Exeter in Engeland: welvarende Keltisch/Romeinse stad

De schitterende stad Exeter ligt ruim honderd kilometer zuidwestelijk van Bristol in het district Devon in Groot-Brittannië. Het is een stad met een rijke geschiedenis die al in 200 voor Christus begon. Exeter was in ieder geval al bekend bij Julius Ceasar. De bekende heilige Bonifacius heeft in Exeter rond 700 na Christus zijn opleiding genoten. Ook in de Middeleeuwen heerste hier een grote bedrijvigheid. Dat leverde een aantal mooie bouwwerken op.

Locatie Exeter

Exeter ligt op ruim honderd kilometer zuidwestelijk van Bristol in het district Devon in in Groot-Brittannië. De stad herbergt ruim honderdduizend zielen. Het is een stad met een rijke geschiedenis die al in 200 voor Christus begon. Exeter was in ieder geval al bekend bij Julius Ceasar. Voor de Romeinen was het in ieder geval de versterkte nederzetting in het uiterste zuidwesten van dit eiland.

Exeter: Prehistorische en Romeinse tijd

Dat de locatie van Exeter interessant is was al lange tijd bekend. Aan het einde van een goed bevaarbare rivier ligt een mooi stuk grond die een goede oogst geeft. Verder was de rivier de Exe visrijk. De vondst van oude munten die ouder zijn dan tweehonderd voor Christus geeft aan dat het een populaire plek was. In ieder geval werd er op deze plek reeds rond 50 na Christus een Romeinse nederzetting gevestigd. Men vermoed dat hier voor de Romeinen de Kelten hebben gewoond. Exeter wordt in ieder geval reeds door Julius Ceasar genoemd. De stad heette Isca Dumnoniorum. Deze naam verwijst naar een Keltische oorsprong. Er zijn Romeinse muren gevonden die aangeven dat hier militairen waren gelegerd.

Tastbare bewijzen

Rond 1970 zijn een aantal Romeinse baden ontdekt. De opgravingen moesten helaas worden gestaakt omdat de kathedraal in het pad stond. Aan het grote aantal Romeinse munten dat gevonden werd die dateren tot ongeveer 350 na Christus kan men de bloeitijd van de Romeinse stad duiden.

De bezienswaardigheden van Exeter

De kathedraal. Omdat Exeter door haar strategische ligging beter te verdedigen was (waarschijnlijk tegen invallen van de Vikingen) werd de vestigingsplaats van de bisschop van Crediton nu Exeter. De kathedraal stamt uit 1050 na Christus. In Crediton werd de heilige Bonifatius rond 680 na Christus geboren. De kathedraal herbergt een beeld van een bekende theoloog van de anglicaanse kerk: Richard Hooker. Hij zag in Exeter het levenslicht. Overblijfselen van het klooster (eigenlijk het tweede huis) van St. Nicholas in Mint Lane. Dit bouwwerk is tijdelijk in gebruik geweest als woning en nu dient het als museum.
Een aanzienlijke hoeveelheid kerken die stammen uit de Middeleeuwen. Bijvoorbeeld de St. Mary kerk. Een van de oudste synagogen in Engeland. Zij draagt de toepasselijke naam Exeter Synagoge . Zij werd na 1760 gebouwd.

Niet-religieuze bouwwerken/bezienswaardigheden

 • Vlak nadat de Noormannen Exeter hadden veroverd werd Rougemont Castle gebouwd. U kunt hier ook de plaquette zien van de laatste heks die in Engeland ter dood werd veroordeeld. Zij heet Alice Molland en heeft in afwachting van haar executie een tijdje gevangen gezeten. Een plaquette is overigens een plaat van een hard materiaal, waarop verhoogd of verdiept een beeltenis, afbeelding of tekst is aangebracht. Meestal wil men hiermee een speciaal jaartal of belangrijke aangelegenheid mee gedenken.
 • Daarnaast is de bijzondere klokketoren van Exeter het bekijken waard!
 • Het gildehuis (Guildhall), dat zijn oorsprong al heeft in de Middeleeuwen. Het is het meest antieke gemeenschapshuis van Engeland.
 • Indien u het bekoorlijke Quay district bezoekt kunt u het oudste gebouw van baksteen in Exeter bewonderen. Het heet Custom House.
 • Het “Verhuisde Huis” is een oud gebouw dat tussen 1300 en 1400 gebouwd is. Het is goed ingepakt en toen centimeter voor centimeter verplaatst. Dit is in de jaren zestig van de vorige eeuw gebeurd en het gebouw van ruim twintig ton heeft het tot nu toe nog overleefd.
 • Men kan de overkant van de rivier de Exe bereiken met een gedateerde kabelveerboot genaamd de Butts Ferry.
 • Een aantal gebouwen in en om Exeter zijn opgericht met het gebruik van veel donkerrood zansteen. Dit is een bouwmateriaal dat voorhanden is in de directe omgeving. Het kasteel en het bijbehorende park zijn ook naar deze steen genoemd. De naam Rougemont betekent letterlijk rode berg.
© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in Devon (Engeland)Bezienswaardigheden in Devon (Engeland)Devon is één van de ruim dertig graafschappen in Engeland. Het gebied ligt in het zuidwesten en het heeft Exeter als hoo…
Devon Rex: een bijzonder uiterlijkDe Devon Rex is een bijzonder kattenras. De katten hebben een apart uiterlijk dat niet door iedereen als 'mooi' wordt ge…
Bezienswaardigheden en activiteiten in Torquay (Engeland)Bezienswaardigheden en activiteiten in Torquay (Engeland)Torquay is gelegen in het graafschap Devon aan Het Kanaal. In de 19e eeuw werd de haven van Torquay gebruikt als ankerpl…
Studeren in EngelandStuderen in EngelandEngeland is een erg populair land bij Nederlandse studenten. Maar wat houdt studeren in Engeland eigenlijk in?

Vakantie in Duitsland - regio's in het zuidenDuitsland is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Geen wonder: het is dichtbij, de taal geeft weinig prob…
Terracina in Italië: antieke stad aan de Via AppiaTerracina ligt in de buurt van Rome. Reeds meer dan vijfentwintighonderd jaar wonen hier mensen. De Romeinen wilden deze…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Exeter
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Boniface
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Priorij
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Plaquette_%28afbeelding%29
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 17-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.