Killarney - Vakantie in de county Kerry - Ierland

Killarney - Vakantie in de county Kerry - Ierland Killarney ligt in het zuidwesten van Ierland in de provincie Kerry. De stad heeft een bruisend centrum en is omgeven door een prachtige bergachtige omgeving. Ook vind je in de nabijheid meren en natuurparken. Zowel in de stad als in de omgeving zijn er verschillende activiteiten te ondernemen die ervoor zorgen er genoeg te doen is tijdens je vakantie. Het hele jaar door heeft de plek een bijzondere aantrekkingskracht op toeristen. Killarney is hiermee prima geschikt voor een vakantie in Ierland.

Inhoud


Killarney

Killarney heeft ongeveer 13.000 inwoners en is ongeveer 3 bij 4 kilometer groot. De stad ligt aan de voet van de hoogste berg van Ierland, de Carrauntoohill (1038m). De plaats is niet alleen bekend vanwege de Ring of Kerry maar ook in verband met het nationale park van Ierland waar het stadje aan grenst. Het centrum van Killarney bestaat uit winkels, souvenirshops, eettenten en pubs. De prijzen van het eten en drinken in het stadje liggen hoger dan als in Nederland. In de plaats zijn ook voldoende overnachtingsplekken te vinden, van hotels tot jeugdherbergen.

In de zomermaanden komen er veel toeristen op Killarney af die willen starten met de ring of Kerry. Dit zorgt dan ook dat je regelmatig enige tijd moet wachten als je met de auto de stad in wil.

Killarney - National Park / Bron: Kbhall17, PixabayKillarney - National Park / Bron: Kbhall17, Pixabay

Geschiedenis omgeving Killarney

Killarney en haar omgeving heeft een rijke historie. Overal in het landschap zijn sporen van het verleden te vinden. De naam Killarney duikt al vroeg op in de geschiedenis. In 640 werd het eerste klooster gesticht op het naburige eiland Innisfallen, één van de drie meren waar Killarney aan grenst. Het klooster is ruim 850 jaar in gebruik geweest. Vanaf Ross Castle gaan er boten naar het eiland waar de resten van het klooster zijn te zien. In 1169 vond er een invasie plaats van de Noormannen en deze bouwden het kasteel Parkavonear Castle. In de late 15e eeuw werd Ross Castle gebouwd door de lokale clan O’Donoghues Mor. Muckross Abby werd in 1448 gebouwd en in 2016 is daar alleen nog een ruïne van over. Killarney is sterk betrokken geweest bij de Ierse onafhankelijkheidsoorlog (1916) regelmatig vonden er gevechten plaats tussen de Britten en Ieren.

Geschiedenis Killarney

De geschiedenis van het toerisme in Killarney gaat terug naar de 18e eeuw. Vanaf 1747 begon Lord Kenmare toeristen te lokken naar Killarney. Het aantal toeristen begon pas echt te groeien met de komst van de spoorlijn in de zomer van 1853. Een jaar later was het aantal hotels in Killarney gegroeid tot zeven. In 1861 bracht koningin Victoria een bezoek aan Killarney dit zorgde de stad meer internationale bekendheid kreeg.

Omgeving Killarney / Bron: Www.pixabay.comOmgeving Killarney / Bron: Www.pixabay.com

Bezienswaardigheden Kilarney

Killarney heeft een rijke historie en prachtige natuur. Mede hierdoor zijn er talloze activiteiten te ondernemen als je op vakantie bent.

Nationaal park Killarney

Tijdens je vakantie in Killarney mag een bezoek aan het Killarney National Park niet ontbreken. Het park is in 1932 geopend en heeft een oppervlakte van ruim 100 vierkante kilometer. In het park groeien verschillende soorten flora waaronder venijnbomen, eiken, vliesvarens, aardbeibomen en elzen. In het nationale park komen ook verschillende diersoorten voor waaronder vossen, sikaherten, dassen, rode eekhoorns, ijsvogels, zeearenden en edelherten.

Muckross House

Muckross House is een herenhuis gebouwd in 1843 en het is ontworpen door de Schotse architect William Burn. Het huis heeft 56 kamers en is gebouwd in de tudorstijl. In 1850 heeft het een aantal verbouwingen ondergaan vanwege het bezoek van de Britse koningin Victoria. Muckross house is gelegen op het kleine schiereiland Muckross in Killarney. In 1932 is het aan de Ierse natie gepresenteerd en werd hiermee het eerste nationale park in de Ierse vrijstaat.

Ross Castle - Killarney / Bron: Https://pixabay.comRoss Castle - Killarney / Bron: Https://pixabay.com
Ross Castle
Ross Castle is een kasteel uit de 15e eeuw aan de rand van het meer Lough Lane. Het kasteel ligt in het National Park Killarney. Bij Ross Castle zijn boten te huren voor rondtochten op het meer.

Omgeving Killarney en Kerry

De stad kan ook prima fungeren als uitvalsbasis om het zuidwesten van Ierland en de provincie Kerry te verkennen met de auto. Gap of Dunloe ligt op relatief korte rijafstand. Ook de moeite waard is om vanuit Killarney het schiereiland Dingle te verkennen. Een aanrader is ook om het Muckross house te verkennen en om de bijbehorende tuinen te bezichtigen.

Rondom Killarney zijn ook verschillende wandelroutes uitgezet om de omgeving te verkennen. Men kan kiezen uit relatief vlakke routes rond de stad en de meren maar er bestaat ook de mogelijkheid om de bergen in de te gaan. Ga je wandelen in de bergen zorg dan dat je een goede uitrusting hebt, en laat je daarover goed informeren, het weer in de bergen kan namelijk zeer snel omslaan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de meren van Killarney per boot te verkennen. Op verschillende plaatsen kun je terecht voor een rondvaart of om zelf een boot te huren. Vanaf de meren heb je een schitterend uitzicht op het omringende berglandschap.

Vakantie in Killarney Ierland

Killarney is een geschikte plaats om enige tijd van je vakantie in Ierland door te brengen. En kan zoals eerder beschreven prima dienen als uitvalsbasis om het zuidwesten van Ierland te verkennen.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondreis IerlandRondreis IerlandIerland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. In Ierland ben je nergens verder dan zo’n 150 km van de zee verwi…
De mooiste plekjes van Ierland - Ring of KerryDe mooiste plekjes van Ierland - Ring of KerryHet graafschap Kerry ligt in het zuidwesten van Ierland. Het grondgebied bestaat onder andere uit de schiereilanden Ding…
Reistips: Mooie bestemmingen in IerlandBent u ook iemand die tijdens zijn vakantie niet twee weken lang stil kan liggen op het strand? Trekt u er ook liever op…
Ierland: Munster en UlsterMunster en Ulster zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het noorden en het zuiden.

Wat te doen bij een aardbeving?In veel delen van de wereld komen aardbevingen voor. Als je op reis gaat naar een land waar aardbevingen kunnen voorkome…
Vakantiebestemming CuraçaoCuraçao is dankzij een tropisch klimaat, mooie baaien en de veelzijdigheid van het eiland de laatste jaren gegroeid tot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Christian Birkholz, Pixabay
  • http://www.killarney.ie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_Killarney
  • http://www.killarneynationalpark.ie/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Muckross_House
  • Afbeelding bron 1: Kbhall17, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: www.pixabay.com
  • Afbeelding bron 3: https://pixabay.com
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.