Genua: maritieme stadstaat vergaarde immense rijkdommen
Genua was een maritieme macht van betekenis tussen 1000 en 1400. Het verwierf grote gebieden rond de Middellandse Zee. De bekendste inwoner van deze stadstaat was de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.
Genua
Genua is gelegen in het noordwesten van Italië in de provincie Ligurië. Genua is de tweede belangrijke havenstad in de Middellandse zee na het Franse Marseille. Het ligt in wezen in de bocht aan de Franse kant.
Geschiedenis
Al in de Romeinse tijd was had de stad een haven en een groot aantal schepen. Nadat de Romeinen verslagen waren werden de Genuezen geregereerd door verschillende volkeren. Eerst door de Oostgoten, toen door de Byantijnenen en vanaf rond 800 na Christus door de Franken. Rond 1000 kreeg Genua de titel stadstaat.
Stadstaat
Genua kreeg dus de mogelijkheid haar eigen recht te spreken, een eigen leger op te bouwen, buitenlandse diplomatie te bedrijven en haar eigen belastingen te innen. Een stadstaat onwikkelde zich heel vaak uit een dorp dat op een goede logistieke locatie lag. Dit was meestal in de buurt van waterwegen en handelsroutes. Door al die handel en dat verkeer werd het dorp welvarender. Om al die bedrijvigheid goed te organiseren dienden er duidelijke regels gedefinieerd te worden. Omdat helaas ook boeven op al die rijkdom afkwamen dienden deze welvarende dorpjes zich ook te kunnen verdedigen en hun eigen recht te kunnen spreken. Er moesten dus stadsmuren en burchten gebouwd worden en er was behoefte aan een rechter en een leger. Ten tijde van de Middeleeuwen had de centrale overheid niet meer zo veel macht. Daardoor kwamen de stadstaten in opkomst.
Genua als stadstaat
Genua was door haar vloot en haar stadstaatstatus erg machtig. Genua verwierf onmetelijke rijkdommen. Net zoals Portugal een aantal eeuwen later had zij een soort "koloniën". Genua bezat in Italië:de rest van de provincie Ligurië, het zuiden van Piemonte (de provincie met als hoofdstad Turijn). In andere landen had het de heerschappij over een gedeelte van Noord-Afrika, het achterland van Istanbul, een stuk van de Oostelijke Middellandse zeegebieden, Corsica, Elba, delen van Sardinië en
Cyprus.Tussen 1250 en 1400 werd er veel gestreden tegen een andere grote stadstaat in Italië: Venetië. De Turken heroverden vanaf 1400 weer delen van de Oostelijke Middellandse Zee gebieden. Na interne strijd was de stadstaat verzwakt en een makkelijke prooi voor Milaan en Frankrijk. De beroemdste inwoner van Genua is de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.
Vuurtoren van Genua
Dit gebouw dat rond 1540 is gebouwd heet La Lanterna. Zoals belangrijk bij een vuurtoren is zij hoog (ruim 75 meter). La Laterna zelf is slim geplaatst op een verhoging van veertig meter. Het totale hoogteverschil ten opzichte van de Middellandse Zee is ruim 115 meter. Bij goed zicht is deze lichtbron op meer dan zestig kilometer te zien. De vuurtoren van Genua is oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. Verder behoort dit bouwwerk uit baksteen tot de top vijf van hoogste vuurtorens gemetseld met bakstenen. Een meesterwerk dus. Voor de Genuanen is het een markant herkenningspunt.
Palazzi dei Rolli
Een verzameling van ruim veertig gebouwen en paleizen genaamd de Palazzi dei Rolli staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Ze worden gezien als een voorbeeld van de moderne stadse architectuur in Europa.
Aquarium van Genua
Het aquarium dat voor de Expo van 1992 is gebouwd wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor scholing van de jeugd. Het is een enorm complex en net niet het grootse aquarium van Europa. Dit complex wordt ieder jaar door ruim een miljoen mensen bezocht.
Lees verder