Emmerich am Rhein in Duitsland, net over de grens

Emmerich am Rhein in Duitsland, net over de grens Emmerik aan de Rijn (Emmerich am Rhein) is een stad in Duitsland aan de Rijn. Niet ver van de Nederlands-Duitse grens. Het valt onder de deelstaat Nordrhein-Westfalen en onder Kreis Kleve. Emmerik ligt tien kilometer ten noorden van Kleve en vijf kilometer ten zuiden van s’ Heerenberg (Nederland). Vanuit Nederland is op sommige plekken de lange roze hangbrug, de Rheinbrücke (de Rijnbrug) over de Rijn, goed te zien. Vooral ’s avonds en ’s nachts wanneer de brug in een felrood licht staat.

Geschiedenis

In de geschiedenisboeken wordt de stad Emmerich am Rhein voor het eerst gemeld in het jaar 828. Het vermoeden bestaat dat de stad rond het jaar 700 ontstaan is.

Am Rhein

Legenda
A. Rheinbrücke
B. Rheinpromenade
C. St.Martinikirche
D. Haus im Park
E. Alegundischkirche


Emmerich am Rhein bestaat uit tien stadsdelen en kerkdorpen:
 • Elten;
 • Hüthum;
 • Altstad;
 • Dornick;
 • Borghees;
 • Klein Netterden;
 • Leegmeer;
 • Praest;
 • Speelberg;
 • Vrasseld.

Annexatie
In de Tweede Wereldoorlog, op 7 oktober 1944 is Emmerich am Rhein door een luchtaanval voor 97% met de grond gelijk gemaakt. Ter compensatie van de geleden oorlogsschade wilde Nederland van Duitsland schadevergoeding. De schadevergoeding werd niet in geldbedragen uitbetaald maar in gebieden (annexatie). Op 23 april 1949 werd daarom het stadsdeel Elten aan Nederland toegewezen. 1 augustus 1963 werd het wederom Duits.

De naam en ligging
De stad werd altijd Emmerich genoemd maar sinds 1 februari 2001: Emmerich am Rhein. Emmerich am Rhein is gelegen aan de Duitse A3. Het verlengde van de Nederlandse autosnelweg A12.

Bezienswaardigheden

Voor de kerkenbezichteraar is Emmerich am Rhein een eldorado. Bezoek onder ander de:

De St. Aldegundiskirche

De 15e-eeuwse St. Aldegundiskirche werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Een stadsbepalend gezicht qua de skyline van Emmerich geeft het, anno 2014, want de torenspits is nooit meer herbouwd. In 1973 werd een zeer groot concertcarillon gebouwd in de Aldegundiskirche en in 1997 werd deze uitgebreid. Het sleeplade-instrument kent 47 registers. De toren heeft een driestemmig klokgelui. De grote Mariaklok (gietjaar 1498), kleine Mariaklok (gietjaar 1505) en het Angelusklokje (gietjaar 1952).

St. MartinikerkSt. Martinikerk
Het oorlogsmonumentHet oorlogsmonument
Poortekerl bij de RijnpromenadePoortekerl bij de Rijnpromenade

De St. Martinikirche

De Martini-Kirche heeft een Romaans gedeelte, gebouwd rond 1040 en een Gotisch gedeelte uit de 15e eeuw. Er is een
 • crypte uit de 11e eeuw te bezichtigen. Dit is een ondergrondse grafkelder onder het hoogkoor in kerken waar een verzameling van reliquaria en en liturgische voorwerpen uit een ver verleden bewaard worden.
 • schatkamer. Eén van de topstukken is het Willibrodus-reliquarium uit de 11e eeuw. In de schrijn (Een schrijn of reliquarium is een kist voor het bewaren van kostbare zaken)bevinden zich de relieken van beenderen van de apostel Petrus en de heilige Walburga, splinters van het Kruis en de Heilige Lans en een stuk van het boetekleed dat Christus op last van Herodes moest dragen.
 • gotisch koorgestoelte. Van koorgestoelte uit 1486 bleven er na het bombardementen in de WO11 nog 18 van de oorspronkelijk 36 zetels behouden.
 • mozaïekkapel. In 1898 werd de kapel geheel met mozaïeken gedecoreerd.
 • epitafen. Grafschriften uit de 15e, 16e en 17e eeuw.

De Heilig-Geist-Kirche

in het stadsdeel Leegmeer. Een moderne betonnen kerk, gebouwd in de jaren 1960, met een groot metalen kruis van schroot.

Rheinpromenade Emmerich

Voor de Rijn Duitsland verlaat en bij Spijk Nederland binnenstroomt, komt de Rijn langs De Rheinpromenade in Emmerich am Rhein. In 2007 is de kadewal verhoogd en de boulevard vernieuwd.Vanaf de autovrije Rheinpromenade van Emmerich is het uitzicht over de Rijn gewoon schitterend. Het vele scheepvaartverkeer en het zicht op de kranen van de Rhein-Waal terminal (RWT) of ook genoemd, terminal Emmerich am Rhein. Op de kade voor de kerk staat een karakteristiek beeld van een op een meerpaal gezeten matroos, de ‘Poortekerl’ die uitkijkt over de Rijn. Deze promenade heeft voor iedereen wat wils: rustige bankjes aan het water en talloze eet- en drinkgelegenheden met terras. Vanaf de Rheinpromenade vertrekt ook het passagiersschip ‘Rheinkönigin’ op haar rondvaarten.

De Rheinbrücke Emmerich

De RijnbrugDe Rijnbrug
De eerste steen voor de brug over de Rijn werd op 2 mei 1962 gelegd en 3 september 1965 werd de Rheinbrücke officieel geopend. De lengte van de hangbrug is 803 meter, waarbij 500 meter over de Rijn. De Rheinbrücke is een onderdeel van de rijksweg 220. Vanuit Nederland (Achterhoek) loopt de N316 over in de rijksweg 220.

Affichemuseum

Het PAN Kunstforum is gevestigd in het centrum van de stad in een gerenoveerd fabrieksgebouw. Het beheert een omvangrijke collectie affiches verzameld door Ursula en Ernst Müller. Daarnaast zijn er wisselende exposities van hedendaagse kunst.

Het Rheinmuseum

Het Rheinmuseum Emmerich presenteert vele scheepsmodellen en tentoonstellingen over de Rijnvaart en de geschiedenis van de stad Emmerich. In het museum is de one-man onderzeeër van het ‘Bever’ uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

De jachthaven

De jachthaven van Emmerich is een van de grootste binnenhavens voor watersport aan de Rijn.

Haus im Park

Aan het einde van de Rheinpromenade, in het park vinden we het Haus im Park. Een klein huis met witte bakstenen, rode luiken en met kleien tegels op het dak. Een prachtig idyllisch gebouwtje welke zijn oorsprong vindt in de late 18de eeuw. Het werd gebouwd als een thee- en tuinhuis voor de priesters van de nabijgelegen Aldegundis Kirche.
Der ist ein Mann, der sterben kann für Gott und VaterlandDer ist ein Mann, der sterben kann für Gott und Vaterland
Het gebouw is een historisch monument waar de stad Emmerich nu de eigenaar van is. Sinds 1974 is het de Kunstverein Emmerich die er onderdak vind en tentoonstellingen houd van kunstenaars. De tentoonstellingsruimte is in het weekend geopend.

Het oorlogsmonument

Het oorlogsmonument staat aan het eind van de Rheinpromenade, in het park. Het Kriegerdenkmal is gebouwd in 1912-1913 door Hugo Lederer, Theodoor Haake en Wilhelm Kreis. Boven staat te lezen: 'Der ist ein Mann, der sterben kann für Gott und Vaterland'. Een zin van EM Atndt. In het midden van het monument staat te lezen: 'Den gefallenen Helden. Die dankbare Vaterstadt'.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rijn van begin tot eindDe Rijn van begin tot eindRivieren zijn, net zoals wegen, belangrijke handelswegen. Nederland telt drie grote rivieren: de Maas, de Waal en de Rij…
Koblenz, stad op de samenvloeiing van Rijn en MoezelKoblenz, stad op de samenvloeiing van Rijn en MoezelKoblenz is een stad met voor elk wat wils. Hou je van shoppen? Dan kan je in de vele winkels en shopping centra in het c…
Spijk, waar de Rijn ons land binnenkomtSpijk, waar de Rijn ons land binnenkomtSpijk is het kleinste dorp van de gemeente Rijnwaarden. Een gemeente in de provincie Gelderland. In Spijk komt de Rijn o…
Hypotheek Duitse bank afsluiten in NederlandHypotheek Duitse bank afsluiten in NederlandU wilt een Duitse hypotheek in Nederland afsluiten, dat kan. De hypotheekrente is bovendien laag. U kunt bijvoorbeeld ee…

Stedentrip Rome: tips om tijd te besparenStedentrip Rome: tips om tijd te besparenRome is een grote stad; er is ontzettend veel te zien, te doen en te bezoeken. Het is een illusie om te denken dat je aa…
Ierland – Dingle en Fungie de dolfijnIerland – Dingle en Fungie de dolfijnDingle is een vissersplaats aan de Dingle Bay met huizen in alle kleuren van de regenboog. Die baai komt uit op het estu…
Bronnen en referenties
 • http://www.emmerich-am-rhein.de/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Emmerik
 • https://www.google.nl/maps/place/Emmerik,+Duitsland/@51.8553301,6.2465119,12z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c777fd5d21e34f:0x427f28131547460
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 06-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.