Liberty Island eiland in New York met Vrijheidsbeeld

Liberty Island  eiland in New York met Vrijheidsbeeld Een van de beroemdste eilanden van de wereld is een eilandje waar niemand woont en waar jaarlijks miljoenen mensen naar toe varen. Het is beroemd vanwege een groot beeld dat er is opgericht. Het eilandje ligt in de Hudson Rivier en heet Liberty Island. Het beeld dat er staat is het wereldberoemde Vrijheidsbeeld. Het staat in de haven van New York en is het landmark van Amerika. Het wereldberoemde beeld is voor bezoekers van New York wat de Eiffeltoren is voor Parijs, een 'must see'.

Het Vrijheidsbeeld eiland


Liberty Island

Liberty Island is een onbewoond eiland. Het ligt in de monding van de Hudson Rivier, in de haven van New York en vormt de basis van het wereldberoemde Vrijheidsbeeld, Statue of Liberty.
Het eilandje heeft een oppervlakte van 23 hectare en is eigendom van de federale overheid. Liberty Island valt onder de staat New York.

Star Fort

De fundering waar het Vrijheidsbeeld op staat was voordien de basis van Fort Wood en de informele benaming voor het eiland was Star Fort. De naam Liberty Island heeft het pas sinds het begin van de twintigste eeuw. Tot 1956 heette het officieel Bedloe's Island, naar de oorspronkelijke eigenaar Isaac Bedloo, maar dan een beetje verbasterd. Het eiland is te bezoeken en heeft een veerverbinding met Manhatten.

Vrijheidsbeeld van Amerika

Op Liberty Island staat het immens grote beeld van een vrouwenfiguur, met een toorts in de ene hand, en een plaquette in de andere. Het is de plek waar vroeger de immigranten de Verenigde Staten binnenkwamen. Ze zagen het Vrijheidsbeeld en wisten dat hun lange reis over de oceaan ten einde was en dat er een nieuw leven wachtte. Die verwachting maakt dat het beeld voor veel mensen De Amerikaanse Droom vertegenwoordigt.

Symbool van Amerikaanse Droom

Het vrijheidsbeeld is een symbool van Amerikaanse vrijheid, democratie, en internationale vriendschap. Het beeld verwelkomt de rest van de wereld. Het staat er sinds juni 1886. De Amerikanen kregen het beeld van de inwoners van Frankrijk vanwege de vriendschap tussen de twee naties, die gegroeid was sinds de Amerikaanse Revolutie.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Beeldhouwer Bartholdi

Beeldhouwer Frederic-Auguste Bartholdi kreeg de opdracht om een sculptuur te ontwerpen. Het moest op de honderdste verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring klaar zijn, in het jaar 1876. De Amerikanen bouwden het voetstuk en de Fransen ontfermden zich over het beeld. Door geldgebrek aan beide zijden van de oceaan liep het project tien jaar vertraging op.

Nationaal Monument

Het Franse schip Isere vervoerde het Vrijheidsbeeld naar Amerika, dat in 350 stukken koper was verpakt in 214 kisten. Het kwam in New York aan op 17 juni 1885. Het werd ter plekke geassembleerd, maar niet meteen. Eerst moest het voetstuk klaar en dat was in 1886 zover. Op 28 oktober 1886 werd het Franse geschenk officieel aanvaard door President Grover Cleveland, in het bijzijn van duizenden toeschouwers. In 1924 werd het uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Trekpleister

De Statue of Liberty National Monument verwelkomt dagelijks duizenden mensen. Het is een Must See van New York. Alle bezoekers moeten een ticket voor de ferry kopen, dat meteen een kaartje voor een bezoek aan het eiland is. Bezoekers aan het Vrijheidsbeeld moeten door de veiligheidscontrole voor ze aan boord van de veerboot gaan. Grote tassen mogen niet mee naar het eiland, ze komen onverbiddelijk niet door het poortje.
De eerste boot vertrekt om 8.30 uur uit Manhatten en de laatste boot vertrekt om 18.15 van het eiland.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Liberty Island

Legenda
A. Liberty Island
B. Vreigheidsbeeld
C. Manhatten

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ellis Island  eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Een stedentrip naar New YorkEen stedentrip naar New YorkNew York is een van de populairste steden ter wereld. Het is een stad waar veel te beleven is. Waar moet je eigenlijk al…

Nanuya Levu  Fiji eiland van The Blue LagoonNanuya Levu Fiji eiland van The Blue LagoonDe film The Blue Lagoon met Brooke Shields en Christopher Atkins speelt op een paradijselijk eiland met een blauwe lagun…
Tunesië - bezoek de markt van TunisTunesië - bezoek de markt van TunisTunesië is gelegen in Afrika en hoort tot de Maghreblanden, waar ook de landen Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.thestatueofliberty.com
  • Hwww.nps.gov
  • www.ontdek-amerika.nl
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.