Cinque Terre: wandelen door een parel aan zee in Italië

Ligurië is een regio in Italië, ingeklemd tussen de zee en een berggebied. Het gebied strekt zich uit van de Franse grens tot aan de Italiaanse havenstad La Spezia. Het bekendste gedeelte uit de regio is ongetwijfeld het stukje kust dat men Cinque Terre noemt. Cinque Terre bestaat uit vijf pittoreske kustplaatsjes. Deze plaatsjes vormen samen met de omringende heuvels en een stukje zeegebied, het Cinque Terre Nationaal Park. Dit park staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is een wandelgebied bij uitstek. Langs strand, kliffen en prachtige natuur.

Cinque Terre

Legenda
A. treinstation La Spezia
B. Riomaggiore: begin route
C. Monterosso al Mare: eindpunt route


Waar in Italië ligt Cinque Terre en wat is het?

Cinque Terre is een strook langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia in Italië. Het bestaat uit vijf dorpen die dateren uit de vroege middeleeuwen. De dorpen zijn in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is moeilijk bereikbaar met de auto langs de steile kust. Er loopt een wandelpad dat al de vijf dorpjes met elkaar verbindt.

De pittoreske dorpen van Cinque Terre

In het ene dorp komen wat meer toeristen dan in het andere. Voor alle dorpen geldt dat er een klein centrum is. Vaak aan een haventje. Er zijn veel leuke winkeltjes, terrassen en restaurants.
  • Monterosso. Dit is het grootste dorp van de vijf. Het heeft een klein zandstrand en een pittoresk vissershaventje. In dat haventje liggen vele kleine en kleurige bootjes.
  • Vernazza. Ook een vissershaventje en gesticht door de Romeinen. Er staat een uitkijktoren die je kunt beklimmen. Aan het haventje ligt een oude vesting die nu als restaurant dienst doet. Ook zijn er een aantal rotsstranden. De kleine vissershaven wordt gebruikt om de lokale restaurants en plaatselijke bevolking te voorzien van voorraden.
  • Manarola. Dit is het oudste dorp en waarschijnlijk het meest schilderachtige van de vijf. Er is een klein haventje met kleine bootjes die tot hoog in het dorp voor de deuren van de huizen liggen.
  • Corniglia. Het allerkleinste dorpje van de Cinque Terre. Moeilijk te bereiken en daarom laten veel toeristen dit dorpje links liggen. Hier bevinden zich wijnvelden en olijfboomgaarden.
  • Riomaggiore. Hier ziet men de meeste toeristen. Zonnen doet men hier op de platte rotsen. En om te zwemmen duikt men hier gewoon van af.

Cinque Terre: wandelen door Unesco Werelderfgoed in een parel aan zee

De dorpen van Cinque Terre zijn op de rotsen boven de zee gelegen. Met huizen op die rotsen, met prachtige pastelkleurige tinten. Het is bekend van vele plaatjes in vakantiebrochures, maar wordt daar toch amper in vermeld. Maar deze kleine kuststrook in Italië heeft een bepaalde aantrekkingskracht, want de toeristen zijn er wel degelijk. Allereerst zorgt het wandelen in de ongerepte natuur er voor dat de mensen naar hier komen.

Men kan via schitterende paden langs rotswanden, met adembenemende uitzichten, naar de volgende dorpjes. Bovendien kan men er genieten van uitstekende gerechten en wijnen in pittoreske dorpjes. Vaak op een terras met uitzicht op zee en de bergen.

Met de auto naar Cinque Terre?

Cinque Terre kan men bereiken via de snelweg A12 (Genua - Livorno). De afslagen van deze autostrada leiden via weggetjes richting de vijf dorpen aan de kust. Men mag echter niet tot in de dorpen zelf doorrijden. De auto moet geparkeerd worden vóór men in de plaats zelf komt. Vanaf daar kan men te voet naar de dorpen.

Met de trein naar Cinque Terre

Toeristen komen veel vanuit de havenstad La Spezia. La Spezia is onderdeel van het treintraject La Spezia-Genua en heeft een centraal station. Op dit station kan men behalve een treinkaartje, ook een toegangskaartje kopen voor het natuurpark. Vanaf hier tot de verst gelegen plaats van Cinque Terre, Monterosso al Mare, is het ongeveer 20 minuten. Er kan op elk station van de vijf dorpjes worden uitgestapt. De route gaat door veel tunnels onder de rotsen door. Afgewisseld met onverwachte, korte, momenten op enkele meters van de zee. Het kan erg druk zijn in de trein en regelmatig zijn alle zitplaatsen bezet. Ook kan men in Levanto een retourtje nemen naar Riomaggiore.

Met de boot naar Cinque Terre

Met een boot vanuit La Spezia naar de dorpjes varen biedt een ongeëvenaard uitzicht op de kust en de dorpjes. De boten leggen in elk dorpje aan en dan kan iedereen gaan en staan waar men wil. Opstappen en weer verder, of terug, kan regelmatig. Houd er wel rekening mee dat de zee ruw kan zijn als het waait. De bootverbindingen worden dan soms gestaakt. Uiteraard is er dan altijd nog de trein, zodat men alsnog op de plaats van bestemming kan komen.

Wandelen langs strand en door prachtige natuur

Van de vijf dorpen vinden de meeste mensen Vernazza, Manarola en Riomaggiore de mooiste. Al deze dorpen hebben één ding gemeen. De spectaculaire ligging aan zee. De dorpen zijn door een goed onderhouden wandelpad met elkaar verbonden. Dit wandelpad voert langs het strand, de kliffen en door schitterende natuur. Er zitten wel verschillen in de diverse te maken tochten wat betreft zwaarte. Neem in elk geval voldoende eten en drinken mee en doe stevige wandelschoenen aan. Evenals luchtige kleding.

Tocht van Monterosso al Mare naar Vernazza

De tocht van Monterosso al Mare naar Vernazza is de zwaarste etappe. In het begin wordt men wat op het verkeerde been gezet. Het eerste gedeelte gaat langs zee en strand. Maar wat later gaat het via smalle paadjes, lange tijd achter elkaar omhoog. De tocht voert langs de bergwanden en terrassen van olijf- en citroenboomgaarden. De werkelijk spectaculaire uitzichten onderweg doet de zwaarte van de tocht even vergeten. In Vernassa kan men vervolgens in de zon, aan de haven genieten van een welverdiende maaltijd.

De etappe van Manarola naar Riomaggiore: de Via dell'Amore

Deze route is misschien wel de bekendste. De wandeltocht voert over de Via dell'Amore. Het pad van de liefde. De wandeling langs de kust, onder steile kliffen door, duurt ongeveer 15 minuten. Onderweg staan bankjes waar men kan genieten van het uitzicht. Waarschijnlijk dankt het pad zín naam hieraan?
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cinque Terre, Italië: aanrader voor voor- en najaarCinque Terre, aan de Middellandse Zeekust van Italië, kan al wandelend, varend, treinend en bussend ontdekt worden. Het…
Levanto: een pitoresk kustplaatsje in ItaliëLevanto: een pitoresk kustplaatsje in ItaliëHet plaatsje Levanto ligt op ongeveer 13 tot 16 uur rijden vanaf Utrecht. Het is er niet zo massaal als bij sommige popu…
De 10 mooiste stranden van ItaliëDe 10 mooiste stranden van ItaliëGlashelder water en witte, schone stranden. Je denkt hierbij toch gauw aan een land in het Caribische gebied. Gelukkig b…
Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstAmsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstDe Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen…
Pismo Beach en Kingman: kom tot rust tijdens je rondreisPismo Beach en Kingman: kom tot rust tijdens je rondreisEen rondreis langs de westkust van Noord-Amerika is een droom van velen. Het bezoeken van grote steden als San Francisco…
Bronnen en referenties
  • http://www.italie.nl/Cinque+Terre/3061/default.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cinque_Terre
  • Eigen bezoek aan het park
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 23-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.