Ierland – Dingle en Fungie de dolfijn

Ierland – Dingle en Fungie de dolfijn Dingle is een vissersplaats aan de Dingle Bay met huizen in alle kleuren van de regenboog. Die baai komt uit op het estuarium van de River Maine en die komt weer uit op de Atlantische Oceaan. Dingle ligt op het schiereiland Dingle. De Wild Atlantic Way gaat langs de zuidkust van dit schiereiland, via Dingle en de noordkust naar Limerick en dan langs het volgende schiereiland aan de westkust van Ierland. De stad heeft een dolfijn als vriend, Fungie, die zich regelmatig laat zien in de baai. Tot groot plezier van de inwoners en bezoekers aan de stad.

Dingle

Dingle is een vissersplaats, met een baai aan de voorkant en de bergen in de rug. Er wonen ongeveer 1200 mensen in Dingle, maar in de zomermaanden is het er druk. Het is een toeristenplaats. Sinds de jaren ’60 is de streek ontdekt door meer en meer toeristen.

Ryan's Daughter

Bekendheid kreeg Dingle schiereiland ook door de film Ryan’s Daughter. De film van regisseur David Lean werd in 1970 opgenomen op de westpunt van het schiereiland. Het dorp en andere decors die er werden gebouwd zijn na de opnames weer afgebroken en daar heeft de streek nog steeds spijt van. Het had een extra toeristische attractie kunnen worden.

Vissers en boeren

Lang waren het de boeren en vissers die er de kost verdienden, maar tegenwoordig dragen de toeristen in grote mate bij aan het inkomen van de streek en de stad. De stad heeft veel pubs, er zijn er tientallen te vinden aan de haven, in Main Street en in de zijstraten. Er zijn grote pubs en kleine, waar ook andere handel zoals regionale handnijverheidsproducten een bron van inkomsten vormen. Waar in de zomer de toeristen de deuren plat lopen, zijn het in de wintermaanden de lokale mensen die er kaart of biljart spelen en pub quizzes doen. De pubs staan bekend om hun live muziek. In zo’n tien pubs is s’avonds Irish music te horen.

Dingle Music Shop

De Dingle Music Shop, vlakbij de haven, is een plek waar de uillean pipes, tin whistles en Bodhráns te koop zijn. Tegen de muur staan schappen vol traditionele muziek en er zijn lesboeken te koop om te leren handdrum spelen, fluiten of trekzak spelen. Elke donderdag wordt de winkel deels leeggeruimd en vol gezet met zo’n dertig stoeltjes. Voor in de winkel staat dan een klein podium waarop de wereldkampioen Keltische dans een optreden geeft en daarna muzikanten met gitaar en trekzak de sterren van de hemel spelen. Ook de baas van de winkel speelt er een paar deunen. Vanuit de fisherman’s cottage daterende uit 1840 klinken dan de reels en jigs. Eigenaren van de Dingle Music Shop zijn vader en zoon Dara.

Ierse muziek

Zowel instrumentale muziek als zang kent een lange traditie op het Dingle schiereiland. De stad is broedplaats voor muzikanten en 25 van de beste Ierse spelers komen uit Dingle. Het gebied is een Mekka geworden voor liefhebbers van traditionele muziek. Import mixt zijn talenten met de lokale musici en de Ierse muziek in Dingle vaart er wel bij.

Dingle Baai

De baai is wonderschoon, goed verstopt achter een smalle ingang. Er wordt niet zoveel gezwommen in Dingle Bay; het water is er iets te koud voor, maar met een wetsuit kan het goed. Het water is er zeer helder en je kunt in het midden van de baai vanaf een boot de bodem zien. Er is op verschillende manier aan watersport te doen. Er zijn kano’s en supplanken te huur. Lokale bevolking heeft zijn eigen bootjes of gaat in clubverband roeien. De roeiboten werden op een speciale manier naar het water gedragen, op de kop, terwijl de roeiers onder de boot liepen. Die manier zie je op vele plaatsen in Dingle terug, zoals ook op de gevel van Dingle Skellig Hotel en op de bushokjes. Het dakje van de abri is een omgekeerde roeiboot en op de glazen wanden zijn de roeiers gezandstraald die de boot dragen. In de Dingle Bay en in havens in de buurt worden regelmatig regatta's gehouden.

Beeld van Fungie / Bron: Jeanet de JongBeeld van Fungie / Bron: Jeanet de Jong
Fungie in de verte / Bron: Jeanet de JongFungie in de verte / Bron: Jeanet de Jong
De Kleine Galerie / Bron: Jeanet de JongDe Kleine Galerie / Bron: Jeanet de Jong

Fungie de dolfijn

Dolphin Shop / Bron: Jeanet de JongDolphin Shop / Bron: Jeanet de Jong
Bijzonder aan de baai is een regelmatig terugkerende bezoeker, een dolfijn. De dolfijn werd voor het eerst in 1984 door de vuurtorenwachter van Dingle gesignaleerd. Het is een wilde dolfijn die de vissersboten escorteerde. In augustus van dat jaar kreeg de dolfijn zijn naam en werd Fungie officieel benoemd tot loods van de vissersboten en geadopteerd door de stad. Dolfijnentrainers bemoeiden zich met het dier en sindsdien is het wilde dier een vriendelijk en speels dier dat vertrouwd is met kinderen, kanoërs en zwemmers.

Bronzen beeld

Op het havenplein staat een bronzen beeld van Fungie en er zijn winkels met zijn beeltenis. Natuurlijk zijn er ook dolfijnensafari’s te maken met een grote boot om het zeezoogdier in zijn natuurlijke habitat te zien. Wordt er geen dolfijn gezien tijdens de tocht, dan hoeven de gasten niet te betalen. Het lijkt alsof de dolfijn wordt opgejaagd door de boten, maar het dier speelt en lijkt het leuk te vinden. Hij gaat niet weg maar laat zich zien en soms springt hij zelfs uit het water. De professionele vissers met hun kleine bootjes hebben nog steeds zijn voorkeur: hij begeleid ze buitengaats. Tegenwoordig zijn er meer dolfijnen die de baai in zwemmen en zich laten zien.

Gaeltacht

Dingle ligt in het gebied van Ierland waar nog de oude Ierse taal gesproken wordt, de Gaeltacht. Het onderwijs wordt in het Iers gegeven en Engels is net als het Spaans een van de vakken. Iers wordt volop gesproken op school, op het werk en thuis. Op de basisschool leren de kinderen ook Ierse instrumenten bespelen en krijgen ze les in de Ierse traditionele muziek.

Schilderij van Hunting the wren / Bron: Jeanet de JongSchilderij van Hunting the wren / Bron: Jeanet de Jong

Hunting the Wren

Op Tweede Kerstdag is er een bijzondere traditie te zien in Dingle en omstreken. Het wordt hunting the wren genoemd, jacht op de winterkoning. Groepen wrenboys, dit zijn jongens en meisjes, dragen pakken van stro of in andere kostuums met maskers en paraderen door de straten van Dingle en omliggende dorpen. Ze worden dan begeleid door muzikanten. De winterkoning, die nagejaagd wordt en symbolisch op een stok gestoken, zou het afgelopen jaar symboliseren. Het feest is het uitluiden van het oude jaar. Het lijkt op de decemberfeesten op de Nederlandse Waddeneilanden, waar ook verklede mensen over straat lopen.

Feest van kleur

Dingle is een kleurige stad. De huizen zijn er blauw, geel, roze, paars of groen en de omliggende dorpen hebben geen huisnummer. De post heeft er een alwetende postbode voor nodig die weet wie er achter de roze gevel met de groene deur woont, of achter de lichtblauwe gevel met donkerblauwe deur. Het maakt van de stad en van de dorpen in de omgeving een feest van kleur.

Legenda
A. Dingle Skellig Hotel
B. Dingle haven
C. toegang tot de baai
D. waar Fungie wordt gezien
E. Dingle Bay
F. Dingle Music Shop
G. The Dingle Pub met live muziek
H. Paddy's Palace met live muziek
I. Main Street met de Kleine Galerie
J. Bronzen beeld van Fungie
K. Pubs met live muziek

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste plekjes van Ierland - DingleDe mooiste plekjes van Ierland - DingleHet schiereiland Dingle heeft heel wat te bieden aan wie het wil komen bezoeken. Volgens kenners ligt het mooiste strand…
Ierland – Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonIerland – Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonOnze rondreis door Ierland kent verschillende etappes. Na een stop in Dingle gaan we op reis naar Ennistymon. We steken…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…
St Paul's Cathedral: architectonisch juweel met grote koepelSt Paul's Cathedral: architectonisch juweel met grote koepelDe St Paul's Cathedral is een kerk in Londen waar de Anglicaanse bisschop zetelt. De bouw van de kathedraal ving aan in…

Emmerich am Rhein in Duitsland, net over de grensEmmerich am Rhein in Duitsland, net over de grensEmmerik aan de Rijn (Emmerich am Rhein) is een stad in Duitsland aan de Rijn. Niet ver van de Nederlands-Duitse grens. H…
Pals (gemeente en stad in Girona, Spanje)Pals (gemeente en stad in Girona, Spanje)In de Spaanse provincie Girona in de regio Catalonië ligt de gemeente Pals. Pals (stad) heeft een mooi middeleeuws centr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeanet de Jong
  • http://www.dingle-peninsula.ie/dolphin.html geraadpleegd op 12 juli 2014
  • http://www.siopaceoil.ie geraadpleegd op 12 juli 2014
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Wren_Day geraadpleegd op 12 juli 2014
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.