Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome

Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome Wist u dat de Basilica Majore van San Giovanni in Laterano het belangrijkste kerkgebouw van de katholieke kerk is? De Nederlandse aanduiding is: Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome. De meesten denken dan namelijk aan de Sint- Pieter in Vaticaanstad in Rome. Tijdens uw stedentrip Rome is deze basiliek een bezoek waard. De ontstaansgeschiedenis van dit gebouw wordt belicht. Indien u opziet tegen de zomerhitte in Rome: in het late voorjaar is het weer in Rome en Italië over het algemeen aangenaam en is er zeker een citytrip Rome te plannen.

Welke rol speelt de Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome?

Alhoewel deze kerk niet zo indrukwekkend oogt als de Sint-Pieter in Vaticaanstad is het de belangrijkste kerk van de katholieke kerk. Deze kerk heeft de titel van Pauselijke Aartsbasiliek. Doordat dit gebouw het eerste gebouwd is van de vier Basilicas Majores heeft het voor de kerk zelf de hoogste rang. Reeds rond 300 na Christus werd met haar bouw gestart in opdracht van keizer Constantijn, die beschouwd wordt als de eerste Christenkeizer. Helaas werd zij rond 900 door een grote aardbeving vernietigd en daarna weer opgebouwd. Het is niet alleen de belangrijkste basiliek en kathedraal van Rome. De Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome fungeert ook als hoofdkerk van de wereldkerk. Het bouwwerk is gelegen aan de Piazza del Laterano.

Basilica Majores of Aartsbasilieken

Over de hele wereld bestaan slechts vier Basilicas Majores. Deze zijn:
 1. Sint-Jan van Lateranen
 2. Santa Maria Maggiore
 3. Sint-Paulus buiten de Muren
 4. Sint-Pieter

Daarnaast bestaan er bijvoorbeeld in Nederland momenteel rond de twintig Basilicas Minores. De aanduiding Basilica Major of Basilica Minor is eigenlijk een blijk van erkenning van de bijzondere functie van de betreffende kerk. Dit kerkgebouw fungeert dan als eind- of beginpunt van een bedevaart, is in het gelukkige bezit van bijzondere relikwieën of heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld bij de verspreiding van het katholicisme. Deze eretitel kan alleen door het Vaticaan verleend worden. De meeste basilieken staan in het zuiden van Nederland.

Hoofdkerk van de wereldkerk en Kathedraal van Rome

De paus is niet alleen spiritueel leider van de rooms-katholieken in de wereld. Hij vervult ook nog de functie van bisschop van het bisdom Rome. Deze kerk heeft voor de Romeinen in spiritueel opzicht dus meer betekenis dan de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad. De wijdingsdatum van deze kerk (9 november) wordt dan ook wereldwijd gevierd.

Geschiedenis en toewijdingvan deze kerk

Deze kerk is gewijd aan de twee heiligen die beiden de naam Johannes droegen: de Evangelist en de Doper. Daarnaast is deze belangrijke Basiliek gewijd aan Jezus Christus. Aan de overzijde van het plein tegenover de Basiliek zijn er resten van de trap die Jezus Christus zou hebben moeten bestijgen. Het is een hoge eer om als boetedoening deze houten constructie op de knieën te betreden.

Architectonische geschiedenis van deze kerk

Iedere morgen verlicht de opgaande zon de ingang van de San Giovanni in Laterano. Tot rond 1375 was dit de voornaamste kerk van de christenen. Helaas was dit gebouwencomplex, met paleis voor de pausen zo bouwvallig geraakt, dat dezen verhuisden naar het Vaticaan. Het oorspronkelijke gebouw had ook al heel wat te verduren gehad. Rond 400 na Christus deden de barbaren hun naam eer aan. Daarna vond er rond 900 een aardbeving plaats en rond 1300 woedde er een grote brand.

Highlights van de Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome

Sinds 1700 werd deze kerk weer langzaam in ere hersteld. De mooiste punten van de Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome zijn:
 • Een belangrijk gebouw op het Forum Romanum werd ontdaan van zijn bronzen deuren. Deze sieren nu de hoofdingang van de kerk.
 • Een pikant ornament is een stoel met een gat in de zitting. Hiermee werd onderzocht of de nieuwe paus echt wel een man was.
 • Het interieur van de kerk bevat twaalf schitterende beelden van de Apostelen.
 • Michelangelo was de architect van het kerkplafond.
 • De uitbouw van de kerk bevat een van de eerste afbeeldingen van Christus. Het dateert uit de 4e eeuw.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basiliek van Oudenbosch: de Sint Pieter in het kleinBasiliek van Oudenbosch: de Sint Pieter in het klein‘Net Oudenbosch,’ zeiden de inwoners van deze plaats toen ze eens, op pelgrimage in Rome, de beroemde Sint Pieterskerk a…
Italië – Rome, een historische hoofdstadEigenlijk heb je aan een paar dagen niet genoeg om alles in Rome te kunnen bekijken. Daar mag je veel meer tijd voor uit…
Bezienswaardigheden RomeRome is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Waar moet je in Rome zeker een keer zijn geweest?
De veroveringen van RomeDe veroveringen van RomeNadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisc…

Het openbaar vervoer in BelgiëHet openbaar vervoer in BelgiëReizen door België is simpeler dan het lijkt. Eens je met de mogelijkheden vertrouwd bent, verloopt het vlot. Er bestaan…
Praktische informatie over AlgerijeAlgerije ligt in Noord-Afrika en lijkt de laatste jaren steeds geliefder te worden als vakantiebestemming. Je hebt er vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Livioandronico2013, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index-en.html
 • http://rome.nl/rome/informatie/bezienswaardig/kerken/san_giovanni_in_laterano
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jan_van_Lateranen
 • http://www.allesopeenrij.nl/index.html?page=http://www.allesopeenrij.nl/lijsten/religie/basilieken.html
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 20-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.