Rome: kunst, cultuur, mode en lekker eten

Het gezegde “vele wegen leiden naar Rome”, klopt. De stad heeft twee vliegvelden, net buiten de stad. Autosnelwegen en binnenlandse wegen, evenals internationale en nationale treinen; alles komt uit bij de hoofdstad van Italië. Rome heeft voor iedereen dan ook veel te bieden. Een klimaat met het hele jaar door veel zon. Kunst, cultuur, mode en lekker eten. Niet te vergeten Vaticaanstad, de hoofdzetel van de katholieke kerk. Voeg daarbij het feit dat er meer dan 2000 jaar geschiedenis, soms letterlijk, op elkaar gestapeld ligt en je hebt een stedentrip om nooit te vergeten.

Inhoud


Reizen binnen Rome met het openbaar vervoer

Als men van plan is veel te zien en te doen in Rome kan men de auto het best laten staan. In de stad is het namelijk erg moeilijk om een parkeerplaats te vinden. Daar staat tegenover dat het openbaar vervoer erg goed geregeld is. Er is een uitgebreid netwerk van de metro, bussen en er rijden veel taxi’s. Vanaf het grootste vliegveld Fiumincino (waar de meeste reizigers aankomen), kan men met de trein en de bus naar het centrum van de stad. Met de trein komt men aan op het centrale station van Rome: Termini. Dit is tevens een knooppunt in het metronetwerk van de stad. Ook als men op een camping buiten de stad zit is het vervoer naar Rome met een bus goed te doen. Ga met de bus naar een metropunt aan de rand van de stad en vandaar naar waar men wil.

Roma-pas en omnium-pas: veel voordeel voor de bezoeker

Als men van plan is enkele dagen in Rome te blijven en veel te bezoeken, is het interessant om onderstaande pas(sen) te kopen.
  • Roma-pas. Hiermee krijgt men bij bezienswaardigheden een flinke korting en mag men bij twee attracties gratis naar binnen. Tevens kan men de pas gebruiken om ongelimiteerd met de bus en metro binnen Rome te reizen. Let op! De pas is niet geldig voor het vervoer van en naar de twee luchthavens.
  • Omnium-pas. Hiermee kan men gratis met de hop-on-hop-off bus mee en het Vaticaanstad bezoeken. De hop-on-hop-off bus is een bus met een open dak, die langs alle hoogtepunten van de stad rijdt. Men kan op- en afstappen waar men wil, of de hele tour meerijden. Vaticaanstad is officieel een andere staat binnen een stad en daarom is hier een andere pas voor nodig.

Vooraf passen online boeken

Het is handig om thuis van tevoren de pas(sen) online te boeken. Je krijgt dan een voucher waarmee je in Rome de pas(sen) kunt ophalen. Dit kan op het vliegveld en verschillende punten in de stad. Bijvoorbeeld bij het ORP-ophaalpunt nummer 9 op het plein bij het Vaticaan. De kosten voor de attracties en het reizen met het openbaar vervoer kunnen behoorlijk oplopen in enkele dagen. De kosten voor de twee passen is ongeveer € 100,- (in 2016). Dit haal je er bij veel bezoeken aan bezienswaardigheden uit. Dus zeker de moeite van het overwegen waard.

Lopen door het openluchtmuseum Rome langs kunst en cultuur

Rome is een grote stad. Maar als men gewend is om flinke afstanden te voet af te leggen, is het een prachtige manier om veel te zien. Elke hoek wacht er weer een verassing. Een beeld, kerk of een ander monument. Alleen al zitten op een terras op één van de vele mooie pleinen is een waar plezier. Genietend van een hapje en een drankje ziet men het leven op straat aan zich voorbij trekken. Er zijn heel erg veel leuke eetgelegenheden, waar men de lekkerste dingen serveert. De Italianen zelf gaan overigens ook vaak iets eten op een terrasje. Of nemen even tijd voor een cappuccino of latte macchiato. Koop overigens vooraf een goede plattegrond van de stad en/of een gids in de vorm van een boekje. Dit zijn handige hulpen om even wat op te zoeken.

Vaticaanstad: ’s werelds grootste kerk, een museum, de Sixtijnse kapel en de Paus

Alleen al de omvang van Vaticaanstad is amper te bevatten. Vaticaanstad is een staat binnen de stad Rome. Het wordt pas duidelijk hoe groot het is als je er rondloopt. Weelde en decoraties zijn indrukwekkend en ongelooflijk in aantal. Het plein voor de Sint Pieterskerk, het museum en de Sixtijnse kapel met de wereldberoemde fresco’s van Michelangelo zijn het meestbezocht.

Vaticaanstad heeft geen eigen metrostation. Het beste kan men uitstappen op metrostation Ottaviano. Vandaar nog een stuk wandelen naar het Sint Pietersplein. Het is er altijd druk, maar speciaal met Pasen en op andere (feest)dagen als de Paus spreekt, eigenlijk ondoenlijk om fatsoenlijk iets te zien. Houd ook hier rekening met controles ten behoeve van de veiligheid.

Bron: TravelCoffeeBook, PixabayBron: TravelCoffeeBook, Pixabay

Het Colloseum: hét symbool van Rome

Waarschijnlijk het bekendste symbool van de stad Rome. Het is in de eerste eeuw na Christus gebouwd als een geschenk aan de inwoners van de stad Rome. Hier keken in een ver verleden enorme mensenmassa’s (55.000) naar bloedige spektakels van dieren- en mensengevechten. Het Colloseum bestaat uit verschillende verdiepingen waardoor men een goed beeld krijgt hoe het Colloseum is opgebouwd. Het Colloseum heeft een eigen metrostation. Ook de hop-on-hop-off bus stopt hier. Doordat er hier ook een veiligheidscheck gehouden wordt voor binnenkomst, kan er een behoorlijke wachtrij ontstaan.

Castel Sant’ Angelo: imposante burcht aan de Tiber

Een zeer robuuste burcht, prachtig gelegen aan de rivier de Tiber, die door Rome stroomt. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd om de stad te verdedigen, maar werd later gebruikt als paleis voor de Paus. Het is nu ingericht als museum. Helemaal bovenop aangekomen is er een prachtig panorama over de stad. De burcht ligt niet ver van Vaticaanstad. De hop-on-hop-off bus heeft hier een halte.

Stedentrip naar de hoofdstad van Italië: te veel bezienswaardigheden om op te noemen

Rondlopend in Rome is lopen door één groot oudheidkundig openluchtmuseum. Er is teveel om op te noemen. En je komt van het één langs het andere. Zeker door gebruik te maken van de hop-on-hop-off bus kun je veel van de bezienswaardigheden zien. Als de kinderen zich op de den duur gaan vervelen, is er een optie om bij metrostation Spanga uit te stappen en de borden “Villa Borghese” te volgen. Dit is een groot park dat grenst aan het centrum van Rome. Er zijn fietsen te huur, er kan in bootjes gevaren worden, of een ritje gemaakt met een oude trein. Voor de allerkleinsten zijn er diverse draaimolens. Vanaf dit park kan men overigens zo naar beneden lopen naar het stadscentrum. Via de bekende “Spaanse trappen”. Vanaf daar is een volgend doel misschien wel de beroemde “Tivoli-fontein”.
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het land van de paus, van Kerkelijke Staat tot VaticaanstadHet land van de paus, van Kerkelijke Staat tot VaticaanstadVaticaanstad is het kleinste landje ter wereld. Het is een land met het laagste geboortecijfer ter wereld. Vaticaanstad…
Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in RomeAartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in RomeWist u dat de Basilica Majore van San Giovanni in Laterano het belangrijkste kerkgebouw van de katholieke kerk is? De Ne…
Op vakantie naar ItaliëItalië is een erg populair vakantieland om het prachtige weer en de schitterende natuur.Wat houdt het eigenlijk in om op…
Italië – Rome, een historische hoofdstadEigenlijk heb je aan een paar dagen niet genoeg om alles in Rome te kunnen bekijken. Daar mag je veel meer tijd voor uit…

Zomers genieten in de zomerbars van AntwerpenZomers genieten in de zomerbars van AntwerpenTijdens de zomermaanden krijgt de stad Antwerpen een echt zomerkleedje! Verschillende zomerbars geven inwoners en toeris…
Venetië: een droom midden in het waterAls men het over Venetië heeft bedoelt men de oude historische stad die midden in het water ligt. De stad heeft op toeri…
Bronnen en referenties
  • Boekje “wat en hoe Rome” van Select; gebruikt als leidraad om te reizen in Rome
  • Afbeelding bron 1: TravelCoffeeBook, Pixabay
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 27-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.