Terracina in Italië: antieke stad aan de Via Appia

Terracina ligt in de buurt van Rome. Reeds meer dan vijfentwintighonderd jaar wonen hier mensen. De Romeinen wilden deze strategisch belangrijke plek graag aan hun alliantie toevoegen. Er is hier dus vaak gevochten. Tegenwoordig is het een mooi stadje, met veel antieke overblijfselen.

Locatie

Terracina is een antieke stad die ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van Rome in Italië ligt. Indien u de beroemde, ruim tweeduizend jaar oude Via Appia wilt volgen rijdt u ongeveer 60 kilometer vanaf Rome. Sinds tijden is Terracina bekend om haar strategische locatie. De uitlopers van de Lepini bergen bereiken de zee. De stad is dus vanaf land moeilijk te bereiken. Wel is er ruimte voor een kleine, natuurlijke haven. Deze locatie is dus makkelijk te verdedigen.

De highlights van de stad

Na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek dat de huidige stad gebouwd is op de resten van de antieke stad. De geliefde steensoort travertijn is in de Romeinse tijd gebruikt om het plein te plaveien. Dit plein maakt onderdeel uit van het oude forum, dat het hart van de stad is.

Travertijn

Deze gelige kalksteensoort wordt in de buurt van Rome gevonden. Het Colusseum in Rome is ook bekleed met travertijn. Een ander bekend gebouw dat gebouwd is met de steensoort travertijn is de Sacré Coeur in Parijs. Een nadeel van deze steensoort is dat het eenmaal opgenomen water inkapselt. Bij temperaturen onder nul wordt het water ijs. Door de grotere inhoud van ijs barst de steen. Verder lost de kalksteen op in een zure omgeving. Dus de tegenwoordige zure regen is funest voor de steen. Onder het plein in het centrum van Terracina (het oude Forum) en de omringende huizen liggen een soort kelders die dateren uit de Romeinse tijd. Die werden toen als opslagplaats gebruikt. Nu is het een welkome steun voor de bestrating.

Overblijfselen uit de Romeinse tijd

Op een heuvel bij de stad zijn er een soort terrassen gebouwd die als fundering voor de daar gebouwde gebouwen dienen. U kunt de top van deze heuvel (ruim tweehonderd meter) bereiken door een stuk van de oude Via Appia te bewandelen. U kunt hier daarnaast nog een overblijfsel van een stuk muur met ronde torens vinden. Men vermoed dat deze verdedigingsmuur enige tientallen jaren voor onze jaartelling werd gebouwd. Boven op de heuvel heeft u een schitterend uitzicht over de kust en de moerassen die in het binnenland liggen.

Via Appia

Rond 300 voor Christus werd deze weg aangelegd. In eerste instantie had zij een militaire functie. Er waren meer van deze wegen. De Via Appia liep in ieder geval van Rome tot aan Capua. Later werd zij ook belangijk voor de economische ontwikkeling. Nu konden er makkelijk goederen en mensen bewegen van Rome tot aan Capua, en later tot aan Brindisi. Omdat het landschap hier schitterend is werd de Via Appia de koningin der wegen genoemd. Zij werd in ieder geval intensief gebruikt. De wagens hebben over het hele traject diepe sporen getrokken.


Middeleeuwse gebouwen

De Duomo (kathedraal) van de stad is gelegen in een tempel die gewijd is aan Augustus. Als u op een afstand naar het gebouw kijkt kunt u duidelijk de antieke en de middeleeuwse elementen onderscheiden. U kunt de ingang bereiken door de bijna twintig treden van het oude tempelcomplex te bestijgen. Iets voor 1100 werd deze kathedraal gewijd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De veroveringen van RomeDe veroveringen van RomeNadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisc…
Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in RomeAartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in RomeWist u dat de Basilica Majore van San Giovanni in Laterano het belangrijkste kerkgebouw van de katholieke kerk is? De Ne…
Italië – Rome, een historische hoofdstadEigenlijk heb je aan een paar dagen niet genoeg om alles in Rome te kunnen bekijken. Daar mag je veel meer tijd voor uit…
Naar Rome met kinderenNaar Rome met kinderenWie een vakantie boekt naar Rome doet dit meestal om cultuur te snuiven en van de kunst te genieten. Met kinderen zul je…

Exeter in Engeland: welvarende Keltisch/Romeinse stadDe schitterende stad Exeter ligt ruim honderd kilometer zuidwestelijk van Bristol in het district Devon in Groot-Brittan…
Vakantie in Duitsland – regio’s in het westen'Duitsland Vakantieland' kan aan de hand van de vier windstreken ingedeeld worden: noorden, westen, oosten en zuiden. He…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Terracina
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Travertijn
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Via_Appia
  • http://it.wikipedia.org/wiki/Duomo_di_Terracina
  • http://www.comune.terracina.lt.it/
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 17-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.