Pals (gemeente en stad in Girona, Spanje)

Pals (gemeente en stad in Girona, Spanje) In de Spaanse provincie Girona in de regio Catalonië ligt de gemeente Pals. Pals (stad) heeft een mooi middeleeuws centrum en de streek en stad zijn een trekpleister voor toeristen. Pals heeft één van de grootste stranden in de regio: Platja de Pals, waar vroeger Radio Liberty gesitueerd was. Naast het zonnen en de watersporten is er nog veel meer te doen in Pals!
“Pals shouldn’t only be visited once, it should be visited one hundred times” - Josep Pla, een bekende schrijver en journalist uit Catalonië.

Een introductie van Pals

Pals ligt in de provincie Girona in Spanje. Pals ligt op elke minuten van de kust van de Middellandse Zee in het noordoosten van Spanje. Het is een gemeente die bestaat uit drie stadskernen: het middeleeuwse stadscentrum van Pals, de Masos de Pals en het strand van Pals.

Bron: Stephen Parnell, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Stephen Parnell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wat eigenschappen van Pals:
 • Land, regio en provincie waar Pals in ligt: Spanje, Catalonië en Girona.
 • Burgemeester van Pals: Joan Silvestre i Albertí
 • Oppervlakte van gemeente Pals: 25.81 km²
 • Het aantal inwoners: 2793 (in 2012)
 • Populatiedichtheid: 107/km² (in 2012).
 • Postcode van gemeente Pals: 17124
 • GPS positie: 41°58'16.30"N - 3º08'55.9''E
 • Tijdszone: CET, in de zomer: CEST.
 • Officiële website van Pals: www.pals.cat

Geschiedenis van Pals

De stad Pals is op een heuvel gebouwd, genaamd de ‘Puig Aspre’. De eerste geschreven bronnen die over Pals gaan, dateren uit de 9e eeuw. Er zijn echter aanwijzingen dat de stad nog ouder is.
Rondom het oude centrum liggen meertjes en moerasgebieden. Hier komt ook de naam vandaan. Pals is afgeleid van het Latijnse woord ‘palus’, wat moerasgebied betekent. De moerasgebieden om Pals zijn grotendeels uitgedroogd zodat er rijst kan worden verbouwd. Rondom Pals wordt op ongeveer 900 hectare rijst verbouwd, wat wordt geëxporteerd.

De Amerikanen in Pals: Radio Liberty

Op het strand van Pals was vroeger Radio Liberty gesitueerd. Radio Liberty was een Amerikaans radio- en communicatiestation, waarmee de CIA democratische propaganda uitzond naar de communistische landen van Oost-Europa. Dit gebeurde op meerdere plekken, waaronder vanaf 1959 in Pals. Zo langs de kust was het strand van Pals een goede plek, omdat de signalen die de Amerikanen uitzonden perfect werden gereflecteerd door het zeewater. Zo kwamen de signalen goed aan zonder dat ze veel versterkt moesten worden. In 2001 stopten de zendingen van Radio Liberty definitief. Door politieke redenen werd het internationale communicatiestation op het Palse strand gesloten in mei 2001. Op 22 maart 2006 werden alle antennes neergehaald.

De middeleeuwse stad Pals

Het middeleeuwse centrum van Pals, ook wel ‘El Pedro’ genoemd, is goed bewaard gebleven, waardoor het een trekpleister is voor veel toeristen. Er zijn geplaveide straatjes met veel authentieke maar ook modernere keramiekwinkeltjes.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog was het gotische deel van de stad zwaar beschadigd. Het had geen historische waarde totdat een dokter, Pi i Figueras, en de toenmalige burgemeester Mr. Pere Servià i Cantó op eigen initiatief de stad gingen restaureren. Ze werden gesteund door de regionale raad van Girona. De restauratie duurde 30 jaar. Pals heeft verschillende prijzen gewonnen: in 1973 de nationale beeldende kunst prijs, in 1980 een prijs voor de nationale schone kunsten en toerisme en in 1986 een eremedaille voor de toerisme in Catalonië, die uitgedeeld werd door de regering van Catalonië.

In het midden van het centrum staat een Middeleeuwse Romaanse toren, de Torre de les Hores (vertaald: de toren van de uren), die ergens in de 11e - 13e eeuw is gebouwd. De toren heeft een klok en is zo’n 15 meter hoog. Vlak bij de kloktoren in Pals staat een kerk, de Esglesia de Sant Pere, gebouwd in het jaar 944. Over de tijd is de kerk veel veranderd, waardoor het nu een mix van een romaanse, gotische en barok stijl heeft.

De middeleeuwse muur van de stad heeft vier vierkante torens (de ´Torre d'en Ramonet´, de ´Torre d'en Rom´, de ´Torre d'en Xinel•lo´ en de ´Torre de l’Hospital´) uit de vierde eeuw, die overgebleven zijn van het oorspronkelijke fort. Er is ook een uitkijkpunt vernoemd naar een bekende schrijver en journalist uit Catalonië: Josep Pla. Vanuit dit uitkijkpunt kunnen de eilanden voor de kust worden gezien (Illes Medes) en de velden van Empordà.

Bron: Mariska83, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Mariska83, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Links: rustige straatjes en doorkijkjes in het middeleeuwse centrum van Pals. Midden: Pals van een afstandje. Rechts: de Torre de les Hores (oftewel: de 'toren van de uren'). / Bron: MARIA ROSA FERRE, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Links: rustige straatjes en doorkijkjes in het middeleeuwse centrum van Pals. Midden: Pals van een afstandje. Rechts: de Torre de les Hores (oftewel: de 'toren van de uren'). / Bron: MARIA ROSA FERRE, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Bron: Joan301009, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Joan301009, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Masos de Pals

Tussen het oude centrum van Pals en het strand van Pals ligt een gehucht van Pals wat bestaat uit een aantal versterkte boerderijen / landshuizen (masías) met een grote architecturale waarde. Masias zijn bekende Catalaanse huizen en vinden hun oorsprong in de Romeinse villa’s van vroeger. Ze zijn groot en geïsoleerd en vaak bewoond door een boerenfamilie. Meestal werd steen gebruikt voor de bouw, met in de Middeleeuwen modder als mortel. Later werd dit door cement vervangen.
Er is ook een kerk van Els Masos in Masos de Pals, gebouwd in de 18e eeuw, die de moeite waard is om te bekijken. Verder zijn er een aantal appartementen, die verhuurd worden aan toeristen, en een aantal typisch Spaanse barretjes.

Het strand van Pals: Platja de Pals

Het strand van Pals, Platja de Pals of Playa de Pals genoemd, is meer dan 1,5km breed en 3,5 km lang. Het strand loopt vanaf de monding van de rivier Daró tot het strand van Racó in de gemeente Begur. Platja de Pals ligt dus tussen Begur en l’Estartit in.
Op het strand van Pals zijn meerdere barretjes waar je voor dranken, ijsjes en wat te eten terecht kan. Er hangen netten om volleybal te spelen en op de zee kan je surfen, windsurfen of kitesurfen. Je kunt goed duiken bij de Illes Medes (eilanden een stukje verder aan de kust) of een boot huren. Het strand van Pals is geschikt voor alle leeftijden. Wel zijn er ook stukken naaktstrand te vinden.Wat valt er nog meer in Pals te doen, buiten het bekijken van het centrum?

In Pals is een onderwater archeologie museum, Ca la Pruna. Je kunt het Josep Pla uitzichtpunt bezoeken en over de streek heenkijken. Pals heeft een bekende golfbaan, waar een aantal internationale competities worden gehouden.
Natuurlijk kan je naar het strand gaan om te zonnen of een watersport te doen. Er zijn rondom Pals ook een aantal survival- en waterparken. Ook kan je er lasergamen of Go Karten. Ga even langs het Oficina de Turismo (het VVV-kantoor) voor meer informatie.

Steden in de buurt van Pals

Pals zelf ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Girona en anderhalf uur van Barcelona. Een aantal wat grotere plaatsen in de buurt van Pals zijn Torroella de Montgrí, L’Estartit, Palafrugell en Begur. De baaien van Begur zijn mooi om te bezoeken. Het zijn inhammen met helder water te midden van steile rotsen. Bij Estartit kan je via een boot met een glazen bodem een kijkje nemen bij de Medes eilanden, een belangrijk reservaat met bijzondere flora en fauna. Je kunt er natuurlijk ook duiken. Bij Palafrugell zijn ook inhammen waar oude vissersdorpjes liggen. Het uitzicht vanaf de vuurtoren van Sant Sebastià is een aanrader.

Barbacoa Can Padres 2 maakt via zo'n draaiende grill jouw kip klaar! Dit kan je ook echt zien, een open keuken dus! / Bron: Tmaar.infoteur.nlBarbacoa Can Padres 2 maakt via zo'n draaiende grill jouw kip klaar! Dit kan je ook echt zien, een open keuken dus! / Bron: Tmaar.infoteur.nl

Tip om te eten in Pals: langs de kippenboer

Langs de weg naar Platja Pals ligt een heel populair kippenrestaurant ‘Barbacoa Can Padres’. Het wordt in de volksmond de ‘Kippenboer’ genoemd. Elke dag staan er dikke rijen met toeristen om te kijken of de sterke verhalen over dit restaurant kloppen. Barbacoa Can Padres 2 heeft een omzet van bijna 5000 gebraden kippen per week, wat dus eigenlijk genoeg zegt. Veel staat er niet op de menukaart: je keuzes bestaan voornamelijk uit wat je wilt drinken, hoe groot je kip moet zijn (kwart / halve of hele kip) en welke saus je bij je frietjes wilt. Houdt je van simpel, goedkoop, veel en lekker eten: ga langs Barbacoa Can Padres! Het adres is Carretera Pals-regencos, Pals. Je kunt ze ook bereiken op +34972668170. Tegenwoordig hebben ze ook een tweede restaurant geopend: Barbacoa Can Padres 2!

Feesten en evenementen in Pals

Pals heeft elk jaar een aantal feesten en evenementen, die in de onderstaande tabel weergeven staan.

Wanneer?Welk feest / evenement?Wat is het?
Elke dinsdagMarkt in Pals De wekelijkse markt van Pals: van fruit en groente tot aan kleding is er te vinden.
Maart-meiDe rijstkeuken (Cocina del Arroz de Pals)Gastronomische expositie
3 augustusFiesta Mayor van PalsTraditioneel jaarlijks feest, soms ter ere van een plaatselijke patroonheilige.
14-16 augustusWijnbeurs van Catalonië in PalsWijnbeurs
8 septemberFiesta Mayor van Masos de PalsTraditioneel jaarlijks feest
Rond de KerstEl Pessebre ViventDe lokale bevolking beeldt het oude testament uit.

Pals op Tripadvisor

Tripadvisor is een website waar je beoordelingen kan vinden van allerlei vakantiebestemmingen en de hotels, vakantiewoningen, attracties of restaurants in de buurt. De pagina van Pals op Tripadvisor heeft op het moment van schrijven meer dan 1500 beoordelingen en meningen van vakantiegangers.

Hoe kom je in Pals?

Via de C31, die tussen Palafrugell en L’Estartit loopt, kan je Pals bereiken met de auto. Je kunt een bus nemen vanaf het busstation van Girona (Girona Estación), maar je kunt ook een trein nemen van Girona naar Flaca. In Flaca neem je een taxi neemt naar Pals, die rit duurt ongeveer 20 minuten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
L'Estartit, SpanjeL'Estartit is een toeristisch plaatsje aan de Costa Brava in noordoosten van Spanje. Al is het een vrij klein dorpje, he…
Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…
Catalonië: veelzijdige regio in Noord-Oost SpanjeCatalonië is een grote regio in Spanje die maar liefst 7,3 miljoen inwoners telt. De hoofdstad is Barcelona, befaamd om…
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…

Ierland – Dingle en Fungie de dolfijnIerland – Dingle en Fungie de dolfijnDingle is een vissersplaats aan de Dingle Bay met huizen in alle kleuren van de regenboog. Die baai komt uit op het estu…
Moskou: een ondergewaardeerde stad in Oost-EuropaMoskou is als hoofdstad van Rusland zeker niet onbekend. Maar voor veel mensen roept deze stad nog steeds het beeld op v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stephen Parnell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Allerlei informatie over Pals: http://www.palsturisme.com/nl/, http://www.real-costa-brava.com/pals-costa-brava.html, http://www.costabravaimmobiliaria.com/en/pals/
 • Masia: http://en.wikipedia.org/wiki/Masia
 • Over Pals: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pals_(Spanje) en http://en.wikipedia.org/wiki/Pals
 • Het strand van Pals: http://www.telegraph.co.uk/travel/bestbeaches/7624735/Best-beaches-on-the-Costa-Brava-Spain-Platja-de-Pals-Pals.html
 • Feesten en evenementen: http://www.palsturisme.com/nl/turisme_cultural.html
 • Geschiedenis Radio Liberty en Pals: http://www.radioliberty.org/
 • Wat valt er te doen in Pals: http://vakantiehuizenspanje.villamar.nl/spanje/costa-brava/pals/
 • Afbeelding bron 1: Stephen Parnell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Mariska83, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: MARIA ROSA FERRE, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Joan301009, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Tmaar.infoteur.nl
Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 31-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.