Het Vaticaans museum in Rome: bezoek dit museum doelgericht!

Het Vaticaans museum in Rome: bezoek dit museum doelgericht! Als u het Vaticaans museum wilt bezoeken is het handig vantevoren een plan te maken. Dan weet u zeker dat u tijd genoeg heeft voor de topstukken. Let op: s' ochtends staan er altijd lange rijen. Een insider gaf de tip pas na de lunch te gaan. Dan zijn de meesten al weer moe (en voldaan) vertrokken. Indien u uw tijd zeer effectief moet besteden, bijvoorbeeld tijdens een weekend Rome, is dit een waardevolle tip.

Onderverdeling van het Vaticaans museum in Rome

Het Vaticaans museum in Rome is eigenlijk een verzameling van een aantal verschillende collecties. Om een juiste keuze te maken en om niet overdonderd te worden door het overweldigende aanbod is het goed te weten dat dit museum een viertal belangrijke collecties omvat:
 1. Pio-Clementino Museum
 2. Chiaramontimuseum
 3. Museo Gregoriano Etrusco
 4. Museuo Egiziano

Pio-Clementino Museum

Dit museum bevat voor het grootste gedeelte beelden. Een letterlijke vertaling van "pio" is vroom. Clementino staat dan voor Clemens. Rond 1770 startte paus Clemens de veertiende met dit museum. Het omvat veel Romeinse en ook Griekse beelden. Het beroemdst is de Laocoöngroep. Verder zijn de grafstenen van de vader en moeder van Keizer Constantijn de Grote in het bezit van dit museum. Constantijn was de eerste Christenkeizer. Constantijn wordt met name in de orthodoxe kerk als een heilige gezien. Hij en zijn moeder Helena hebben een grote rol gespeeld in de verspreiding van het Christendom vanaf 300 na Christus. Op de foto ziet u iets van de het Gouden Huis van Nero. Het is een enorme schaal, die gemaakt is uit een enkele steen. Deze is te bewonderen in de Sala Rotonda. Nero was een Romeinse keizer, die door keizer Claudius was geadopteerd. Hij hield van pracht en praal, en liet na de grote brand in Rome zijn "Gouden Huis" bouwen. Hij en zijn moeder vermoordden zijn stiefvader, Nero vermoordde zijn moeder en stiefbroer. Door zijn voorkeur voor pracht en praal was het Romeinse rijk na zijn door bijna failliet. Het Pio-Clementino museum omvat ruim 50 zalen, waaronder ook de Sixtijnse kapel.

Chiaramontimuseum

De naam van dit museum verwijst naar de naam van de Paus. De collectie bevindt zich op een lange gang. Daarin staan borstbeelden en beelhouwwerken die belangrijke personen afbeelden. Verder heeft dit museum meer dan drieduizend beschreven stenen tafelen. Indien u dit onderdeel van het museum wilt bezoeken dient u even contact op te nemen met het museum. Dit onderdeel van de collectie heeft de naam "Galleria Lapidari".

Gregoriano Etrusco Museum

Zoals de naam al doet vermoeden herbergt dit museum de Etruskische collectie van paus Gregorius XIII. U kunt hier de Guglielmi Collectie, doodskisten en vazen bezichtigen. De Gugliemli collectie is een verzameling van een tweetal broers: de markiezen Giulio en Giacinto Guglielmi van Vulci. Deze collectie omvat ruim 800 objecten. Vulci, dat ongeveer 70 kilometer verwijderd van Rome lag, was een sterke haven. De Etrusken die hier leefden hadden veel macht. Daarnaast hadden ze veel economische contacten in de hele Middellandse zeeregio. Rond de 6e eeuw voor Christus was de bloeitijd van Volci. Rond 300 voor Christus werd de stad overwonnen door de Romeinen. Nu rest nog slechts een spookstad. Het resultaat van de archeologische opgravingen is voor een groot gedeelte te vinden in dit museum. Denkt u dan aan Grieks en Etruskisch aardewerk en bronzen beelden.

Het Museuo Egiziano

Dit is een Egyptisch museum. Als u eens een echte mummie wilt bezichtigen en voorwerpen uit het oude Egypte kunt u hier terecht.

De highlights van het Vaticaans museum: de Sixtijnse kapel en anderen

Als u niet weet waar u moet beginnen tijdens een weekendje Rome: een aantal zaken worden unaniem als
meest bijzonder aangeduid. Misschien is het verstandig om hier uw aandacht bij uw (eerste) bezoek op te richten:
 • de Kaartengalerij (zie foto)
 • de Laocoön-groep: een beeldengroep
 • de Sixtijnse Kapel, voornamelijk door Michelangelo beschilderd
 • de Stanza della Segnatura, beschilderd door Rafael in opdracht van Paus Julius II.
 • de Vaticaanse Pinacotheek, een schilderijengalerij

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloSixtijnse Kapel: schilderingen van MichelangeloDe Sixtijnse kapel is een wereldberoemde kapel in de Vaticaanse Musea. Hij is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van…
Italië – Rome, een historische hoofdstadEigenlijk heb je aan een paar dagen niet genoeg om alles in Rome te kunnen bekijken. Daar mag je veel meer tijd voor uit…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de…
Rome: kunst, cultuur, mode en lekker etenHet gezegde “vele wegen leiden naar Rome”, klopt. De stad heeft twee vliegvelden, net buiten de stad. Autosnelwegen en b…

De zwarte en witte woestijn met Crystal Mountain in EgypteDe zwarte en witte woestijn met Crystal Mountain in EgypteEgypte herbergt een aantal verschillende typen woestijnen. Eigenlijk is alleen de Nijldelta groen, op een aantal oases n…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vaticaans_museum
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nero_%28keizer%29
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Volci
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 09-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.