Provence – van Beaune via Lyon naar Malaucène

Provence – van Beaune via Lyon naar Malaucène Op weg naar de Provence, met als startpunt Hollum op Ameland en bestemming Malaucène in de Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, gaat de route via Beaune, Lyon en Bollène naar Vaison-la-Romaine. Vandaar is het nog maar een klein stukje naar Malaucène. De Mont Ventoux laat zich af en toe toen zien, een vreemde kale witte top met een torentje erop. Dat vraagt om een bezoekje aan de beroemde berg, maar eerst op naar Malaucène.

Van Beane naar Malaucène


Beaune

Beaune is een gezellig Bourgondisch stadje aan de Route du Soleil. De stad ligt op een afstand van iets meer dan 570 kilometer van Valkenburg. Beaune wordt wel de hoofdstad van de wijn genoemd. Het oude centrum is vol leven en mooi om te zien en ronduit bijzonder is Les Hospice de Beaune. Het werd in 1433 gebouwd als armenhospitaal Hotel de Dieu en is opgetrokken in vakwerk.

Wijnfeest in Beaune

De Hospice de Beaune heeft ook goede wijngaarden waar prima wijnen uit voortkomen. Elk jaar in november worden wijnen op een veiling verkocht voor het goede doel. Het is dan tevens wijnfeest in Beaune. In deze stad zijn kelders waar wijnproeverijen georganiseerd worden. De beste wijnen van de streek zijn er te proeven. Ook zijn er wandelingen door de wijngaarden te maken en kun je een rondvlucht in een helikopter boven de wijngaarden maken.

Lyon

De Route du Soleil gaat verder naar Lyon. Bij deze stad komen de rivieren de Rhône en de Saône samen. Het is een van de grootste steden van Frankrijk, en eentje met een rijke historie. Het was bijvoorbeeld de hoofdstad van het Romeinse Gallië en dat vind je er nog terug. Zo is er onder meer een Romeins theater te vinden. De historische binnenstad van Lyon staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Lichtstad

Het wordt de tweede lichtstad van Europa genoemd, vanwege zijn magische verlichting in de avond. Beroemd is het Lichtfeest in december, als na de zonsondergang pleinen, tuinen, bruggen, monumenten en gebouwen in de hele stad spectaculair worden verlicht.

Bollène

Na Lyon gaat de route langs Bollène. Via afslag 19 wordt de Route du Soleil verlaten. Bollène ligt op het kruispunt van vier Franse streken: Ardèche, Drôme, Gard en Vaucluse en de drie regio's, Rhone-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon. De stad is omgeven door groene wijngaarden en heuvels en ligt langs de route die dwars door Frankrijk naar de Middellandse Zee gaat.

Vaison-la-Romaine

Na Bollène gaat de route richting Vaison-la-Romaine. Het wordt ‘plus Beaux Détours de France’, een van de mooiste omwegen van Frankrijk genoemd. Het stadje is beroemd vanwege zijn monumenten, die de mooiste van de Provence worden genoemd. Vaison-la-Romaine heeft een geschiedenis van 2000 jaar en dat lees je aan de bebouwing af. Er zijn sporen te zien van Romeinse villa’s en thermen en op de heuvel van Puymin staan openbare gebouwen, villa’s en een antiek theater met ruimte voor 6000 bezoekers.

Platanen

In het dorp rijzen de platanen metershoog en geven schaduw aan de dorpelingen en bezoekers. Er zijn pleinen, verfrissende fonteinen, winkelstraatjes en uitnodigende terrassen van cafés en restaurants. Er is wekelijks een markt waar de Zuid-Franse kleuren en smaken te genieten zijn en een van de parkeerpleinen wordt 's zondags regelmatig ingericht voor een Brocante, markt met antiek en curiosa.

Naar Malaucène

Negen kilometer vanaf Vaison-la-Romaine ligt Malaucène, het dorp van de bestemming. Het ligt aan de voet van de Mont Ventoux, in het departement Vaucluse. Malaucène is een van de drie officiële startpunten om per fiets de Mont Ventoux te beklimmen. De andere twee startpunten zijn Bédoin en Sault.

Prehistorie en Tweede Wereldoorlog

Malaucène moet al in de prehistorie bewoond zijn geweest, blijkt uit opgravingen. Vuurstenen duiden op aanwezigheid van Neanderthalers en er zijn sporen gevonden van een Romeinse nederzetting. In de middeleeuwen was het een ommuurd vestingstadje geworden, maar het viel toch ten prooi aan de Calvinisten gedurende de Godsdienstoorlogen. De Tweede Wereldoorlog is een zwarte bladzij in de geschiedenis van het dorp, vanwege represailles door de Gestapo. Het Franse verzet in de regio had aanslagen gepleegd op het Duitse leger en die werden door de Gestapo wreed gewroken.

Fietsenverhuurders

Tegenwoordig is Malaucène een dorp met heerlijke restaurantjes en veel fietsenwinkels en rijwielverhuurders. Elke week is er een heerlijke Provençaalse markt vol streekproducten.

Malaucène

Legenda
A. Beaune
B. Lyon
C. Bollène
D. Vaison-la-Romaine
E. Malaucène

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaucène - geschiedenis van een dorp bij de Mont VentouxMalaucène - geschiedenis van een dorp bij de Mont VentouxMalaucène is een dorp aan de voet van de Mont Ventoux. In het dorp is die berg overal aanwezig: in beeldmerken en op aff…
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Vaison-la-Romaine: geschiedenis en bezienswaardighedenVaison-la-Romaine: geschiedenis en bezienswaardighedenVaison-la-Romaine is één van de mooiste steden in Zuid-Frankrijk. De stad staat vol met eeuwenoude ruïnes uit de tijd da…
Lyon, derde stad van Frankrijk met meer dan grauwe industrieLyon, derde stad van Frankrijk met meer dan grauwe industrieFrankrijk vakantieland. Wij Nederlanders trekken graag Frankrijk in, en hebben zowat ieder hoekje van het land al binnen…

Reisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverReisverslag West-Canada: van Calgary naar VancouverGeïnspireerd door de prachtige platen in het boek Canadian Wildlife (Co, 1999) hebben wij besloten om, in juli 2016, een…
Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)In Australië gaan veel backpackers op de foto met een koala. Het hoort er immers bij en het is toch ook wel schattig. Vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.frankrijkvakantieland.nl/regio/04_bourgogne/beaune.html Geraadpleegd op 9 september 2016
  • https://nl.distance.to/Beaune/Valkenburg Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://nl.france.fr/nl/bezienswaardigheid/schitterende-stad-lyon Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://www.france-voyage.com/frankrijk-steden/bollene-33665.htm Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://www.provence-toerisme.com/ontdekken/vaison-la-romaine-23-2.html Geraadpleegd op 9 september 2016
  • http://zonnigzuidfrankrijk.nl/provence-2/steden/malaucene/ Geraadpleegd op 9 september 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 08-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.