Moskou: een ondergewaardeerde stad in Oost-Europa

Moskou is als hoofdstad van Rusland zeker niet onbekend. Maar voor veel mensen roept deze stad nog steeds het beeld op van communisme, lange wachtrijen en grijze gebouwen.

Moskou in cijfers

Met een oppervlakte van 2511 km² is Moskou de grootste stad van Rusland. Er wonen 11 979 530 (officiële) inwoners, wat neerkomt op 4770 inwoners/km². Cijfers over inwoners zonder papieren zijn er niet, maar er wordt geschat dat er 2 miljoen gastarbeiders illegaal in Moskou verblijven. Ter vergelijking, in Brussel, de hoofdstad van België, ligt de bevolkingsdichtheid op 5170,10 inw./km². De stad Moskou ligt in het arrondissement Moskou, wat een oppervlakte heeft van 44 379 км². De taal die het meest gesproken wordt is Russisch, alhoewel er veel immigranten werken uit de vroegere Sovjetrepublieken, zoals Oezbekistan, Kirgizië, etc.
Ondanks het hoge aantal inwoners en de hoogbouw is er in de stad veel groen te vinden. De stad bezit ongeveer honderd parken, waar op vrije dagen fietsen, rolschaatsen en skateboarden populair zijn.

Geschiedenis

Vanaf de Middeleeuwen duikt de naam Moskou op in de legendes en er wordt zelfs een Bijbelse oorsprong gegeven aan deze naam. De oude Russische naam van de stad was "Grad Moskoy", wat “stad bij de Moskvarivier” betekent. De Moskva is namelijk de rivier die de stad doorstroomt. Waar de naam van de rivier vandaan komt is echter onbekend.
Moskou wordt als stad genoemd vanaf 1147, in de overleveringen van de vorsten van Rostov Veliki en Soezdal. In de 13e eeuw werd de stad ingenomen door de Mongolen en afgebrand, maar herstelde zich daarna en zo werd Moskou de hoofdstad van een onafhankelijk vorstendom.

Moskou blijft vanaf de 13e eeuw tot 1712 de hoofdstad van het Russische Rijk. In 1712 roept Peter de Grote (Peter I) Sint-Petersburg (of Petrograd) uit tot nieuwe hoofdstad.
In de 19e eeuw werd Moskou door Napoleon veroverd, maar daarna brak een brand uit die de stad grotendeels verwoestte. Na de aftocht van Napoleon werd de stad herbouwd en er werden een aantal bouwwerken tot stand gebracht die er nog steeds staan, zoals het Bolshojtheater.
Na de Russische revolutie maakte Lenin in 1918 Moskou opnieuw de hoofdstad en dit bleef zo tijdens de Sovjetperiode. Ook nu zetelt de regering nog steeds in Moskou, in het Kremlin.

Bezienswaardigheden

Kremlin

Het Kremlin was vroeger het versterkte ommuurde strategische middelpunt van de stad. Het is te bezichtigen van 10 tot 17u (in de zomer tot 18u), dagelijks behalve op donderdag. De tickets kunnen gekocht worden vanaf 9u30 tot 16u30. Vanaf januari 2014 bestaat de optie om de tickets online te kopen om wachtrijen aan de kassa te vermijden. De tickets kosten voor mensen zonder korting 350 (p.) roebel voor het territorium en daarnaast nog eens 350 р. voor de Wapenkamer. Met een studentenkaart kost het territorium 100 roebel en de wapenkamer 200 roebel. Enkel Russische documenten worden aanvaard of de internationale ISIC-kaart, andere documenten niet.

Op het territorium staan een groot aantal gebouwen, waarvan sommigen te bezichtigen zijn en anderen niet. Daar zijn nog steeds een aantal regeringsgebouwen, alsook een concertgebouw. Zeker een bezoekje waard zijn de Uspenskij Sobor, de klokkentoren van Ivan De Grote (gesloten voor restauratie tot 2015), het Tsarenkanon en de Tsarenklok, de Annunciatiekathedraal. De wapenkamer bezit een collectie Fabergé-eieren en kan een idee bieden van de pracht en praal die het Tsarenrijk bezat. Tickets dienen echter apart aangekocht te worden en de ingang bevindt zich binnen het territorium. Het Diamantenfonds kost nog eens 350 roebel (150 roebel voor studenten) en dient aan een aparte kassa aangekocht te worden en heeft een afzonderlijke ingang.

Het Rode Plein

Het Rode Plein (Krasnaya Ploshad – Красная Площадь) is het bekende plein voor het Kremlin, waar het gezellig zitten is en waar vaak evenementen plaatsvinden. Daar bevindt zich de Basilius Kathedraal (een combi-ticket is te verkrijgen aan de kassa van het Kremlin), maar ook het Mausoleum van Lenin. Lenin zijn mausoleum bezoeken is gratis en kan op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag, van 10u tot 13u.

Op het Rode Plein ligt ook het Nationaal Geschiedenis Museum (150 roebel of 75 p. met studentenkorting). Het museum is de moeite waard, maar veel uitleg is enkel in het Russisch, dus voor bezoekers die de taal niet beheersen wordt er wel wat gemist. Op het Rode Plein ligt ook het GUM. Dit is het bekendste shoppingcenter van Moskou. De winkels bevinden zich in een duurdere prijsklasse, maar op de bovenste verdieping is er een “stolovaya” (een kantine) waar er voor weinig geld toch een degelijke maaltijd kan gegeten worden in een fijn decor.

Bolshoj Theater

Niet zo ver van het Rode Plein ligt ook het Bolshoj Theater. Tickets voor het ballet kunnen aan de kassa gekocht worden, maar de prijzen kunnen helaas de pan uit swingen. Voor bezoekers met een beperkt budget kan het “Maly Theater” (Kleine Theater) ernaast een oplossing bieden. Dezelfde kwaliteit van optredens, maar in een iets minder mooi decor. De prijzen liggen hier echter wel veel lager.

Lubyanka

Een beetje verder van het Rode Plein bevindt zich Lubyanka. Dit gebouw werd gebruikt als gevangenis ten tijde van Stalin en is het hoofdkwartier van de FSB (de opvolger van de KGB). Het gebouw is niet open voor bezoekers, maar de architectuur is de moeite waard. Dit gebouw is te bereiken via de metrohalte “Lyubyanka”.

Mayakovskij Museum

In de buurt van Lyubyanka ligt het Mayakovki Museum, dat gewijd is aan één van Rusland bekendste dichters. Het museum is helaas in de loop van 2014 dicht voor restauratie, maar zou tegen eind 2014 opnieuw open zijn voor bezoekers.

Tretjakov Galerij

Deze bekende galerij ligt verspreid over de hele stad, vandaar dat enkel de grootste afdelingen worden besproken. De eerste ligt in de Lavrushinsky Laan 10 en heeft een vaste collectie, waarvan ook een fraai aantal iconen. De dichtste metrohaltes zijn “Tretyakovskaya”, “Novokuznetskaya” and “Polyanka”. Een ticket kost 450 roebel, 300 p. voor studenten. Tickets zijn gratis voor studenten die kunst of architectuur studeren. De galerij is dagelijks open, van 10-19u30 (tickets kopen tot 18:30), behalve maandag, dat is de sluitingsdag.
Het tweede luik van de Tretyakov Galerij ligt op Krymsky Val 10. De dichtste metrostations zijn “Oktyabrskaya” en “Park Kultury”. De ticketprijzen en voorwaarden zijn dezelfde als hierboven.

Novodevitsji klooster & begraafplaats

Het klooster en de begraafplaats zijn een must-see, aangezien op de begraafplaats heel wat bekende Russen begraven liggen. In het klooster zijn er een aantal kleine tentoonstellingen te bezichtigen, maar het territorium is de moeite om de omweg voor te maken.
In de meeste reisgidsen is een plattegrond van de begraafplaats opgenomen, waar de bekendste graven aangeduid werden. Bekende Russen die hier begraven werden zijn bijvoorbeeld: Kruschchev, Gogol, Mayakovskij, Prokofiev, Bulgakov, Tupolev, Stanislavsky en ga zo maar door. De dichtstbijzijnde metrohalte is “Sportivnaya”. De ingang tot de begraafplaats kan betalend zijn, maar kan gratis zijn, dit hangt af van de bewaker aan de ingang.

De Zeven Zusters

De skyline van Moskou wordt al sinds 1947 gedomineerd door zeven wolkenkrabbers. Stalin heeft ze opgericht voor de 800e verjaardag van Moskou, omdat hij vond dat Moskou wolkenkrabbers ontbrak die in de VS zo omnipresent waren. De architect Vyacheslav Oltarzhevsky had tijdens de ontwikkeling van de wolkenkrabbers in de VS gewerkt en baseerde daarop zijn plannen. De officiële naam is: “Vystony Dom” (hoog huis), maar ze worden de “Zeven Zusters” of de “Stalinzusters” genoemd. De meeste reisgidsen bevatten een plattegrond van waar de Stalinzusters liggen. Vanaf de universiteit kunnen ze allemaal worden gezien op een heldere dag.

Gezellig wandelen

Gorki Park

Dit park ligt aan metrohalte “Oktyabrskaya” en was vroeger een recreatiepark. In 2009 werd het echter volledig heraangelegd, in een poging er het “Hyde Park” van Moskou van te maken. In de zomer is dit park “The Place to be”, voor rolschaatsers, skateboarders, maar er zijn voldoende terrasjes. Het park ligt aan de oever van de Moskva en biedt ook gelegenheid om aan het water iets te drinken of te eten. In de winter wordt hier ook elk jaar een schaatspiste opgesteld. De ingang tot het park is gratis.

Arbat

De Arbat (en daarmee wordt de Stary Arbat of de Oude Arbat bedoeld) was één van de eerste autovrije straten van Moskou. Het is een gezellig straatje, waar het leuk kuieren is. Er zijn veel souvenirwinkels en ook een aantal restaurantjes en bars. De dichtstbijzijnde metrohalte is “Smolenskaya”.

Kitay Gorod

De wijk is te bereiken via de metrohalte “Kitay Gorod”. Het is er gezellig wandelen en er zijn voldoende cafeetjes en restaurants om ieders wensen tegemoet te komen. De wijk ligt op wandelafstand van het Rode Plein.

VVT

Aan de metrohalte “VDNH” (ВДНХ) in het noorden ligt het ВВЦ (VVT – Vserossijskij Vystavochnij Tsenter – Het Russische tentoonstellingscentrum). Het park was een ode zijn aan de economische groei in de Sovjet-Unie en werd oorspronkelijk gebouwd in 1930, maar uitgebreid in de jaren ’50 en ’60. Elk land van de vroegere Sovjetunie heeft een eigen paviljoen en ze zijn allemaal zeker de moeite waard eens te bezoeken. Rond de paviljoenen ligt een uitgestrekt park, het loopt over in een aantal omliggende parken. In de zomer zijn hier terrasjes te vinden, in de winter ligt er een schaatspiste. Let wel, voor de schaatspiste dienen eigen schaatsen meegebracht te worden, verhuur is er niet. In de omliggende parken kan er 's winters gelanglaufd worden en het materiaal kan er ook gehuurd worden. Het park is lange tijd in verval geweest, maar in 2014 werd het gekocht door een investeerder, die alle paviljoenen zal restaureren en een modernere invulling eraan zal geven.

Lomonosov Moskou Staatsuniversiteit

De Moskou staatsuniversiteit is één van de zeven Stalinzusters en wordt omringd door een park. In het park is een platform aanwezig waar je de andere zes zusters op een heldere dag ziet liggen. De dichtstbijzijnde metrohalte is “Vorobjovi Gory”. Op een mooie dag in het weekend is het park zeer populair en ook 's winters zijn er tal van activiteiten.
© 2014 - 2024 Katyads, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van Wit-RuslandGeschiedenis van Wit-RuslandIn Wit-Rusland hebben in de afgelopen eeuwen veel verschillende volken gewoond, zoals de Slaven, de Vikingen en de Tatar…
Europa, algemene informatieEuropa, algemene informatieEuropa is een relatief klein werelddeel, voor het grote aantal inwoners, wat maarliefst 46 landen telt. De hoofdstad van…
Stedentrip MoskouStedentrip MoskouMoskou wordt ontdekt door steeds meer westerse toeristen. Het is een mooie stad om te bezoeken tijdens een stedentrip. M…
Wat is Europa eigenlijk?Nederland behoort tot Europa. Maar wat is Europa nou precies en welke landen horen daarbij? Zoals de meeste mensen wel w…

Pals (gemeente en stad in Girona, Spanje)Pals (gemeente en stad in Girona, Spanje)In de Spaanse provincie Girona in de regio Catalonië ligt de gemeente Pals. Pals (stad) heeft een mooi middeleeuws centr…
Stedentrip Anaheim, AmerikaStedentrip Anaheim, AmerikaAnaheim is een stad gelegen in Californië, vlakbij Los Angeles. Veel mensen denken dat Anaheim en Los Angeles één stad z…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Moskou
  • http://www.kreml.ru/
  • http://www.tretyakovgallery.ru/
Katyads (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.