Vakantie in Duitsland - regio's in het zuiden

Duitsland is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Geen wonder: het is dichtbij, de taal geeft weinig problemen en het is een mooi aantrekkelijk land wat betreft landschap en natuur. Bovendien zijn er veel fraaie, sfeervolle, historische steden en stadjes. Duitsland is geschikt voor vakanties in de zomer, maar zeker ook in de winter, vanwege de goede wintersportmogelijkheden. Voor velen is, vooral vanwege de bergen, het zuiden van Duitsland favoriet. Dat deel kan onderverdeeld worden in negen vakantieregio's; in alfabetische volgorde: Allgäu, Beierse Woud, Berchtesgadener Land, Bodensee, Chiemgau, Franken, Kraichgau-Stromberg, Schwäbische Alb, Zwarte Woud. Het berglandschap, van middelgebergte tot hooggebergte, overheerst.

Allgäu

Uiterste zuidwest-hoek van Beieren (Voralpenland). De belangrijkste steden zijn Kempten, Immenstadt, Sonthofen en Oberstdorf. De regio leent zich uitstekend voor bergwandelingen en wintersport. En er is volop bezienswaardige cultuur. Ontdek het gebied eerst digitaal: raadpleeg onderstaande website. U vindt er alles op het gebied van wandelen, fietsen, wellness, steden en cultuur. Bovendien is er veel op het gebied van overnachtingsmogelijkheden te vinden (en te boeken).

www.allgaeu.de

Beierse Woud

Dit gebied in het zuidoosten van Duitsland vormt samen met het het aangrenzende Bohemerwoud het grootste woudengebied van Midden-Europa. Het Nationale Park Bayerische Wald was in 1970 het eerste nationale park van Duitsland. Ruim 24.000 ha bosgebied in het middelgebergte. Vanzelfsprekend kan er prima gewandeld worden. En 's winters is het skigebied.

www.bayerwald-info.de

Berchtesgadener Land

Berggebied in het uiterste zuidoosten van Beieren, aan drie kanten grenzend aan Oostenrijk Met de één na hoogste berg van Duitsland: de Watzmann en de sprookjesachtige, smaragdgroene Königssee. Hét gebied voor bergwandelingen en 's winters voor skiën.

www.berchtesgadener-land.info

Bodensee

Op het drielandenpunt Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ligt de bekende en bij toeristen geliefde Bodensee. Volop vermaak op, in en langs het water - natuurlijk, maar ook alle gelegenheid voor golfen, wandelen en bezoek aan cultuur-historische attracties. Vergeet vooral niet het Kloostereiland Reichenau (UNESCO- werelderfgoed) en het bloemeneiland Mainau.

www.bodenseeferien.de

Chiemgau

Ten noorden van Berchtesgaden (zie hierboven) ligt een gebied rond de Chiemsee dat Chiemgau wordt genoemd. Inzell is er de grotere plaats. Bergen, natuur, wintersport zijn de kenmerken. Mogelijkheden voor groepsvakanties en vakantie bij de boer. Ook is er interessante cultuur, onder andere musea en het klooster Seeon.

www.chiemgau-tourismus.de

Franken

Deze toeristische regio bestaat uit maar liefst 15 vakantiegebieden:
  • in het noorden: Spessart-Mainland en Rhön, Haßberge en Oberes Maintal-Coburger Land, Frankenwald en Fichtelgebirge.
  • in het zuiden: Taubertal, Romantisches Franken, Fränkisches Seenland en Natuurpark Altmühltal.
  • daartussen: het Fränkische Weinland, het Steigerwald, Fränkische Schweiz en Frankenalb en bovendien de stadsregio Nürnberg (Neurenberg).

Dus teveel aan bezienswaardigheden, natuur, natuurparken, cultuur-historie, kuuroorden, enzovoorts om er hier ook maar slechts een indruk van te kunnen geven. Gaat u daarvoor snel naar onderstaande portal (prospectusssen zijn trouwens ook online te bestellen).

www.frankentourismus.de

Kraichgau-Stromberg

Dit is de regio in het Zuidwesten van Duitsland tussen Rijn en Neckar en tussen Heidelberg, Heilbronn en Pforzheim. Het klimaat is er zuidelijk, er zijn bossen en weiden, wijn en veel water en in de directe omgeving is middelgebergte. Er is cultuur afkomstig uit vele tijdperken, variërend van Bronstijd tot Barok. En niet te vergeten: 100 burchten en de kloosterstad Maulbronn (UNESCO-werelderfgoedlokantie). Aantrekkelijk voor toeristen zijn ook het natuurpark Stromberg-Heuchelberg en het Schwäbische Rebland.

www.kraichgau-stromberg.com

Schwäbische Alb

Zuidelijk van Stuttgart strekt strekt zich de Schwäbische Alb uit. Kastelen, lieflijke dalen en hoogten, bezienswaardige steden (onder meer Tübingen, Meringen, Göppingen, Ulm, Aalen en Ellwangen) en een rijke cultuur kenmerken de streek. Op onderstaande website is over al dat moois alle informatie te vinden, inclusief de diverse vormen van actieve recreatie, overnachtingen, arrangementen, eten, drinken en veel meer.

www.schwaebischealb.de

Zwarte Woud

Van het Schwarzwald,vakantiebied in het zuidwesten, kent iedereen de Kirschtorte, de klederdracht en het aantrekkkelijke gebergte. Maar de regio heeft veel meer gezichten. Het is uiteindelijk meer dan 11.000 vierkante km groot en er zijn meer dan 300 vakantieplaatsen! Dat betekent ook een een enorm aanbod van bezienswaardigheden, overnachtingsmogelijkheden, musea, evenementen, aantrekkelijke arrangementen en zo meer. Op onderstaande site is dat alles bij elkaar gebracht.

www.schwarzwald-tourist-info.de

Lees verder

© 2012 - 2024 Palberts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schwarzwald, of Zwarte WoudSchwarzwald, of Zwarte WoudHet Schwarzwald, ook wel het Zwarte Woud genoemd, is een bosgebergte in het zuiden van Duitsland. Zowel in de zomer als…
Het skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandHet skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandSankt Englmar in Duitsland is een skigebied in het Beierse Woud. Hier vind je afdalingen door een natuurlijke omgeving.…
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVeel wintersportliefhebbers denken bij skiën en snowboarden vaak aan Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar niet aan…

Bad Homburg: ruim honderd jaar luxe kuuroord bij FrankfurtBad Homburg: ruim honderd jaar luxe kuuroord bij FrankfurtBad Homburg in Hessen in Duitsland staat al ruim honderd jaar bekend als luxe kuuroord. Toen er een casino geopend werd…
Exeter in Engeland: welvarende Keltisch/Romeinse stadDe schitterende stad Exeter ligt ruim honderd kilometer zuidwestelijk van Bristol in het district Devon in Groot-Brittan…
Bronnen en referenties
  • www.duitsland-reisgids.nl
  • www.deutschland.de
  • www.wikipedia.org
Palberts (22 artikelen)
Laatste update: 08-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.