Ravenna bij Bologna:schitterende vroegchristelijke mozaïeken
Na de val van de Romeinen werd er zwaar strijd geleverd om de heerschappij in Italië. Ravenna in het noordoosten van Italië was ruim honderd jaar de hoofdstad van het vroegchristelijke Ostrogotische rijk. Ravenna ligt ten oosten van Bologna en boven San Marino. De schittende mozaïeken zijn hier nog getuige van. Daarnaast is het mausoleum van de keizerin Galla Placida rond 400 na Christus de moeite waard!
Ravenna
De stad Ravenna is gelegen in Italië. Zij ligt in het noordoosten (aan de bovenkant van de laars, rechts). In Ravenna wonen ongeveer honderdvijftigduizend zielen. De stad is in 1996 door de Unesco op de World Heritage list gezet. Dit vanwege de gebouwen die dateren uit de tijd rond 450 na Christus. Dit heet de vroegchristelijke periode. De vele mozaïeken maken de gebouwen een lust voor het oog. Ravenna was rond die tijd de hoofdstad van het Ostrogotische rijk. Daarnaast heeft Dante Alighieri in Ravenna zijn laatste rustplaats.
Verdeling van het Romeinse Rijk
Rond 400 na Christus was het Romeinse Rijk verdeeld in twee helften. Aan de westelijke kant werd de laatste keizer Romulus Augustulus verslagen door Odoaker, een Germaan die een eigen rijk oprichtte. Deze werd weer in de pan gehakt door de leider van de Ostrogoten, Theodorik de Grote. Nadat hij Italië had bemachtigd, koos hij Ravenna als de belangrijkste stad van zijn Ostrogrotische rijk. De Ostrogoten waren ook een Germaans volk. Deze Theodorik de Grote zorgde ervoor dat tijdens zijn heerschappij Ravenna rijk en welvarend werd. Helaas was dit rijk geen lang leven beschoren. Zij bestond van 493 tot 553 na Christus. Na de dood van Theodorik werd zijn dochter Amalasuntha de koningin der Ostrogoten. Helaas was zijn niet bij machte eenheid in haar rijk te bewaren. Door een religieuze separatie startte de keizer van de Oost-Romeinen: Justianus een oorlog. Om en nabij 550 na Christus was er niets meer van het Ostrogotische rijk over.
De exarch van Ravenna
Nadat Justianus de Eerste (de Oost-Romeinse keizer) de Goten had overwonnen werd Ravenna een belangrijke uitwijkplaats voor het oost-katholieke geloof. Bijna tweehonderd jaar lang (tot rond 750 na Christus) werd Ravenna de religieuze hoofdstad van de Byzantijnse kerk in Italië. De Byzantijnse Exarch zetelde hier. Dit was na de patriarch (een soort paus) de meest hooggeplaatste in de kerkelijke hiërarchie. De exarch heerste meestal over een beduidend, maar op grote afstand van de hoofdzetel gelegen gebied. Hij had volmachten om namens de patriarch op te treden.
Het mausoleum van Galla Placida (390-350 na Christus)
Deze laatste rustplaats van de Romeinse keizerin Galla Placida werd in 425 na Christus in Ravenna gebouwd. Zij werd rond 390 na Christus geboren en was een dochter van een Romeinse keizer. Toen zij jong was reisde ze mee met haar halfbroer: de keizer van het westen naar Ravenna. Haar halfbroer heette Honorius. Hij was de zoon die haar vader met zijn eerste vrouw kreeg. Zij was uit het huwelijk van keizer Theodosius met zijn tweede vrouw Galla. Haar beoogde echtgenoot werd echter gedood. Zij werd geroofd door de Visigoten en door hun leider Alarik I in 414 uitgehuwelijkt aan zijn beoogde opvolger Athulfus. Alarik wou hierdoor de relatie tussen de Romeinen en de Goten positief beïnvloeden. De man van Galla Placida stierf nog geen jaar later. Zij mocht weer terugkeren naar Ravenna. Twee jaar later trouwde ze met de toekomstige keizer Constantius III (421). Haar halfbroer Honorius benoemde haar tot Augusta en ze mocht meeregeren. Haar man stierf erg vlug, reeds in datzelfde jaar. Nog geen twee jaar later (423) stierf haar halfbroer Honorius, de keizer van het Westen. Omdat haar zoon Valentinianus, uit haar huwelijk met Constantius te jong was om te regeren nam zij dit vanaf 425 op zich. Galla stierf op zestigjarige leeftijd, in 450 in Rome. Het mausoleum oogt sober van de buitenkant. Het is gemaakt van rode baksteen. Van binnen is het versierd met prachtige mozaïeken. Het bevat ook de sarcofagen voor haar tweede man, haar halfbroer en voor haarzelf.
Lees verder