IJsland: reizen buiten het hoogseizoen, in maart

IJsland: reizen buiten het hoogseizoen, in maart IJsland is een prachtig land om te bereizen. Veel toeristen kiezen ervoor om in de zomermaanden naar IJsland af te reizen. Dan zijn de weersomstandigheden op z'n gunstigst, temperaturen gemiddeld het hoogst en de natuur in bloei. Toch, als je er voor kiest, kun je ook uitstekend buiten deze maanden reizen. Het scheelt een hoop in kosten, het is er minder toeristisch en ook dan is de natuur adembenemend! Maar waar moet je dan op letten? En waar kun je actuele verkeers- en weersinformatie vinden?

Reizen buiten het toeristenseizoen zoals bijvoorbeeld maart

Als je je laat informeren over de beste reisperiode in IJsland, lees je al gauw dat het beste reisadvies in de maanden juni-juli-augustus is. Maar natuurlijk is IJsland ook erg goed te bereizen buiten deze periode. Het is maar net wat je zelf wenst in een vakantie natuurlijk, en dat is voor iedereen verschillend. Wel moet je rekening houden met omstandigheden die het reizen kunnen bemoeilijken, bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Daarom is het goed om je van tevoren te laten informeren over de risico's die je op je reis kunt tegenkomen. En als je deze risico's voor lief neemt en je je goed voorbereidt zou ik zeggen: reis vooral buiten de geadviseerde reisperiode. Ik en mijn man zijn in 2015 een week in maart op reis geweest in IJsland, en dat is ons uitstekend bevallen. Een reis naar IJsland zit vol met hoogtepunten. Ook vroeg in het voorjaar is de natuur er erg prachtig. In de overgangsperiode van winter naar zomer ligt er bijvoorbeeld nog erg veel sneeuw, maar zijn de wegen al veel beter begaanbaar. Watervallen zijn soms nog half bevroren wat spectaculaire plaatjes geeft. Ook kom je al veel vogels tegen. Niet de beroemde papegaaiduiker, maar wel bijvoorbeeld stormmeeuwen, zeekoeten, Jan van Genten en eidereenden.

Weersomstandigheden in IJsland

Allereerst moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Als je geen sneeuwmens bent, moet je niet in maart naar IJsland gaan reizen natuurlijk. Het weer kan er erg snel om slaan. Zo heb je prachtig mooi helder weer, en zit je een half uur later in een sneeuwstorm. Alleen dat is al een fenomeen om mee te maken. Neem daarom goede kleding mee op reis. Met goede kleding bedoel ik met name kleding die je makkelijk in lagen kunt dragen. Lagen isoleren goed en als de temperatuur stijgt, kun je ook makkelijk een laag uittrekken. Denk ook aan dikke sokken, snowboots, handschoenen, muts en sjaal. Een windstopper of een jas die winddicht is, is ook niet te missen. De wind in IJsland kan dusdanig sterk zijn dat die de kleren van je lijf waait. De paraplu zou ik thuis laten. Waarschijnlijk overleeft die de eerste windvlaag niet! Vergeet ook je zonnebril niet. Een goed zicht op het wegdek is belangrijk, en laaghangende zon kan je al snel verblinden. Zeker als er ook sneeuw in de berm ligt. De actuele weersomstandigheden kun je vinden op de weersite van IJsland: Icelandic Met Office. Dit is een erg handige informatiesite met actuele weersomstandigheden, en een heleboel extra's zoals de actuele aurora borealis voorspellingen. Overigens heb je in maart nog de kans om het noorderlicht te aanschouwen. Iets wat je in het hoogseizoen moet missen.

Auto huren in IJsland

Als je een auto gaat huren buiten de zomermaanden is het aan te raden om een 4x4 te huren. De ringweg wordt doorgaans erg goed sneeuw- en ijsvrij gehouden, maar de weersomstandigheden kunnen ook plotselinge gladheid veroorzaken. En je wilt niet halverwege je vakantie met je auto ondersteboven meters lager in de berm belanden. Naast de weersomstandigheden zijn veel wegen niet geasfalteerd. Lokale wegen, maar ook bijvoorbeeld parkeerplaatsen zijn vaak van grind of gravel. Dan is het rijden met een 4x4 toch wel fijner en vooral veiliger. Je kunt uiteraard wel een gewone auto huren als je bijvoorbeeld in de omgeving van Reykjavik blijft. Maar ben je van plan daarbuiten te reizen, adviseer ik je toch een 4x4 te huren. Een goede informatieve site over de actuele verkeersomstandigheden is Vegagerdin. Zorg dat je tijdens je reis altijd deze site kunt raadplegen. Wegen kunnen afgesloten zijn door bijvoorbeeld sneeuw en ijs, maar ook lawines, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen kunnen wegen ontoegankelijk maken.

Accommodaties reserveren, ja of nee?

In IJsland variëren de accommodaties onderling behoorlijk van prijs en beschikbaarheid. In het hoogseizoen wordt vaak geadviseerd te reserveren van tevoren, accommodaties kunnen namelijk volgeboekt zijn. Dit is uiteraard buiten het seizoen meestal minder problematisch. Toch zou ik aanraden om van tevoren al accommodaties te reserveren. Zeker in maart is er namelijk minder keus qua accommodaties. Veel cottages en B&B's gaan dicht buiten het hoogseizoen. Je zal net zien dat juist dat ene goedkopere hotelletje al vol zit, en word je gedwongen om naar een veel duurder hotel te gaan. Dat kan soms echt een paar honderd euro van prijs verschillen. Wat ook belangrijk is om over na te denken is dat als je van tevoren al een hotel geboekt hebt, je die stress tijdens jouw vakantiedag op IJsland niet meer hebt. Dus meer kwaliteit van je reisgenot.

Internet

Als laatste wil ik nog het advies meegeven om een goede internetbundel te nemen. Tegenwoordig kun je vrij goedkoop een internetbundeltje aanschaffen of zit het al in de huidige EU-abonnementen. Internet heb je nodig om je te allen tijde te kunnen informeren over de actuele verkeersomstandigheden en weersvoorspellingen. IJsland is namelijk niet een land waar je bij een benzinepomp of McDonald's even gebruik maakt van de wifi (anno 2017). Je kan soms kilometerslang rijden zonder een spoor van beschaving tegen te komen.

Onze reis in maart

Wij (mijn man en ik) zijn in maart 2015 een week naar IJsland geweest. En ondanks dat we al heel wat gezien hebben, was dat onze beste en mooiste reis tot nu toe.

Dag 1: Keflavik en Blue Lagoon

Na het landen op Keflavik airport hebben we op het vliegveld de auto opgehaald; een fijne Toyota rav4. Onze eerste overnachting was in de buurt van Keflavik, in het Stapakot B&B. Een ontzettend gezellige accommodatie. Op dat moment stormde het enorm, zo heftig dat zelfs de auto alarm sloeg van de wind die ertegen beukte. Die avond zijn we nog naar de blue lagoon gereden, ondanks de storm. En dat was spectaculair! Het hete water met daarboven een razende storm met temperaturen onder het vriespunt.

Dag 2: Reykjavik en whale watching

De volgende dag zijn we naar Reykjavik gereden. In het stadje heb je een paar leuke toeristische winkeltjes waar je heerlijk op de souvenirtoer kunt. Vanuit de haven worden verschillende whale watch-tours aangeboden. De kans is heel groot dat je walvissen gaat zien, maar als je echt heel veel pech hebt, zoals wij dus pech hadden, dan heb je na 4 uur nog niks gezien. Na een boodschap en wat gewinkeld te hebben zijn we het binnenland in gereden richting de Golden Circle. Daar hadden we een leuk gezellige cottage; Minniborgir Cottages.

Dag 3: Golden Circle

Vanuit Minniborgir Cottages rijden we vlot naar de hoogtepunten van de Golden Circle. Dat zijn de meest bekende toeristische bezienswaardigheden van IJsland, en bestaan uit o.a. de Gullfoss waterval, de geysers van Geysir en de zichtbare breuklijn bij Þingvellir. Hier krijg je werkelijk een stukje te zien van de gigantische geologische krachten die onze aarde bewegen. Je voelt je er al gauw nietig bij. We besluiten aan het einde van de dag terug te gaan naar Reykjavik omdat we nog een whale watch-tocht tegoed hebben. (Als je geen walvissen ziet bij een geboekte tocht, krijg je een gratis voucher voor een tweede tocht). Wij mogen die avond nog gebruik maken van een noorderlichttocht. Maar helaas, ook dat was ons blijkbaar niet gegund. Wederom niks gezien. Maar als we om 12 uur 's nachts van de boot afstappen en in het holst van de nacht nog heel wat kilometers terug moeten rijden naar onze hut, worden we onderweg toch beloond met een prachtig schouwspel van het noorderlicht. Het was de extra kilometers en de vermoeiende tocht dik en dubbel waard!

Dag 4: Watervallen en Vik

Vandaag rijden we richting Vik. We rijden nog even het dal in richting Pórsmörk. Wat is het sneeuwlandschap toch adembenemend! Ook het idee dat de vulkaan Eyafjallajökull destijds zoveel problemen heeft gegeven aan het luchtverkeer in Europa. Vanuit dat dal heb je er een prachtig zicht op. Door de winterse omstandigheden kunnen we niet verder, en besluiten onze weg te vervolgen richting Vik. Onderweg komen we de ene waterval na de andere tegen, allemaal even spectaculair. Vooral de seljalandsfoss is spectaculair door de ijssculpturen die door het opspattende en weer bevriezende water worden veroorzaakt. De zwarte stranden van Vik zijn helemaal adembenemend. De zon begon te schemeren wat het zeewater deed schitteren in onze ogen. Ik kan er eigenlijk niet veel over zeggen; je moet het zelf zien, zelf voelen en beleven. Maar je mag het absoluut niet missen op je reis in IJsland. We overnachten in hotel Geirland. Simpel en prima hotelletje, niet te duur.

Dag 5: Skaftafell en Jökulsárlón

Vanuit ons hotel vertrekken we in de richting van Skaftafell. Onderweg zien we niets anders dan uitgestrekte lavavelden, behangen met allerlei kleuren en soorten mos. In de verte zie je de enorme gletsjers van de Vatnajökull. En vooral in een periode als maart zijn deze natuurlijk extra spectaculair. Het reizen is tot nu toe goed te doen. Temperaturen dansen overdag net iets boven het vriespunt. Maar we zijn goed aangekleed en in onze auto hebben we alles zoals eten en drinken bij de hand. We wandelen bij Skaftafel naar de waterval Svartifoss. Overal ligt sneeuw en ijs, dus makkelijk is de tocht niet. Maar het is het uitzicht waard. Deze waterval is prachtig met zijn wand van basaltzuilen. Als we later doorrijden komen we na nog diverse gletsjers bij Jökulsárlón, het ijsschotsenmeer. Het begint wederom te schemeren en met de zonsondergang kunnen we werkelijk spectaculaire foto's maken. De weinige toeristen genieten tezamen van de stilte en rust, en in de verte draagt het geluid van een eenzame raaf die op een ijsschots zijn aanwezigheid kenbaar maakt. Het zijn van die momenten die je je leven niet meer vergeet. Na deze lange dag rijden we voorbij Höfn, en overnachten we in een cottage bij Stafafell. Vanuit ons keukenraam kunnen we het noorderlicht aanschouwen. Niet al te fel, maar toch prachtig.

Dag 6: Oostelijke fjorden

Deze dag begon flink bewolkt en erg winderig. De eerste dag dat het echt slecht weer is. We besluiten om de oostfjorden af te rijden, in de hoop dat de storm in de loop van de dag gaat liggen. Maar het tegendeel bleek waar; de wind wakkerde aan en was zelfs zo hevig dat de autodeur er bijna af waaide toen ik deze open deed. De kust was spectaculair, vooral nu met de enorme hoge golven die op de ruwe rotsen beukten. Ondanks het weer blijken vele vogels toch erg goed aangepast te zijn aan de omstandigheden. Vele duizenden stormmeeuwen vlogen de rotsen af op zoek naar potentiële nestelplekken. En door mijn verrekijker zag ik in de verte Jan van Genten, zeekoeten en eidereenden hobbelen op de metershoge golven. Door sneeuwval en was de hoofdweg verder afgesloten, en konden we nog wel de 92, een pas nemen naar Egilsstadir. Daar hebben we even rond gewandeld en wat kleine winkeltjes afgestruind om vervolgens om te keren en onze weg terug te vervolgen naar onze cottage in Stafafell.

Dag 7: Van Höfn naar Keflavik

Deze dag hebben we een hele afstand af te leggen terug naar Keflavik, zo'n 600 km. Maar het weer is weer prachtig en het rijden erg goed te doen. We komen wederom langs alle hoogtepunten en een enorme groep wilde zwanen lijkt ons uit te zwaaien door in een grote V naast de auto te gaan rijden. Onderweg komen we nog even in een storm terecht, die vanuit het niets lijkt op te doemen en ook snel weer is verdwenen. Het leverde mooie beelden op, met het zonnetje schijnend onder de donkere wolken door. We overnachten in B&B Keflavik Airport. Erg basic, maar zeker niet duur. De volgende morgen moeten we, helaas, alweer vertrekken uit dit prachtige land. Maar we zeggen geen vaarwel, want we komen zeker nog een keer terug!

Kortom, bereid je goed voor en kies zelf welke reisperiode het beste bij je past. En geniet vooral van alle wonderen van IJsland, in welke periode je ook reist.
© 2017 - 2024 Eleonoortje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Koude maartmaanden: de kou in maart 2013Het voorjaar wilde in 2013 maar niet komen. Niet alleen in maart, maar zelfs in april was het koud. Erg koud. Zo koud da…
Studeren in IJslandIJsland is niet alleen een prachtig land maar je kunt er ook nog eens heel goed studeren. IJsland biedt namelijk veel op…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
Goedkope vakantie: IJslandGoedkope vakantie: IJslandIJsland is getroffen door de kredietcrisis. Het land heeft te kampen met hoge schulden. Daardoor is de koers van de IJsl…
Reisverslag West-Canada: Vancouver Island naar BanffReisverslag West-Canada: Vancouver Island naar BanffMet de hoge bergen, landerijen en de woestijn in onze herinnering. Waar we eerder van Calgary naar Vancouver zijn gereis…
Bronnen en referenties
Eleonoortje (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.