en zit vol gaten. Opeens staan mensen stil en zien we beweging in de struiken. Dan komt er een ‘ Elk’ uit de bosjes, of beter bekend als de wapiti. In de omgeving van Jasper kom je deze groep vrijwel dagelijks tegen. We rijden terug naar Jasper en zien een trein rijden. De informatie vertelt ons, dat treinen hier wel vier km lang kunnen zijn, dus heb geduld wanneer je voor een spoorwegovergang komt te staan. We rijden een stukje om en hebben geluk, want er loopt een coyote in de berm.

De staat Alberta

Whistlers Campground in Jasper

Maligne Canyon staat als eerste op de planning. De weg naar de Canyon is mooi, maar wel een flinke klim. Op de terugweg, zien we wel veel verkeer, maar iedereen staat stil. Er stappen mensen uit, een aantal touroperators verzoeken de mensen snel terug de auto in te gaan en de ramen te sluiten. Dat moet haast wel een beer zijn. En ja op een paar meter van de auto zit een zwarte beer en die gaat onverstoord eten van de beren bessen. Op zijn gemak struint hij van struik naar struik en trekt zich niets aan van alle toeristen.

We rijden verder naar Medicine Lake. Rondom het meer staan verbrande bomen. Een groot deel van de bomen hier, is verwoest door een bosbrand. Ook slaat de eerder genoemde Pine Beetle hier toe. Het oogt triest, veel hectare aan verwoeste bomen. In het gras zien we iets bruins rennen. Het is een Pica, die ons erg dichtbij laat komen. Dan valt ons op dat de mensen naar bomen wijzen. In de bomen zit een nest met jonge zeearenden, die over de rand kijken. We rijden terug naar Jasper als we opnieuw inrijden op een ‘bearjam’. Verschillende bussen van touroperators, auto’s en motoren, blokkeren de weg. Er klauteren twee babybeertjes in een van de bomen. Moeder moet beneden in de struiken zitten. De dag sluiten we af op de berg in ‘The Miette Hotsprings’. Een grote hottub met verschillende faciliteiten. Het is onze geluksdag, want op de weg naar Jasper zien we nog: meerdere Bighorn Sheep, Dall's Sheep, Elk’s, een Coyote en herten.

Whistlers Campground in Jasper

In de middag bezoeken we Patricia Lake en Pyramid Lake. Na de meren nemen we de langste kabelbaan van Canada. De Jasper Sky Tram. Met een snelheid van 21 km per uur ga je Mount Whistlers op. Maar na de kabelbaan begint het pas. Met slechts 1,3 km ben je op de top. Bordjes geven aan dat je er ander half uur over kunt doen. Dat kun je je totaal niet voorstellen wanneer je de top ziet. Niet overtuigd beginnen we met lopen, maar het valt ons erg zwaar. De weg is stijl, het is warm en het ademen is moeilijker door de grote hoogte. Uiteindelijk ben je op een hoogte van 2464 meter. Even heb je het gevoel alleen te zijn op de top, tot je weer aan de afdaling begint. Wanneer je omlaag kijkt, naar het dorp Jasper, zie je dat Jasper de vorm van de letter J heeft. Verder heb je uitzicht op alle bergen rondom Jasper, zoals de Edith Cavell. De afdaling gaat een stuk sneller en beneden bij de kabelbaan zien we nog de Hairy Marmot en verschillende Squirrels.

Van Whistlers Campground in Jasper naar Tunnel Mountain Village 1 in Banff

Om 7 uur in de ochtend beginnen we aan de route die ons leidt over de Ice Field Parkway. Een van de mooiste snelwegen van de wereld. Wanneer je zo vroeg begint, heb je een grote kans op wilde dieren en de zon komt langzaam boven de bergtoppen uit. De eerste stop is de Sunwapta Falls.

Doordat we zo vroeg zijn kunnen we mee met de eerste tocht vanuit het Centrum van The Ice Field Parkway. Voor 180 CAD mogen we de gletsjer op. Met een bus word je naar een speciaal 'Snowmobile' gebracht. Met de Snowmobile ben je in 20 minuten op de gletsjer. Hier mag 20 minuten rondlopen en kun je proeven van het water. Als de tijd erop zit, word je met de bus naar de Glacier Sky Walk gebracht. Een uitkijkpunt van 260 meter boven de grond, met een bodem van glas. Hier kun je zo lang blijven als je wilt en in de bus stappen wanneer je klaar bent. Eenmaal terug in het Centrum is het erg druk geworden. Kom dus vroeg in de ochtend als je van rust houdt.

Vervolgens rijden we genietend van het uitzicht, verder op de Ice Field Parkway. We bezoeken Peyto Lake, een azuurblauw meer in de vorm van een vos. Ook Bow Lake is een ongelooflijk blauw meer. Na flink wat kilometers nemen we nog even een omweg en komen we uit in Yoho National Park. Om de volgende waterval te bekijken moeten we flink stijgen. De haarspeldbochten zijn erg kort en mensen met lange auto’s en campers moeten dan ook flink manoeuvreren om de bochten door te komen. Eenmaal aangekomen vind je hier de hoogste waterval van Canada; de Takakkaw Falls. Het water stort ruim 380 meter omlaag. De volgende stop is Emerald Lake, een groot azuurblauw meer. Kom hier vroeg, want in de middag is het erg druk met toeristen. Vele bussen staan er op de parkeerplaats en vele mensen lopen op de steiger. De volgende stop is de Natural Bridge. Als laatste brengen we een bezoek aan Lake Louise. Waar een groot hotel aan het meer gevestigd is en het eveneens erg druk is met toeristen.

Van Tunnel Mountain Village 1 in Banff naar hotel Sandman in Calgary

Met maar 5 graden was dit de koudste nacht van de vakantie. Zorg dus, wanneer je in een tent slaapt voor voldoende warme kleding en dekens. Deze dag vertrekken we weer naar het beginpunt en zit de rondreis van ruim 4300 km er bijna op. In maximaal twee uur ben je van Banff weer in Calgary. Snel laten we de Rocky Mountains achter ons. We rijden het vlakkere en drukkere deel weer tegemoet. De stad is vol en we missen de natuur. We brengen een bezoek aan de Calgary Tower en hebben nog uitzicht op de bergen.

Calgary- Amsterdam

We vliegen door de nacht terug naar Nederland. Doordat het vliegtuig zo noordelijk vliegt, wordt het aan onze kant niet donker. Eenmaal terug in Nederland is het ochtend en begint de dag. Wanneer je naar Canada vertrekt kun je, met een beetje geluk, veel verschillende soorten dieren van dichtbij bekijken. Maar houd je wel aan de veiligheidsregels die de Visitors Centra je aanreiken. Het is ons niet gelukt om alle dieren van de ‘Big Five’ te zien. De Orka’s en de Moose hebben wij niet gezien. Maar het was een bijzondere reis.
© 2017 - 2024 Rutwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Canada: het oosten en het westenCanada: het oosten en het westenCanada is een van de grootste landen ter wereld. Vooral natuurliefhebbers komen in dit enorme land bijzonder aan hun tre…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Jasper: rustige stad in de Canadese RockiesJasper: rustige stad in de Canadese RockiesAls je de Canadese Rockies wil ontdekken en wil genieten van de schitterende natuur dan is Jasper de ideale plek om dit…

IJsland: reizen buiten het hoogseizoen, in maartIJsland: reizen buiten het hoogseizoen, in maartIJsland is een prachtig land om te bereizen. Veel toeristen kiezen ervoor om in de zomermaanden naar IJsland af te reize…
Reisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverReisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverGeïnspireerd door de prachtige platen in het boek Canadian Wildlife (Co, 1999) hebben wij besloten om, in juli 2016, een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • www.uclueletinfo.com
  • www.pacificrimvisitors.ca
  • https://www.noordamerika.nl/ca
  • Giant Cedars: http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/macmillan/
  • Pacific Rim http://www.canadareizen.eu/9-mooiste-wandelroutes-in-canada/
  • Sea to Sky Highway http://www.hellobc.com/driving-routes/31/sea-to-sky-highway-route.aspx
Rutwen (7 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.