Emmerich am Rhein in Duitsland, net over de grens
Emmerik aan de Rijn (Emmerich am Rhein) is een stad in Duitsland aan de Rijn. Niet ver van de Nederlands-Duitse grens. Het valt onder de deelstaat Nordrhein-Westfalen en onder Kreis Kleve. Emmerik ligt tien kilometer ten noorden van Kleve en vijf kilometer ten zuiden van s’ Heerenberg (Nederland). Vanuit Nederland is op sommige plekken de lange roze hangbrug, de Rheinbrücke (de Rijnbrug) over de Rijn, goed te zien. Vooral ’s avonds en ’s nachts wanneer de brug in een felrood licht staat.
Geschiedenis
In de geschiedenisboeken wordt de stad Emmerich am Rhein voor het eerst gemeld in het jaar 828. Het vermoeden bestaat dat de stad rond het jaar 700 ontstaan is.
Emmerich am Rhein bestaat uit tien stadsdelen en kerkdorpen:
- Elten;
- Hüthum;
- Altstad;
- Dornick;
- Borghees;
- Klein Netterden;
- Leegmeer;
- Praest;
- Speelberg;
- Vrasseld.
Annexatie
In de Tweede Wereldoorlog, op 7 oktober 1944 is Emmerich am Rhein door een luchtaanval voor 97% met de grond gelijk gemaakt. Ter compensatie van de geleden oorlogsschade wilde Nederland van Duitsland schadevergoeding. De schadevergoeding werd niet in geldbedragen uitbetaald maar in gebieden (annexatie). Op 23 april 1949 werd daarom het stadsdeel Elten aan Nederland toegewezen. 1 augustus 1963 werd het wederom Duits.
De naam en ligging
De stad werd altijd Emmerich genoemd maar sinds 1 februari 2001: Emmerich am Rhein. Emmerich am Rhein is gelegen aan de Duitse A3. Het verlengde van de Nederlandse autosnelweg A12.
Bezienswaardigheden
Voor de kerkenbezichteraar is Emmerich am Rhein een eldorado. Bezoek onder ander de:
De St. Aldegundiskirche
De 15e-eeuwse St. Aldegundiskirche werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Een stadsbepalend gezicht qua de skyline van Emmerich geeft het, anno 2014, want de torenspits is nooit meer herbouwd. In 1973 werd een zeer groot concertcarillon gebouwd in de Aldegundiskirche en in 1997 werd deze uitgebreid. Het sleeplade-instrument kent 47 registers. De toren heeft een driestemmig klokgelui. De grote Mariaklok (gietjaar 1498), kleine Mariaklok (gietjaar 1505) en het Angelusklokje (gietjaar 1952).
St. Martinikerk
Het oorlogsmonument
Poortekerl bij de Rijnpromenade
De St. Martinikirche
De Martini-Kirche heeft een Romaans gedeelte, gebouwd rond 1040 en een Gotisch gedeelte uit de 15e eeuw. Er is een
- crypte uit de 11e eeuw te bezichtigen. Dit is een ondergrondse grafkelder onder het hoogkoor in kerken waar een verzameling van reliquaria en en liturgische voorwerpen uit een ver verleden bewaard worden.
- schatkamer. Eén van de topstukken is het Willibrodus-reliquarium uit de 11e eeuw. In de schrijn (Een schrijn of reliquarium is een kist voor het bewaren van kostbare zaken)bevinden zich de relieken van beenderen van de apostel Petrus en de heilige Walburga, splinters van het Kruis en de Heilige Lans en een stuk van het boetekleed dat Christus op last van Herodes moest dragen.
- gotisch koorgestoelte. Van koorgestoelte uit 1486 bleven er na het bombardementen in de WO11 nog 18 van de oorspronkelijk 36 zetels behouden.
- mozaïekkapel. In 1898 werd de kapel geheel met mozaïeken gedecoreerd.
- epitafen. Grafschriften uit de 15e, 16e en 17e eeuw.
De Heilig-Geist-Kirche
in het stadsdeel Leegmeer. Een moderne betonnen kerk, gebouwd in de jaren 1960, met een groot metalen kruis van schroot.
Rheinpromenade Emmerich
Voor de Rijn Duitsland verlaat en bij
Spijk Nederland binnenstroomt, komt de Rijn langs De Rheinpromenade in Emmerich am Rhein. In 2007 is de kadewal verhoogd en de boulevard vernieuwd.Vanaf de autovrije Rheinpromenade van Emmerich is het uitzicht over de Rijn gewoon schitterend. Het vele scheepvaartverkeer en het zicht op de kranen van de Rhein-Waal terminal (RWT) of ook genoemd, terminal Emmerich am Rhein. Op de kade voor de kerk staat een karakteristiek beeld van een op een meerpaal gezeten matroos, de ‘Poortekerl’ die uitkijkt over de Rijn. Deze promenade heeft voor iedereen wat wils: rustige bankjes aan het water en talloze eet- en drinkgelegenheden met terras. Vanaf de Rheinpromenade vertrekt ook het passagiersschip ‘Rheinkönigin’ op haar rondvaarten.
De Rheinbrücke Emmerich
De Rijnbrug
De eerste steen voor de brug over de Rijn werd op 2 mei 1962 gelegd en 3 september 1965 werd de Rheinbrücke officieel geopend. De lengte van de hangbrug is 803 meter, waarbij 500 meter over de Rijn. De Rheinbrücke is een onderdeel van de rijksweg 220. Vanuit Nederland (Achterhoek) loopt de N316 over in de rijksweg 220.
Affichemuseum
Het PAN Kunstforum is gevestigd in het centrum van de stad in een gerenoveerd fabrieksgebouw. Het beheert een omvangrijke collectie affiches verzameld door Ursula en Ernst Müller. Daarnaast zijn er wisselende exposities van hedendaagse kunst.
Het Rheinmuseum
Het Rheinmuseum Emmerich presenteert vele scheepsmodellen en tentoonstellingen over de Rijnvaart en de geschiedenis van de stad Emmerich. In het museum is de one-man onderzeeër van het ‘Bever’ uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.
De jachthaven
De jachthaven van Emmerich is een van de grootste binnenhavens voor watersport aan de Rijn.
Haus im Park
Aan het einde van de Rheinpromenade, in het park vinden we het Haus im Park. Een klein huis met witte bakstenen, rode luiken en met kleien tegels op het dak. Een prachtig idyllisch gebouwtje welke zijn oorsprong vindt in de late 18de eeuw. Het werd gebouwd als een thee- en tuinhuis voor de priesters van de nabijgelegen Aldegundis Kirche.
Der ist ein Mann, der sterben kann für Gott und Vaterland
Het gebouw is een historisch monument waar de stad Emmerich nu de eigenaar van is. Sinds 1974 is het de Kunstverein Emmerich die er onderdak vind en tentoonstellingen houd van kunstenaars. De tentoonstellingsruimte is in het weekend geopend.
Het oorlogsmonument
Het oorlogsmonument staat aan het eind van de Rheinpromenade, in het park. Het Kriegerdenkmal is gebouwd in 1912-1913 door Hugo Lederer, Theodoor Haake en Wilhelm Kreis. Boven staat te lezen: '
Der ist ein Mann, der sterben kann für Gott und Vaterland'. Een zin van EM Atndt. In het midden van het monument staat te lezen: '
Den gefallenen Helden. Die dankbare Vaterstadt'.