Ierland – Doolin bij de Cliffs of Moher

Ierland – Doolin bij de Cliffs of Moher Doolin ligt aan de westkust van Ierland, in de County Clare. Het ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van de beroemde Cliffs of Moher. Doolin - het is in feite niet meer dan één straat - is de poort naar Aran Island en op zichzelf is de buurtschap een mekka van de Ierse muziek. Elk jaar vindt er in februari een muziekfestival plaats. De buurtschap bracht verschillende bekende muzikanten voort die de traditionele Ierse muziek spelen en die traditie wordt in ere gehouden. Doolin ligt aan de Wild Atlantic Way en is een van de stops tijdens de rondreis door Ierland.

Doolin in Ierland

Wie de Wild Atlantic Way rijdt langs de kust van Ierland, komt vanzelf in Doolin. Dit dorpje ligt zo’n beetje aan het einde van de wereld. Aan de hoofdstraat, Fisherstreet, staat één rij huisjes. Zestig jaar geleden woonden daar de vissersmannen en vissersvrouwen en uit die tijd stamt de roem van het buurtschap als mekka van de Ierse muziek en die roem houdt Doolin levend. De hardwerkende mensen hadden plezier aan hun samenkomsten waar muziek werd gemaakt. Het moet een zwaar leven zijn geweest waar de wind altijd over de rotsen joeg en de inkomsten afhankelijk waren van de visvangst. De grijze rotsen, mist en de gure wind zijn nog altijd als toen het hier een levendig vissersdorp was en brengt zonder moeite de tijd van het harde leven in beeld. De foto's in de pubs van Fisherstreet helpen daarbij.

Ierse muziek

De muziek was een welkome uitlaatklep voor de vissermannen en -vrouwen en ze bleken nog verdienstelijke muzikanten op te leveren bovendien. Het maakte van Doolin een bijzondere plaats, waarvan de magie nog altijd boven de kleurige huizen hangt.

Fisherstreet / Bron: Jeanet de JongFisherstreet / Bron: Jeanet de Jong

Fisherstreet

De vooruitgang is niet aan Doolin voorbijgegaan. Vissers wonen er niet meer, maar de huisjes staan nog. Het zijn winkeltjes en eethuisjes geworden en er zijn nog een paar pubs die sinds jaar en dag bekend staan om hun Ierse sessies. Je kunt er eten, drinken, spelen en zingen. Zo deden ze dat in Doolin en zo doen ze dat nog steeds, al zijn het tegenwoordig veelal toeristen die het publiek vormen. In de streek wonen vele getalenteerde spelers van de uilleann pipes, de tin whistle, fiddles en de trekharmonica en zij spelen elke avond in de pubs van Doolin. Doolin bestaat uit het oude gedeelte (Fisherstreet) en het nieuwe gedeelte en in Roadford staan vele pubs waar bij turfvuren muziek wordt gemaakt en waar een goede pub grub te eten is.

Pub grub

Pub grub is Iers eetcafé-eten: een shepards pie, een Irish stew en een Cornish pasty. Ook een ploughman’s lunch is er niet te versmaden.

McGann's

McGann’s aan de Roadford is bijzonder aan te bevelen: muziek, haardvuur, dart borden en fantastische grub onder één dak. De drie pubs die enige beroemdheid genieten zijn diezelfde McGann’s, O’Connor’s aan de Fisherstreet en MacDiarmada’s aan Roadford.

Shepards pie

Een shepards pie is een ovenschotel met gehakt, wortelen, uien en bleekselderij.

Irish stew

Een Irish stew is een stoofschotel met aardappelen, vlees, wortelen, uien en knoflook.

Cornish pasty

Een Cornish pasty is een soort fastfood, een halfrond hartig gebak met een vulling van aardappel, koolraap, uien en rundvlees.

Ploughman’s lunch

Een ploughman's lunch is een koude lunch met brood, kaas, augurk, soms aangevuld met een appel, gekookte eieren en zure uitjes.

Kliffen van Moher in de mist / Bron: Jeanet de JongKliffen van Moher in de mist / Bron: Jeanet de Jong
De veerboot naar Aran Islands / Bron: Jeanet de JongDe veerboot naar Aran Islands / Bron: Jeanet de Jong
Aran Islands in de verte / Bron: Jeanet de JongAran Islands in de verte / Bron: Jeanet de Jong

Zoon van Doolin - Micho Russel

Een van de beroemdste zonen van Doolin is Micho Russel (15 maart 1915 – 19 februari 1994), bij leven een wereldberoemde whistle player, Ierse fluitist. Ter nagedachtenis aan deze man is er een Micho Russell Weekend van Ierse Muziek. Het traditionele feest wordt elk laatste weekend van februari in Doolin gevierd. Er zijn dan concerten en workshops. Je kunt er leren spelen of je spel vervolmaken op de tin whistle, trekharmonica, concertina en viool. Tijdens het weekend zijn er ook rondleidingen naar de kliffen, de Cliff Walk. Micho Doolin was jarenlang leraar tijdens de Willie Clancy Summer School in Miltown Malbay.

Aran Islands

Doolin heeft een aanlegsteiger. Van daaruit gaan de veerboten naar de Aran Islands, de drie eilanden die iets uit de kust liggen. Ze inspireerden menig Ierse muzikant en de eilanden zijn bekend om hun mooie wollen truien. Ze vallen in het gebied dat Gaeltacht wordt genoemd, het gebied waar Gaelic, het Iers, wordt gesproken. De eilanden ontvangen vele toeristen en daarom spreken de meeste eilanders ook Engels.

Cliffs of Moher

Vanaf de kust bij Doolin zijn ook de Cliffs of Moher te zien en Hag’s Head. Als het weer helder is, tenminste, en dat is het lang niet altijd aan de westkust van Ierland.

Hag's head

Hag's Head is het zuidelijkste puntje van de Clifs of Moher. De rots lijkt op een vrouwenhoofd dat uitkijkt over de zee.

Klippen

Bij helder weer is het een fenomenaal uitzicht vanaf Doolin en met een bootje kun je er dichtbij komen en de rotsformatie vanuit zeehondperspectief aanschouwen. De kliffen rijzen verticaal op uit het water en vormen de rotskust van West-Ierland. Verschillende boten bieden tochten naar de kliffen aan. Van half maart tot half november wordt er gevaren om de spectaculaire kliffen met de papegaaiduikers die af en aan vliegen te laten zien. In het Iers heten de klippen Aillte an Mhothair.

Gedichten, liedjes en films

De kliffen inspireren dichters, er worden liedjes over gezongen en het landschap is decor van films, waaronder Ryan's Daughter en Harry Potter. Het zijn de hoogste klippen van Ierland die niet voor niets wereldberoemd zijn: een 'must see' voor de Ierlandreiziger.

Doolin

Legenda
A. Fisherstreet
B. Roadford
C. Veerboot naar Aran Islands
D. Aran Islands
E. Cliffs of Moher
F. Ennistymon
G. Hags Head

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherDe mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherIerland is een land met een overweldigende natuur. Ruige bergen en heldere rivieren, schitterende meren en dalen vol wil…
Ierland – Aran IslandsIerland – Aran IslandsTen westen van Ierland, ter hoogte van Doolin, liggen drie eilanden die samen de Aran Islands vormen. De eilanden zijn b…
Ierland – Falls Hotel in Ennistymonmijn kijk opIerland – Falls Hotel in EnnistymonTijdens onze rondreis door Ierland overnachten we twee nachten in Ennistymon, in het Falls Hotel. Het hotel staat op een…
De hoogtepunten van IerlandDe hoogtepunten van IerlandIn de zomer van 2012 heb ik met een vriendin een rondreis gemaakt door Schotland, Ierland en Engeland. Dit artikel gaat…

Dublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDe laatste verblijfplaats van onze rondreis door Ierland is Dublin, de stad aan de rivier de Liffey, de stad van Guinnes…
Ierland – Van Kinsale naar KenmareIerland – Van Kinsale naar KenmareDe reis door Ierland van Oost- en Midden Ierland naar Zuidwest Ierland is van een ongelooflijke schoonheid. Rotskusten,…
Bronnen en referenties
 • Ierland, ANWB Extra
 • Lonely Planet Ireland
 • http://www.wisegeek.com/what-is-pub-grub.htm geraadpleegd op 24 juli 2014
 • http://www.doolin-tourism.com geraadpleegd op 24 juli 2014
 • http://www.michorussellweekend.ie geraadpleegd op 24 juli 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Micho_Russell geraadpleegd op 24 juli 2014
 • http://www.doolin-tourism.com geraadpleegd op 24 juli 2014
 • http://www.brendakookt.nl/2016/01/25/shepherds-pie/ geraadpleegd op 21 december 2016
 • http://www.smulweb.nl/recepten/1416262/Irish-stew-ierse-stoof geraadpleegd op 21 december 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornish_pasty geraadpleegd op 21 december 2016
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ploughman's_lunch geraadpleegd op 21 december 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Araneilanden geraadpleegd op 21 december 2016
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hag's_Head geraadpleegd op 21 december 2016
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 21-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.