Ierland – Ring of Kerry en door naar Dingle

Ierland – Ring of Kerry en door naar Dingle De Ring of Kerry is een wonderschone route langs de westkust van Ierland en om het schiereiland Iveragh. Het is onderdeel van de rondreis door Ierland die bij Dublin begint en bij Dublin eindigt. In verschillende etappes bereizen we het land. Eindbestemming van deze etappe, waar de Ring of Kerry onderdeel van uitmaakt, is Dingle, een stadje aan de Dingle Bay en een stadje boordevol Ierse muziek. We volgen de Wild Atlantic Way. Laat je inspireren: Ierland is bijzonder de moeite waard met vergezichten waar je mond van openvalt.

Wild Atlantic Way

The Ring of Kerry is een kustroute die begint en eindigt in Killerney. Het is een deel van de Wild Atlantic Way, de kustroute langs de gehele Ierse Atlantische oceaankust. Hij is goed per auto te doen en er loopt zelfs een Ring of Kerry wandelpad. Af en te zie je fietsers die de route ondernemen en regelmatig kom je een touringcar met reizigers tegen.

The Ring of Kerry vanaf Killerney

De Ring of Kerry, genoemd naar de county waar het in ligt, is een populair onderdeel van elke Ierland reis. Wie hem vanuit Killerney helemaal rond rijdt heeft 179 kilometer gedaan. Wij starten niet vanuit Killerney maar vanuit Kenmare, onze stop van de etappe Kinsale - Kenmare.

Vergezichten van Ierland

Langs de Ring of Kerry word je telkens verrast op mooie vergezichten. Langs de weg bloeien de fuchsia’s en op de weilanden zijn de muurtjes te zien die percelen van elkaar scheiden. We zetten de auto regelmatig even stil om te genieten van het uitzicht, al is het zelfs vanuit de auto al rijdend prachtig te zien. Wie de Wild Atlantic Way volgt komt langs de mooiste plekjes.

Ring of Kerry / Bron: Jeanet de JongRing of Kerry / Bron: Jeanet de Jong
Vergezicht / Bron: Jeanet de JongVergezicht / Bron: Jeanet de Jong
Fuchsia / Bron: Jeanet de JongFuchsia / Bron: Jeanet de Jong

Charlie Chaplin

In Waterville, een plaats die bijna op het westelijkste puntje van Ierland ligt, zien we een beeld van Charlie Chaplin en verwijzen namen van accommodaties en pubs naar deze filmster. Chaplin kwam vaak in Waterville zijn vakantie doorbrengen en de stad koestert die geschiedenis. Waterville heeft zich ontwikkeld tot toeristenplaats met een golfbaan en bijbehorende accommodaties en voorzieningen. In Ierland zijn bijna 300 golfbanen en het zijn ook bijna allemaal 18-holes banen. Vele liggen op de mooiste plekjes van het land, met uitzicht op zee.

Skellig Islands

Bij Dromgour lopen we naar het uiterste puntje en aanschouwen de klippen en kliffen. Menig schip is stukgelopen op een der klippen voor de kust van Ierland. Vanaf het uitkijkpunt bij Dromgour is er een prachtig uitzicht op Puffin Island, papegaaiduiker eiland. Ook zijn de Skellig Islands te zien, Great Skellig of Skellig Michael en Little Skellig. Het zijn rotsen op ongeveer 12 kilometers uit de kust. De naam Skellig betekent eigenlijk rotsachtig eiland. Op de eilanden leeft een grote populatie papegaaiduikers en Jan van genten. Skellig Michael is 230 meter hoog en op de top staat een klooster uit de 6e eeuw. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Skellig Islands op de achtergrond / Bron: Jeanet de JongSkellig Islands op de achtergrond / Bron: Jeanet de Jong
Kliffen met papegaaiduikers, kittiwakes en jan van genten / Bron: Jeanet de JongKliffen met papegaaiduikers, kittiwakes en jan van genten / Bron: Jeanet de Jong
Valencia Island / Bron: Jeanet de JongValencia Island / Bron: Jeanet de Jong

Skellig Ring en Behive houses

Op het uiterste puntje van het schiereiland is de Skellig Ring te volgen, met de route die langs het uitkijkpunt gaat van waar Puffin Island en de Skellig Islands zijn te zien. Op weg naar het uitkijkpunt staan drie replica’s van Behive houses, bijenkorfhuizen, die gebouwd zijn van gestapelde leistenen. De muren zijn erg dik en de vorm van het huis doet denken aan een bijenkorf. Door de manier van stenen stapelen loopt water langs de stenen naar beneden en is het huis waterdicht, zonder gebruik van andere middelen dan de gestapelde losse stenen. De behives werden gebouwd en gebruikt door de Keltische monniken. Via de Skellig Ring is Valencia Island te zien, een eiland dat via een brug verbonden is met het schiereiland.

Strand

We vervolgen de Ring of Kerry en rijden langs de noordkant van het schiereiland in de richting van Killorglin. De Dingle Bay, het estuarium van de rivier Maine heeft aan weerszijden strand en duinen. Het strand wordt ook Strand genoemd.
Er lopen zelfs grote landtongen diep de baai in met een prachtig zand- en duinengebied. Ierland is lid van de Europese Unie en dat is te zien aan de diverse Europese borden langs de weg. Veel wegen zijn aangelegd met Europees geld.

Beehives / Bron: Jeanet de JongBeehives / Bron: Jeanet de Jong
Strand in het estuarium van River Maine / Bron: Jeanet de JongStrand in het estuarium van River Maine / Bron: Jeanet de Jong
De wolken zakken over het land / Bron: Jeanet de JongDe wolken zakken over het land / Bron: Jeanet de Jong

Celtic Tiger

De Ierse economie nam sinds de jaren ’80 een grote vlucht. Het ging zelfs zo goed met Ierland, vooral in de jaren tussen 1995 en 2000, dat er van de Celtic Tiger werd gesproken, een ongelooflijke groei op economisch gebied. In die tijd werd er ook veel gebouwd. Langs de mooie routes door het land staan vele huizen leeg. De explosieve bouw van de huizen is niet gevolgd door een explosieve aankoop. De groei stagneerde, Ierland kreeg ook een klap van de economische crisis en de huizen bleven leeg staan. Vele oude traditionele huizen staan er vervallen bij. Het is goedkoper om het huis te laten verkommeren en op het eigen terrein, vlakbij de bouwval, een nieuw huis te bouwen dan het oude huis op te knappen.

Dingle

Op het Dingle schiereiland ligt het havenplaatsje Dingle, aan de Dingle Bay. Wij verblijven in het Dingle Skellig Hotel, met uitzicht op de baai. Dingle is een stad van vissermannen en muziek. In elke pub is regelmatig of zelfs elke avond live muziek te genieten.

Legenda
A. Kenmare
B. Ring of Kerry
C. Ring of Kerry
D. Waterville
E. Skellig Ring
F. Puffin Island
G. Little Skellig
H. Skellig Michael
I. Valentia Island
J. Strand
K. Strand
L. Killorglin
M. Strand
N. Dingle

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste plekjes van Ierland - DingleDe mooiste plekjes van Ierland - DingleHet schiereiland Dingle heeft heel wat te bieden aan wie het wil komen bezoeken. Volgens kenners ligt het mooiste strand…
De mooiste plekjes van Ierland - Ring of KerryDe mooiste plekjes van Ierland - Ring of KerryHet graafschap Kerry ligt in het zuidwesten van Ierland. Het grondgebied bestaat onder andere uit de schiereilanden Ding…
Ierland – Dingle en Fungie de dolfijnIerland – Dingle en Fungie de dolfijnDingle is een vissersplaats aan de Dingle Bay met huizen in alle kleuren van de regenboog. Die baai komt uit op het estu…
Killarney - Vakantie in de county Kerry - IerlandKillarney - Vakantie in de county Kerry - IerlandKillarney ligt in het zuidwesten van Ierland in de provincie Kerry. De stad heeft een bruisend centrum en is omgeven doo…

Ierland – Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonIerland – Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonOnze rondreis door Ierland kent verschillende etappes. Na een stop in Dingle gaan we op reis naar Ennistymon. We steken…
Oost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleOost- en Midden-Ierland: van Dublin naar KinsaleDe rondreis door Ierland heeft een eerste etappe van Dun Laoghaire, Zuid Dublin, tot aan Kinsdale. Langs de kust van Oos…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jeanet de Jong
 • http://www.kenmarebayhotel.com/kenmare/ring-of-kerry.php geraadpleegd op 9 juli 2014
 • http://www.roughguides.com/article/searching-for-the-magic-on-skellig-michael-ireland/ geraadpleegd op 12 juli 2014
 • Ierland, ANWB boek
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Skellig-eilanden geraadpleegd op 12 juli 2014
 • http://www.skellig.nl geraadpleegd 12 juli 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_Tiger geraadpleegd op 12 juli 2014
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 7: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 8: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 9: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.