Ierland Van Ennistymon naar Knock Cliffs of Moher
Vanuit het Falls Hotel in Ennistymon gaat de rondreis door Ierland in verschillende uitstappes langs mooie landschappen en naar bezienswaardigheden, locaties die je gezien moet hebben als je in die streek van Ierland bent geweest: Doolin en de Cliffs of Moher. Doolin is van oudsher een muzikaal centrum van de streek en de Cliffs spreken voor zich. Eerst gaan we naar de Cliffs of Moher om daarna door te gaan naar het voormalige visserplaatsje Doolin.
Cliffs of Moher
Je kunt er niet omheen, om de Cliffs of Moher. Wij passeerden de kliffen driemaal en pas de derde keer was er zicht genoeg om de entreepoort te passeren. We rijden er op onze reis naar Knock zelfs iets voor terug om deze bezienswaardigheid toch nog te kunnen scoren. Waar je voorheen zo naar de kliffen kon lopen is tegenwoordig een bezoekerscentrum, winkel en zijn er restaurantfaciliteiten. Het moet wel om de veiligheid te waarborgen en de stroom aan kijkers te reguleren. Het levert werkgelegenheid en inkomsten op bovendien, waarmee de site kan worden onderhouden en de voorzieningen kunnen worden verbeterd. In het bezoekerscentrum wordt van alles verteld over de geologie van Ierland en de kliffen, Ierlands meest bezochte natuurlijke attractie. Elk jaar neemt een miljoen bezoekers het pad naar de westrand van Ierland.
Bron: Persbureau Ameland Bron: Persbureau Ameland Bron: Jeanet de Jong
Beschermd
De Cliffs of Moher zijn beschermd gebied. Er broeden wel twintig soorten vogels, waaronder de papegaaiduiker en de kittiwake. Wel 30.000 broedparen vinden hun thuis op de kliffen bij Moher. De papegaaiduiker,
puffin, is de vrolijkste van allemaal. Met zijn kleurige snavel en de duikelingen die hij maakt wordt hij ook wel de
clown van de zee genoemd. Om de papegaaiduikers te zien moet je vroeg je bed uit, want in de middag gaan ze de zee op om te vissen. Ze vliegen tot april in het midden van de Atlantische oceaan en zijn van april tot eind juli in de buurt van de Cliffs of Moher te vinden. Eind juli trekken ze weer weg. Er zijn meer bijzondere soorten vogels te zien, zoals de alpenkraaien, die ook wel Keltische kraai wordt genoemd. Het is een zeldzame soort die onder de zandsteenrichels nestelt. Andere soorten zijn:
- zeekoeten
- alken
- noordse stormvogels
- St. Petrusvogels
- slechtvalken
- alpenkraaien
Geiten
Langs de Cliffs of Moher lopen ook wilde geiten. In het water zijn dolfijnen en zeehonden te spotten. Heel soms is er van de klif een reuzenhaai, bultrug of dwergvinvis te ontwaren. Op de velden zijn verschillende planten te ontdekken. In het bezoekerscentrum is alle informatie over flora en fauna voorhanden.
Puffin - papegaaiduiker /
Bron: Jeanet de JongKittiwake /
Bron: Jeanet de JongSean /
Bron: Jeanet de Jong
Bron: Persbureau Ameland Busking
Busking, ofwel spelen op straat voor een
heitje, is een bekend fenomeen in Clare en bij de Cliffs of Moher. Wanneer wij de wandeling naar de kliffen maken komen we drie verschillende straatmuzikanten tegen, twee solisten en een duo. De eerste is een man die gitaar speelt en een professionele stem heeft. De tweede is een vrouw die er fantastisch uitziet, met haar sokjes aan, strooien hoedje op en hondje onder de rok. Ze leek één enkel deuntje op haar concertina te kunnen spelen en herhaalde dat keer op keer.
Fenomenaal waren de twee jongetjes, de een op trekzak en de ander op bodhràn. De
trekzakspeler was nog zo jong en zo klein dat hij zittend op zijn stoel net niet met zijn voeten de grond kon raken. We hebben bij alle drie de spelers een paar muntjes in de hoed of instrumentenkoffer gegooid. Wie de moeite neemt om aan de kant van de straat de passanten te vermaken, op een leuke, mooie of ontroerende manier, verdient een geldelijke beloning.
Het weer
De Cliffs of Moher zijn het indrukwekkends met helder weer of als er hoge golven zijn. Wat het weer betreft is mist natuurlijk funest voor een mooi zicht op de kliffen, maar ook als het heiig is, lijken de kliffen minder overdonderend. Dat is net als met de windmolens die kilometers ver op zee staan. Als het niet zulk helder weer is lijken ze klein en op afstand, maar als het kraakhelder is en de zon op de dingen schijnt, is het alsof ze op je tenen staan. Zo is het ook met de Cliffs. Onze klifdag, het was de derde poging vanwege de mist, was niet zon kraakheldere. Evenzogoed blijft het geologische fenomeen een prachtig gezicht. In het bezoekerscentrum kun je een reis door de tijd maken en aanschouwen hoe de continenten in de loop van de miljoenen jaren zijn verschoven.
Oud
Tijdens het Boven-Carboon, ongeveer 320 miljoen jaren geleden, was dit land veel warmer. Het lag aan de monding van een rivier, die modder en zand meevoerde van boven naar de monding. Die sedimenten kwamen in het gebied terecht en vormden de zandstenen rotsformaties zoals we die nu kunnen zien. In de kliffen zijn de rotslagen heel goed te ontdekken.
OBriens Tower
Aan de noordkant van de kliffen staat de Cornelius OBrien Tower, die nu als uitkijkpunt voor toeristen dienst doet. Het dakterras van OBriens Tower is de beste plek om fotos van de Cliffs of Moher te nemen.
Fotogeniek
De locatie is fotogeniek en gebruikt in menig film en reclamefilm. De Cliffs zijn te zien aan het begin van
Ryans Daughter en ook een scene uit
Harry Potter en de Halfbloed Prins is daar opgenomen. Andere titels waar Moher in voorkomt zijn
The Princess Bride,
Mackintosh Man, Into the West, Hear my Song en
Father Ted. Reclamemakers filmden er ondermeer voor
Riverdance en
Guinness.
Surf
Onderaan de kliffen zijn de grootste surfgolven van Ierland te vinden. Surfers noemen de golf
Aileen en ze maken er graag een ritje op. De surf is te zien in surffilms:
Sea Fever en
Wave Riders. De golven liggen 214 meter onder het hoogste punt van de kliffen, die zich acht kilometer in lengte uitstrekken. Ze vormen de westkust van de County Clare voor de Atlantische Oceaan. Vanaf de kust zijn de Aran Islands te zien, de eilanden waar de mooie wollen truien vandaan komen.
Bron: Jeanet de Jong Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum is milieuvriendelijk gebouwd en werkt ook met oog voor het milieu. Het is op een prachtige wijze in een heuvel weggewerkt en bedekt met gras. Het opende in 2007 en het gebouw werkt met geothermische- en zonne-energie. Het afvalwater wordt verwerkt en er is sensorverlichting aangebracht. Van binnen heeft het een grotachtige structuur waarin tentoonstellingen, films, educatieve opstellingen zijn te zien en rondleidingen zijn te volgen.
Galway
Onze route gaat daarna naar Doolin. Via de Burren rijden we naar Galway, gaan door naar Tuam en komen via Dunmore in Knock. Daar staat de
Pilgrimage Church Our Lady of Knock. Daar verblijven we in het
Knock House Hotel en van daaruit maken we een uitstap naar Westport.
Lees verder