Ierland Van Dingle via Sleeping Giant naar Ennistymon
Onze rondreis door Ierland kent verschillende etappes. Na een stop in Dingle gaan we op reis naar Ennistymon. We steken op Dingle schiereiland de Connar Pass over, gaan langs kusten en over estuaria, door steden, langs golfbanen en Spanish Point, via Miltown Malbay en de Cliffs of Moher naar Ennestymon. We passeren de Blasket Islands en zien de Sleeping Giant liggen slapen. Ierland staat niet bekend om het mooie weer: het regent er vaak en er hangt regelmatig een lage dichte mist die het vergezicht versluiert.
Westkust van Ierland
Vanuit Dingle rijden we naar het westelijke puntje van het eiland, naar Clogher Head. Langs de kust tussen de rotspartijen liggen verschillende strandjes. Het is er over het algemeen te gevaarlijk om te zwemmen, maar een wandeling met het zoeken naar schelpen of kwartskiezels maakt dat goed. Elk strand heeft zijn eigen specialiteit, zijn eigen soorten schelpen en kiezels.
Sleeping Giant
In de verte liggen de Blasket Islands met ondermeer de Great Blasket die ook wel de Sleeping Giant wordt genoemd, naar zijn vorm. Hij ligt daar als een reus op zijn rug in de oceaan. Het beeld komt terug in de film Ryans Daughter, die in de streek en aan de strandjes van Dingle schiereiland werd opgenomen. Die film begint met een shot op de Cliffs of Moher, maar die liggen een stuk verder, niet op het Dingle Peninsula. Voor de film maakt dat niet zoveel uit: het beeld van de paraplu die van de klif waait en in het water terechtkomt is meesterlijk.
Dingle en Brandon Peak
De volgende dag vertrekken we noordwaarts naar de Connar Pass. De top in de buurt is de Slievanea is 615 meter hoog. In de buurt ligt ook de Brandon Peak van 815 meter hoog. Beide toppen krijgen we niet te zien en het beloofde fenomenale uitzicht vanaf de Connar Pass laat het ook afweten: we zitten in een dikke mist en zien slechts enkele meters ver. We rijden langs het zandstrand van de Brandon Bay en gaan oostwaarts naar Tralee, aan het begin van het schiereiland.
Ierse mist
Niemand komt naar Ierland voor het weer. Het eiland heeft een zeeklimaat met milde winters en koele zomers, al is er een verschil tussen de kuststreken en het binnenland. Depressies vanaf de Atlantische Oceaan komen vaak het eerst bij Ierland aan land en zorgen voor bovenmatig veel regen. Westelijk Ierland is het natste. Dat hemelwater is wat het land zo groen maakt. In de zomer kunnen er lange droge periodes voorkomen. Het is ook het land waar de kans op een storm vrij hoog is. Het klimaat zorgt ervoor dat de Cliffs of Moher regelmatig achter een dikke mist verscholen gaan. Neem daarom de tijd voor de rondreis en ga nog eens en nog eens naar de Cliffs. Een van die drie keren is het vast en zeker helder weer.
Sleeping Giant /
Bron: Jeanet de JongClogher Head /
Bron: Jeanet de JongSpanish Point /
Bron: Jeanet de Jong
Ryan's Daughter
Banna Beach
Benoorden Tralee ligt Banna Beach, waar in 1916 een historische gebeurtenis plaatsvond. Dat verhaal is weer de basis voor de film Ryans Daughter, die niet op Banna Beach maar op de Dingle Peninsula werd opgenomen. Op Goede Vrijdag 1916 werd Sir Roger Casement aan land gezet door een Duitse duikboot. De Ierse patriot had in Berlijn plannen gemaakt om Ierland van de Engelsen te bevrijden. In de buurt van Banna was een regiment Engelsen gelegerd en zij arresteerden Casement. Hij werd opgehangen wegens hoogverraad.
Paasopstand
De Paasopstand kwam niet uit de verf, alleen in Dublin werd er gevochten. De Ierse opstand werd door de Engelsen bloedig onderdrukt en de opstandelingen werden gevangengenomen en geëxecuteerd. In de film Ryans Daughter komt een groep opstandelingen aan land en worden wapens, munitie en explosieven door een Duitse boot overboord gezet. De dorpelingen helpen om het oorlogstuig op het droge te krijgen. Door verraad van een van de dorpelingen (Ryan) worden de opstandelingen gepakt en afgevoerd. Het is zijn dochter die verliefd wordt op een Engelse officier. De film kreeg een Oscar voor de mooie beelden van de omgeving. Wat werkelijk plaatsvond is een gruwelijke episode in de Ierse historie. Tegenwoordig zoeken badgasten schelpen aan het Banna strand.
Golfbaan
Onderweg komen we verschillende golfbanen tegen. Ierland heeft er wel 400 liggen, op de mooiste plekjes van het land. Sommige golfbanen liggen op landtongen en hebben daarmee meteen ook dat stukje land afgesloten voor publiek. Om te willen golfen passeer je een hek met een poortwachter en als je niet wilt golfen of geen lid bent, kom je niet verder dan de poort. De Amerikaanse projectontwikkelaar Donald Trump heeft ook geïnvesteerd in Ierland. Op onze trip komen we bij Kilrush en iets noordelijke bij Lurga Point een Trump golfbaan tegen.
Irishmans dream
Enkele van Ierlands golfbanen horen bij de mooiste van Europa. Ieren zijn passionele golfspelers en de sport is er niet elitair: de notaris speelt er met de plaatselijke bakker. Geen enkele Ier hoeft meer dan 30 kilometer te rijden om bij een course te komen.
An Irishmans dream bestaat uit drie dingen: is een lieve vrouw, een pub en golfcourse in de buurt.
Spanish Point
Bij Tarbert Island rijden we op een pont die ons over de River Shannon naar Killimer vaart. Langs de westkust van County Clare rijden we noordwaarts en passeren Spanish Point. Ook dit is een stukje kust met geschiedenis. In 1588 vergingen voor de kust van deze plek zes schepen van de Spaanse Armada. Veel van de opvarenden verloren hun leven in de golven en de schipbreukelingen die aan de verdrinkingsdood wisten te ontkomen werden aan land opgevangen door Ieren. Het was geen warm onthaal. Ze werden uitgekleed en bloot en te voet naar Galway gebracht. Daar werden ze terechtgesteld. Sindsdien heet de plaats waar de schepen vergingen Spanish Point. Tegenwoordig ligt er een camping en is er volop watersport en vertier.
Willy Clancy in Miltown Malbay /
Bron: Jeanet de JongMiltown Malbay
Iets voorbij Spanish Point ligt de stad Miltown Malbay. In deze stad vol kerken, winkels, pubs en kleurige huizen klinkt de Ierse muziek ons tegemoet. Kinderen en volwassenen spelen er voor de winkels en pubs op trekharmonica, bodhràn, fluit en uillean pipes. Elk jaar is daar een muziek- en dans festival dat de naam draagt van een van de inwoners van Miltown Malbay, de uillean piper Willie Clancy. In de drukste winkelstraat van de stad staat een bronzen beeld van deze muzikant.
Cliffs of Moher
Boven de stad die gonst van de muzikanten met hun instrumenten op de rug, in de hand of op de knie ligt de badplaats Lahinch. Vanaf het strand is Hags Head te zien, een rotspartij met daarachter de beroemde Cliffs of Moher. Die kliffen zijn vanaf Lahinch niet te zien omdat je tegen Hags Head aankijkt. Wij zien op deze trip de Cliffs of Moher helemaal niet, want het zicht is nog steeds slecht.
Voor de derde keer
Cliffs of Moher /
Bron: Persbureau AmelandWe komen er voor de terug en scoren dan de beroemde kliffen.
Ennistymon
Bij Lahinch gaan we naar rechts, naar het vakantiedorpje Ennistymon. Het ligt aan de rivier Inagh. Vanuit het Falls Hotel hebben we uitzicht op de waterval in de rivier waar het hotel de naam van heeft afgeleid. Het is een idyllische plek voor bruidsfotos voorafgaand aan het diner in Falls Hotel. In dit hotel zien we een
rondewedstrijd hurling om het kampioenschap van Ierland: County Clare, in de kleuren geel en blauw, neemt het op tegen het team uit County Wexford, paars en geel. De bruiloftsgasten stappen er speciaal even voor uit de receptie om de laatste spannende minuten van een bloedstollende wedstrijd te zien. Clare verliest nipt en de bruiloftsgasten druipen af naar hun bruiloftsfeest.
Lees verder