Vakantie in Duitsland – regio’s in het westen

'Duitsland Vakantieland' kan aan de hand van de vier windstreken ingedeeld worden: noorden, westen, oosten en zuiden. Het westen gebied is niet alleen door het fraaie landschap (inclusief middelgebergten) en de goede vakantiemogelijkheden, maar ook door de nabijheid populair bij Nederlandse toeristen. Onder andere de Eifel, Moezelland, Sauerwald en het Teutoburger-wald worden veel bezocht.

Bergisches Land

In het westen, in het gebied van Rijn, Ruhr en Wupper ligt, met een hoogte tot 500 meter, het land waarvan de naam herinnert aan de graven van Berg en dat sinds 1973 een natuurpark is. Natuur in overvloed, maar ook drie steden die de moeite waard zijn: Remscheid, Solingen en Wuppertal.

Meer info: www.bergischesland.de

Dal van de Lorelei

Het Rijndal tussen Koblenz en Rüdesheim, is ook wel bekend als het dal van de Lorelei / Loreley, een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de rivier bij Sankt Goarshausen. Dit gebied spreekt al heel lang velen tot de verbeelding en heeft dichters en zangers geïnspireerd. Waarom? Door het natuurschoon? De historische steden, de kastelen en ruïnes? Oordeelt u zelf met behulp van onderstaande site. U vindt er ook alle gegevens over geschikte accommodaties, tips voor bezienswaardigheden enzovoorts.

www.talderloreley.de

Eifel

Boven de Moezel, met in het westen de grens van Duisland met België en Luxemburg, ligt een populair vakantiegebied: de Eifel. Dit middelgebergte is ook voor Nederlanders relatief dichtbij en heeft veel te bieden op het gebied van mooi landschap, natuur, cultuur en geschikte accommodatie.

Meer info: www.eifel.info

Hunsrück

De Hunsrück is gelegen tussen Moezel, Rijn en Nahe. De regio is weer onderverdeeld in maar liefst 14 subregio’s die allemaal op onderstaande website uitgebreid vertegenwoordigd zijn. Kenmerkend voor het gebied zijn de vele bossen en talrijke sporen van het verleden toen hier Romeinen en ridders actief waren (bijvoorbeeld ruïnes van middeleeuwse burchten). Vele routes leiden u langs de mooiste plekken. Natuurlijk ontbreekt de nodige accommodatie niet.

Zie verder op www.hunsruecktouristik.de

Moezelland

Aansluitend op Hunsrücktouristik (zie hiervoor) geeft Moselandtouristik informatie over het gebied van Moezel, Saar en Ruwer. Het land van de wijn en schilderachtige historische steden als Koblenz, Trier en Cochem. Op de interactieve kaart die op de website weergegeven wordt (zie hieronder) kan een vijftiental vakantiegebieden langs de Moezel aangeklikt worden voor gedetailleerde informatie.

www.mosellandtouristik.de

Münsterland

In Münsterland is heel wat te doen – maar liefst 71 plaatsen hebben de toerist veel te bieden. De liefhebbers van fietsen en wandelen, maar ook die van festivals (waaronder rock-concerten) en cultuur komen er volop aan hun trekken. Er is een grote hoeveelheid bezienswaardigheden. Op onderstaande site is al die informatie op overzichtelijke wijze samengebracht en dus gemakkelijk te raadplegen. Ook kan er online een onderkomen geboekt worden.

www.muensterland-tourismus.de

Niederrhein

Niederrhein / Nederrijn is het gebied net over de grens met Nederland, tussen Rijn en Maas. Het vlakke land van rivieren, meren, bossen en heidevelden leent zich uitstekend voor fietsvakanties – er is een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde routes. Maar ook liefhebbers van wandelen en varen kunnen er goed terecht. De toeristen die per caravan of camper reizen voelen zich hier in het bijzonder op hun gemak: overal zijn goede staanplaatsen. Er is een speciale catalogus voor ReiseMobil – am Niederrhein en aan het begin van elk vakantieseizoen zijn er Niederrheinischen Reisemobiltage.

Alle informatie is ook te vinden op: www.niederrhein-touristik.de

Pfalz

Deze hoek van Duitsland met z’n fraaie middelgebergte en historische steden (Speyer, Landau, Pirmasens en andere) is in alle jaargetijden populair bij toeristen. In de nazomer en herfst, met de wijnoogst, is het daar wel in het bijzonder goed toeven.
De regio is verdeeld in vier vakantiegebieden: Weinstrasse, Rheinebene, Naturpark Pfälzerwald en Pfälzerbergland-Donnersberg. Er is een overzichtelijke brochure met onder meer 500 hotels, vakantiewoningen en dergelijke in de verschillende subregio’s. Maar ook via onderstaande website kunt u zich informeren (en boeken).

www.pfalz-touristik.de

Rhön

Dit middelgebergte-landschap ligt eigenlijk niet echt in het westen, maar in het midden van Duitsland, in de hoek Beieren, Hessen en Thüringen. De grootste stad daar is het historische Fulda. Aan de zuidkant ligt het bekende kuuroord Bad kissingen.
Onderstaande website is in de eerste plaats bedoeld voor de bewoners van Rhön, maar bevat ook informatie over aangelegenheden die van belang zijn voor toeristen.

www.rhoen.de

Ruhrgebied

Mijnbouw, zware industrie en een conglomeraat van industriesteden vormden het beeld van het gebied tot het midden van de 20e eeuw. Tegenwoordig geeft de cultuur een ander gezicht aan deze metropoolregio. Het wordt erkend als industrieel erfgoed dat de moeite waard is. Zo zijn er onder meer 3500 industriële monumenten, 250 festivals, 200 musea, 120 theaters, 200 cultuurcentra en 100 concertzalen. En niet te vergeten: een Route der industriekultur. Kortom, een boeiende mix van cultuur en entertainment.
Op onderstaande toerisme-portal kunt u het allemaal bekijken.

www.ruhr-tourismus.de

Sauerland

Voor de meeste Nederlanders is het Sauerland het dichtstbijzijnde, toeristisch-aantrekkelijke Duitse middelgebergte. Door die ligging is het gebied uitermate geschikt voor de korte buitenlandse vakantie, bijvoorbeeld voor een weekendje-weg. Ook in de winter, vanwege de goede faciliteiten voor wintersport. Voor de Duitsers zelf is de regio trouwens ook gunstig gelegen. Winterberg is er het bekendste vakantieoord, maar ook Schmallenberg is de moeite waard. De Touristikzentrale Sauerland informeert via onderstaande site over alles wat u moet weten over een vakantie in het gebied, inclusief de sport- en overnachtingsmogelijkheden.

www.sauerland.com

Taunus

Noordwestelijk van Frankfurt ligt de Taunus. Het middelgebergte werd (en wordt) ook wel 'De Hoogte’ genoemd. Een doeltreffend naam. Niet alleen omdat het fraaie land er hoog gelegen is, maar ook omdat het toeristische aanbod er een hoog niveau heeft. Het is in ieder geval een hoogtepunt voor de liefhebbers van natuur, cultuur, attracties en mogelijkheden voor sport en ontspanning.
Op onderstaande site vindt u de gegevens, inclusief die over bezienswaardigheden, accommodaties en meer.

www.taunus-info.de

Teutoburger Wald

Net als de Harz en Sauerland is het Teutoburger Woud een Duits vakantiegebied dat snel bereikbaar is voor Nederlanders. En er is meer dan alleen het mooie gebergte met het bekende Tecklenburg. Het gebied biedt veel heilzame bronnen. Dus kuren en vakantievieren gaan hier goed samen. Ook voor wandelen, fietsen, kanoën en andere vormen van een actieve vakantie kunt u er prima terecht. Op onderstaande website vindt u de informatie over de zeven regio’s die samen het vakantiegebied Teutoburgerwald vormen.

www.teutoburger-wald.de

Lees verder

© 2012 - 2024 Palberts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?De Eifel in Duitsland is met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden voor velen een geliefd vakantiegebied. Vo…
Romeinse overblijfselen aan de Moezel: Neumagen-DhronRomeinse overblijfselen aan de Moezel: Neumagen-DhronWie Romeinen zegt, denkt vooral aan Italië, Spanje, Frankrijk. Men denkt dan minder aan een land als Duitsland. En toch…
De Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel is een regio die voor het grootste gedeelte in Duitsland ligt en een populaire vakantiebestemming is voor Neder…

Terracina in Italië: antieke stad aan de Via AppiaTerracina ligt in de buurt van Rome. Reeds meer dan vijfentwintighonderd jaar wonen hier mensen. De Romeinen wilden deze…
Ravenna bij Bologna:schitterende vroegchristelijke mozaïekenNa de val van de Romeinen werd er zwaar strijd geleverd om de heerschappij in Italië. Ravenna in het noordoosten van Ita…
Bronnen en referenties
  • www.duitsland-reisgids.nl
  • www.deutschland.de
  • www.wikipedia.org
Palberts (22 artikelen)
Laatste update: 04-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.