São Jorge, het wandelparadijs van de Azoren

São Jorge, het wandelparadijs van de Azoren São Jorge is een wandeleiland bij uitstek, met veel kustpaden en afdaalroutes. In het binnenland staat een rij van vulkaankraters op een plateau waar koeien grazen. Hun melk wordt tot een beroemde kaas verwerkt, de Queijo São Jorge. De kust bestaat uit steile rotshellingen, met aan de voet de moeilijk te bereiken kustvlakten (fajãs). Af en toe wijkt de rotswand om plaats te maken voor kleine stadjes als Velas en Calheta of pittoreske dorpjes als Urzelina en Manadas.


Inhoud


Algemeen

São Jorge heeft een oppervlakte van 243 km² en ruim 9.000 inwoners (2013). De hoofdstad is Velas met ruim 2.000 inwoners (2013). De hoogste berg is de Pico de Esperança (1053 m).

De kustvlakten van São Jorge / Bron: Annemeesie, Flickr (CC BY-ND-2.0)De kustvlakten van São Jorge / Bron: Annemeesie, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Bezienswaardigheden

São Jorge is een lang en smal eiland. De plaatsen aan de noordkust worden gekenmerkt door de landbouw en de eenzaamheid. Toeristen komen hier voornamelijk om te wandelen over de steile paden tussen de fajãs (kustvlakten). De populairste wandelroute loopt van het oostelijk gelegen windpark Serra do Topo naar Fajã dos Cubres, gelegen naast een meer. Het midden van het eiland bestaat uit een langgerekte bergrug, een rij van vulkaankraters loopt van oost naar west.

De meeste plaatsen liggen aan de zuidkust, zoals de hoofdstad Velas. Vanuit de haven komt u via de Portão do Mar, een stadspoort uit 1799, op het centrale plein. Hier staat de Igreja Matriz de São Jorge, gebouwd rond 1600. Deze kerk heeft een gouden altaarstuk in renaissancestijl, met een beeld van de patroonheilige van het eiland, Sint Joris. De kerk doet ook dienst als museum voor kerkelijke kunst. Topstuk is de collectie 17de-eeuwse houten commodes met inlegwerk in Indo-Portugese stijl. Vlakbij de kerk ligt het Praça da Republica, het echte centrum van Velas. In de stadstuin staat het sierlijk rode muziekpaviljoen. Enkele herenhuizen met gietijzeren balkons vertolken nog de stijl van de 18de en 19de eeuw.

Calheta, de één na belangrijkste gemeente van het eiland, werd in 1483 gesticht. De 17de-eeuwse Igreja Matriz Santa Catarina is een kerk zonder praal. In het centrum bevindt zich het Museu Francisco de Lacerda. Dit kleine museum is vooral een ode aan de belangrijkste Azoriaanse klassieke componist Francisco de Lacerda (1869-1934). Daarnaast is er een bibliotheek en een ruimte voor tijdelijke kunstexposities. Het kustplaatsje Urzelina werd in 1808 door een zware vulkaanuitbarsting verwoest. De kerktoren van de huidige Igreja de São Mateus (1822) bleef echter overeind te midden van de lavastroom. In het fraaie dorpje Manadas staat de 18de-eeuwse Igreja Santa Bárbara met een sfeervol gebeeldhouwd en geschilderd interieur. Bijzonder is het plafond, deze heeft de vorm van een schip.

Heenreis

São Jorge is te bereiken via Terceira. Terceira is vanuit Amsterdam rechtstreeks te bereiken via São Miguel. Van Terceira naar São Jorge is er een vliegverbinding van SATA. Veerboten varen tijdens de zomer enkele keren per week van Terceira naar São Jorge.

Accommodatie

São Jorge heeft een beperkt, maar redelijk gevarieerd aanbod aan accommodatie. In Velas bevinden zich enkele hotels, appartementen, pensions en een quinta (herenhuis). Er zijn verspreid over het eiland enkele vakantiewoningen en kamers bij particulieren te huur. Calheta heeft een jeugdherberg.

Het vliegveld bij Velas / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Het vliegveld bij Velas / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Mal B, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Mal B, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Vervoer

São Jorge heeft beperkte busverbindingen overdag naar alle dorpen. De noordelijke lijn loopt van Calheta naar Velas via de noordkust. De zuidelijke lijn gaat van Topo via Calheta naar Velas. Verder een keer naar Rosais. Vanwege de afstanden is het huren van een auto het meest praktisch. Taxi's vindt u op het vliegveld, in de veerhaven en op de taxistandplaatsen in Velas en Calheta.

Excursies

Op São Jorge kunnen excursies geboekt worden waarbij u kunt duiken en vissen. Er worden ook walvis- en dolfijnexcursies georganiseerd. Een mogelijk alternatief voor een excursie is een taxirondrit.

Uitgaan

Op São Jorge is het uitgaansleven zeer beperkt. In Velas bevinden zich enkele bars, cafés en een discotheek. In het Auditório Municipal kunt u terecht voor theatervoorstellingen, films en concerten. In Calheta vindt u alleen bars en cafés. Elders op het eiland zijn er geen uitgaansgelegenheden.

Bron: Dany1624, PixabayBron: Dany1624, Pixabay

Sportactiviteiten

São Jorge is bij uitstek een wandeleiland, verder kunt u er fietsen, golfsurfen en windsurfen. De meest vermaarde wandelroute is de afdaling van de Serra do Topo naar Fajã dos Cubres via de Caldeira. Deze wandeling, maar ook andere tochten, kunnen onder begeleiding gemaakt worden. São Jorge is ook goed op de fiets te verkennen. Fietsen, e-fietsen, mountainbikes, brommers en scooters zijn te huur op het vliegveld en in de haven van Velas. Aan de noordkust, vlakbij Fajã dos Cubres, kunt u goed surfen. Bij Fajã dos Vimes zijn de omstandigheden goed voor windsurfers.

Zwemmen

Natuurzwembaden vindt u in Velas, Urzelina, Manadas en Fajã Grande. De zuidkust heeft een aantal toegankelijke stranden. Fajã dos Vimes heeft een kiezelstrand. In Fajã dos Almas en Fajã Grande is het prima zwemmen in zee.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Graciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Ken…
Santa Maria, het strandparadijs van de AzorenSanta Maria, het strandparadijs van de AzorenMet zijn prachtige witte zandstranden is Santa Maria een waar strandparadijs. Het eiland, dat zelden door toeristen word…
Terceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira is een eiland met geschiedenis en traditie. Het staat vooral bekend om de traditie van de stierengevechten en o…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…

Rochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel d…
Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sailing Evidence, Flickr (CC BY-2.0)
  • 'Portugal met Madeira en de Azoren' (Capitool reisgidsen) door M. Symington (Van Reemst Uitgeverij, 2009)
  • 'Azoren' (Dominicus-reisgidsen) door M. van Beek (Uitgeverij J.H. Gottmer, 2015)
  • 'Azoren: 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan' (Rother wandelgidsen) door R. Martin (Uitgeverij Elmar, 2014)
  • 'Ontdek Azoren' (ANWB) door S. Lipps (ANWB Media Uitgeverij reisboeken, 2014)
  • Afbeelding bron 1: Annemeesie, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Mal B, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 5: Dany1624, Pixabay
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.