Edirne in Turkije: gewilde strategische locatie

Wist u dat Edirne (het vroegere Hadrianopolis) de plek is waar de meeste veldslagen op aarde hebben plaatsgevonden? Men heeft er ruim 16 geteld. Deze plek ligt dan ook op een gewilde strategische locatie. Edirne staat bekend om haar historische bouwwerken. Edirne was namelijk ook nog enige tijd de hoofdstad van het Ottomaanse rijk.

De stad Edirne

De stad Edirne ligt in de gelijknamige provincie in Turkije. De regio heet Oost-Thracië. Het ligt in het noordwesten, vlak bij Griekenland en Bulgarije. Vroeger was dit een machtige stad. Voordat het huidige Istanbul (vroeger Constantinopel geheten) in
1453 de hoofdstad van het Turkse Ottomaanse rijk werd was Edirne de hoofdstad. De stad telt momenteel rond de 150.000 inwoners.

Keizer Hadrianus

Oorspronkelijk heette deze stad Hadrianopolis, naar de Romeinse keizer Hadrianus. Voor de Grieken heet deze stad inderdaad nog Hadrianopolis. De naam Edirne is de Turkse versie van deze naam. Hadrianus was de 14e keizer van het Romeinse Rijk. Zijn naam is vooral bekend van de Muur van Hadrianus die de barbaarse stammen in het Romeinse Brittannië buiten de deur moest houden. Hadrianus werd geboren in Spanje, in de stad Italica. Meestal was het echter gebruikelijk dat adellijke en hooggeplaatste kinderen in Rome hun opvoeding genoten. Om meer steun voor zijn keizerschap te krijgen werd verhuld dat hij niet in Rome werd geboren. Hij stierf op een redelijk normale leeftijd: 62 jaar. Hijzelf was geadopteerd en was aangewezen als keizer door zijn oom Trajanus. Zelf had hij ook geen nakomelingen. Zijn opvolger werd dus ook door hem aangewezen. Hij regeerde van 117 na Christus tot 138 na Christus.

De veldslagen

Het schijnt dat men 16 maal heeft gevochten om deze strategische plek. Hadrianus stichtte deze stad, die vroeger Uskudama heette op een oude woonplaats van de Thraciërs. De stad werd uitgebouwd en tot hoofdstad van de regio Thracië benoemd.
In 323 na Christus werd deze stad ingenomen door Constantijn I. In 378 vond hier een belangrijk gevecht tussen de Visigoten en de Romeinen plaats: de Slag van Adrianopel (378). Bij deze slag werd de Romeinse keizer Valens gedood. De Visigoten trokken verder en slaagden erin bij hun derde poging Rome in 410 te plunderen. De Bulgaren hielden hier ook nog thuis. In 813 werd de stad weer veroverd en de inwoners moesten mee naar Bulgarije. Een ander beslissend jaartal is 1205. De kruisvaarders werden hier toen definitief overwonnen. De laatste belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van deze stad was de verovering door de Ottomaanse Sultan Murad I in 1365. Tot 1453 bleef Edirne de hoofdstad van het Turkse Ottomaanse rijk.

Bezienswaardigheden Edirne

Edirne is befaamd om zijn vele historische bouwwerken. Denkt u hierbij aan de moskee die de naam Selimiye draagt. Sultan Selim II heerste in 1575 toen dit magnifieke bouwwerk werd ontworpen. De minaretten hebben een respectabele lengte van ruim zeventig meter. De koepel van de moskee reikt zelfs hoger den de Hagia Sophia in Istanbul. De Selimiye moskee is bekend om haar schitterende decoratie. De tegels en het marmer zijn erg mooi bewerkt. Er zijn niet veel christelijke kerken terug te vinden. Er zijn twee Bulgaarse Orthodoxe kerken van belang die ruim na 1800 gebouwd werden. Om de relatie met de Bulgaren te verbeteren werden die recentelijk gerestaureerd. Andere typische bouwwerken zijn de karavanserai. Deze gebouwen waren een soort herbergen langs karavaanroutes. Daar konden de reizigers hun dieren en zichzelf verzorgen. Er was eten en drinken voor mens en dier. Meestal was dit een vierkant gebouw met een grote binnenplaats. Men had dan minder kans ten prooi te vallen aan rovers en wilde dieren.

Lees verder

© 2012 - 2023 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen laseren in TurkijeOgen laseren in TurkijeOgen laseren in Turkije wordt steeds populairder. Maar is ogen laseren in Turkije veilig? Ja! Steeds meer ziekenhuizen i…
Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?Lastminute vakanties en vliegtickets: wat, hoe en waar?"Lastminute" of "last minute" is een begrip in de reiswereld. In dit artikel wordt uitgelegd wat lastminute vakanties en…
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Hoe vind je goedkope vliegtickets?Hoe vind je goedkope vliegtickets?Wist je dat je flink wat geld kunt besparen op je vliegtickets? Vliegtickets kunnen behoorlijk aan de prijzige kant zijn…

Genua: maritieme stadstaat vergaarde immense rijkdommenGenua was een maritieme macht van betekenis tussen 1000 en 1400. Het verwierf grote gebieden rond de Middellandse Zee. D…
Camogli bij Genua: vissersdorp met maritieme geschiedenisCamogli in Noordwest-Italië is een authentiek vissersdorp met een bewogen maritieme geschiedenis. Dit kleine dorpje, dat…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Edirne
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Caravanserai
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 05-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.