Tirano bij Milaan in Italië: historisch kruispunt van wegen

Wist u dat Tirano op een kruispunt van wegen ligt? Verder ligt het op minder dan een half uur lopen van Zwitserland. Er zijn genoeg historische bouwwerken te zien in dit stadje dat momenteel rond de tienduizend inwoners telt.

Geografische locatie

Tirano ligt in Italië. Het ligt in de regio Lombardije en maakt deel uit van de provincie Sondrio. Het heeft iets minder dan tienduizend inwoners. Het ligt op ruim vierhonderd meter boven zeeniveau. Tirano ligt op een steenworp afstand van Zwitserland. Namelijk op een half uur lopen is ruim twee kilometer. Niet geheel onbelangrijk: Tirano ligt in de buurt van Livigno. In Livigno kun je belastingvrij shoppen. Als je toch in de buurt bent kan dit de moeite waard zijn. In Tirano kruisen zich een aantal transportwegen. De treinen hebben hier hun eindpunt op twee trajecten: Milaan-Tirano en Sankt Moritz-Tirano. Vanaf Milaan is het ruim honderdzestig kilometer. Indien u met de auto reist is het wellicht van belang te weten dat de Straat van Selvio en Engadin en de Bernina Pass zich hier kruisen. De rivieren de Psochiavino en de Adda gaan hier als een verder. Tirano wordt ingesloten door de Alpen in het zuiden, in het noorden door het Bernina-massief en in het noord-oosten door de Stelvio.

Monumenten en bezienswaardigheden

Madonna van Tirano. Een vermaard heiligdom is die van de Madonna van Tirano. Maria verscheen aan Mario Omodei en vroeg hem een heiligdom voor haar op te richten. De verschijning was in de herfst van 1504. De wijding van het heiligdom vond in 1528 plaats Het geheel is zeer uitbundig gedecoreerd (Lombardische Renaissance).

Kerk van San Martino

De oudste vermelding van dit godshuis dateert uit 1253. Waarschijnlijk is de huidige kerk gebouwd op de fundamenten van de oude, Middeleeuwse, romaanse kerk. Deze kerk dateert waarschijnlijk na 1600. De voorgevel is ontworpen door Carlo Maciachini (een vermaarde, italiaanse architect). De schitterende fresco's zijn van de hand van Giovanni Gavazzeni Valtellina. Pas later (in de twintigste eeuw) werden de apsis en de koepel aangebouwd. Het orgel (Serassi) is bijzonder en werd door een vermaarde componist en organist uit de tweede helft van de negentiende eeuw ingewijd.

Kerk van de Augustijnen

Deze kleine kerk ligt in het hart van de stad, in de buurt van het Palazzo Martinoni. Vroeger was hij in het bezit van de Augustijnen. Na wat wisselingen van de macht en strijd tussen kloosterordes in het bezit van de wereldse religieuzen.

Oratorium van San Pietro

In dit gebouw verzamelden de Middeleeuwse Broeders van San Pietro zich voor gebed. Het complex omvat een vergaderzaal,
een bescheiden kapel waar de broeders baden en een agrarisch gedeelte dat een paar wijngaarden en een graansilo omvat.

Xenodochio San Romerio

Een xenodochio is een soort herberg voor pelgrims. Net over de grens, vindt met de xenodochio San Romerio. Vanuit dit gebouw heeft u een adembenemend uitzicht op het meer. Dit bouwwerk ligt op iets minder dan twee kilometer hoogte.

Kerk van San Rocco

Dit godshuis met een kenmerkende achthoekige vorm dateert na 1500. Boze tongen beweren dat de kerk eigenlijk bedoeld was als vestingwerk, om Tirano in te nemen. Deze samenzwering kwam uit de hoed van familie van paus Pius IV. Hij stuurde een boodschapper, vermomd als monnik om dit snode plan ten uitvoer te brengen. De gezant werd ontmaskerd. De kerk ter ere van San Rocco werd toch gebouwd.

Palazzo Salis

Deze villa van edelen was kenmerkend voor de periode na 1600. Een mooi voorbeeld van barokke decoratie.

Palazzo San Michele

Dit bouwwerk was vroeger een soort herberg voor pelgrims. Het omwat een wijdse binnenplaats aan weerszijden omzoomd
door een zuilengalerij.

De drie stadspoorten

Nadat de stad ommuurd werd, werden er ook drie toegangspoorten gebouwd. Ze zijn nog steeds te bewonderen. De drie heten:
  • Port Bormina (richting Bormio)
  • Port Poschiavina (in de richting van de stroom Poschiavo)
  • Porta Milanese (in de richting van Milaan)

Kasteel Omodei

Dit kasteel was bedoeld om de stad en de vallei te verdedigen. Het heeft enige tijd dienst gedaan als residentie van bisschoppen. Daarna ging het over in de handen van de adellijke familie Omodei. Helaas is het nu een ruïne.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernina Express, één van ís werelds mooiste treinreizenVertrekkend vanuit Tirano in Italie voert de Bernina Express u via een schitterende route, dwars door de Alpen naar het…
Passo dello StelvioDe Passo dello Stelvio, in het Nederlands de Stelviopas genoemd, is een bergpas in de Italiaanse Alpen. Het is gelegen o…
Belastingvrij winkelen in Livigno in ItaliëBelastingvrij winkelen in Livigno in ItaliëDe belasting op producten zorgt ervoor dat de aanschaf van deze producten hoger ligt. Af en toe zijn er in Nederlandse w…
Zuid-Tirol, Italië: StelviopasZuid-Tirol, Italië: StelviopasIn het noorden van Italië op de grens met Zwitserland ligt Nationaal park Stelvio. In dit park ligt ook de welbekende St…

Lissabon - CitytripLissabon - CitytripWe houden allemaal van vakantie; korte, lange en weekendjes weg, zelfs al zijn ze geen vrienden van onze bankrekeningen!…
Sloten: lyts mar leafSloten: lyts mar leafHet is de kleinste van de Friese elf steden en buit deze positie uit met de slogan 'Lyts mar leaf', wat in het Nederland…
Bronnen en referenties
  • http://it.wikipedia.org/wiki/Tirano
  • http://en.wiktionary.org/wiki/xenodochium
  • http://www.comune.tirano.so.it/index.php/la-citta
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 08-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.