mijn kijk op

Ierland – Knock House Hotel

Ierland – Knock House Hotel In Knock, in County Mayo, West Ierland, ligt bij Knock het Knock House Hotel. Het hotel ligt in de ‘countryside’ in een groot park van ongeveer 60 hectare. Het is tijdens onze rondreis door Ierland een stop tussen Ennistymon en Dublin. Het hotel ligt naast de wereldberoemde Knock Shrine. Het stadje heeft daarmee de status van een bedevaartoord en vertoont gelijkenis met Lourdes in Frankrijk.

Knock House Hotel

Het hotel is onder architectuur gebouwd en in 1999 geopend. Er zijn 68 kamers verdeeld over twee verdiepingen. Bij aankomst treft het uiterlijk dat iets van een kerk wegheeft en toch ook weer niet. In de hal staan rolstoelen klaar: er komen vele oude mensen naar Knock, speciaal voor de Maria Shrine. Het is een hotel voor pelgrims. Het restaurant heet ‘The Four Seasons’ en het hotel zelf wordt a Heaven of Peace genoemd.

Schilderij van de verschijning / Bron: Jeanet de JongSchilderij van de verschijning / Bron: Jeanet de Jong

Story of Knock

Het verhaal van Knock begint in 1879. Vijftien mensen uit het dorp ontwaren een verschijnen aan de kerkmuur. Ze getuigen alle vijftien van een verschijning van Maria (Our Lady), Joseph en Johannes de evangelist. Ze zien ook een altaar, een kruis en een lam omgeven door engelen. “The Knock Apparation was a silent one and each of us can find its meaning for ourselves,” zeggen ze in Knock. De betekenis van de stille verschijning van Knock kunnen we in onszelf vinden.

Helingen

Sinds de verschijning zijn er vele miraculeuze genezingen bij Knock gerapporteerd en nog steeds komen er mensen naartoe in de hoop op genezing, verzoening en vrede. In 1979 bezocht Paus Johannes Paulus II de Knock Schrine om er de honderdjarige verjaardag van
Knock House Hotel / Bron: Jeanet de JongKnock House Hotel / Bron: Jeanet de Jong
de verschijning te vieren. Tegenwoordig ligt de Knock Shrine in een prachtige tuin, omgeven door vijf kerken. De basiliek met de shrine ligt op slechts enkele meters afstand van het Knock House Hotel. De kerken bieden elke dag missen en biechten. Knock is een bedevaartsoord geworden en velen maken een pelgrimage naar de stad in County Mayo.

Witness of Hope

Witnes of Hope is de naam van het informatiecentrum dat naast de basiliek ligt. Daar is alle informatie over de geschiedenis van de verschijning te vinden. Witness of Hope richt zich op drie onderwerpen:
 • onderhoud van de Knock Basiliek
 • ontwikkeling van programma’s met betrekking tot het geloof
 • Knock promotie

Bidden

Prayer Guidance Centre is een stilteplek, waar de bezoeker kan ontspannen en tot zichzelf kan komen met gebed. Er zijn gebedssessies met geestelijke begeleiding, tijdens het pelgrimageseizoen dat van april tot oktober loopt, wel drie op een dag. In november en februari is het er erg druk met nonnen- en priesterconferenties.
De Youth-Ministry richt zich op de jeugd en wil meer jonge mensen naar Knock halen. Het doel is om de jeugd een positieve ervaring te laten beleven en om de kracht van de kerk te laten voelen.

Caravan en counselling

In het park bij de basiliek is een camper en caravanpark. Het is open van april tot oktober. Café le Chíle Restaurant is in het Knock Museum te vinden. De chef gebruikt er lokale producten. Het Knock Museum vertelt het verhaal van de omgeving en de verschijning.
In de Blessed Sacrament Chapel is de Knock Shrine bookshop met boeken over alles wat je van Knock en haar geschiedenis wilt weten. Het winkeltje met souvenirs en rozenkransen ontbreekt niet.
Wie geestelijke begeleiding nodig heeft kan gebruik maken van het Counseling Centre. Er worden bijvoorbeeld cursussen woedebeheersing gegeven, supervisie, workshops voor wie geestelijk in de knoop zit en er zijn seminars te volgen. Knock Counseling Centre is erkend door het Ierse AACI, Association of Agency-Based Counseling in Ireland.

Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong
Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong
Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong

Waarheen en waarvoor

Bron: Jeanet de JongBron: Jeanet de Jong
Dit hotel raakt ons diep, maar niet op een positieve manier. Meteen al in de lobby treft de sfeer van een mortuarium als een mokerslag. Nog niet eerder tijdens onze rondreis door Ierland bezochten we een hotel met een dergelijke ambiance. De gangen zijn breed, zodat rolstoelers elkaar gemakkelijk kunnen passeren en de deur van het invalidentoilet staat uitnodigend open. De geur is er ook een als van een dodenhuis en we voelen ons onprettig. De gemiddelde leeftijd van de gasten is 83,5 en je vraagt je af wie van de gasten stijf en gestrekt regelrecht vanuit de kamers aan de brede gang het kerkhof op worden gedragen: Knock is knocking on heaven’s door.

Knock House Hotel zal een geweldig hotel zijn voor shrine bezoekers, maar voor vakantiegangers die een rondreis door Ierland maken en geïnteresseerd zijn in mooie vergezichten en Ierse muziek is dit een accommodatie die wij liever hadden overgeslagen. In het restaurant verwacht je elk moment het ‘Waarheen, Waarvoor’ van Mieke Telkamp en die associatie willen we tijdens een vakantie liever mijden.

Kampioen

In de lounge van het hotel kijken we samen met de overige bezoekers van het hotel de kampioenswedstrijd Argentinië tegen Duitsland op 13 juli 2014. De meeste kijkers zijn voor Argentinië, al laten ze dat niet heel erg enthousiast blijken. Duitsland wint en iedereen schuifelt naar de eigen kamer aan de brede gang in de vleugel van het hotel. Op weg naar de vrede van de nacht.

Knock

Legenda
A. Knock House Hotel
B. Basiliek
C. Knock Shrine
D. Klooster
E. Café le Chéile
F. Knock Museum
G. Oude begraafplaats
H. Witness of Hope
I. Youth Ministry
J. Pauselijke kruis
K. Boekwinkel
L. Gebedscentrum
M. Caravan en camper park

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1990In 1990 werd alweer de 14e editie van het Wereld Kampioenschap georganiseerd. Dit jaar was het de beurt aan Italië. Het…
WK voetbal 1986Mexico is in 1986 voor de 2e keer het gastland voor het organiseren van deze keer het 13e Wereld Kampioenschap voetbal.…
De mooiste plekjes van Ierland - KnockEén van de meest bezochte plaatsen in Ierland is het bedevaartsoord Knock. Sinds op 21 augustus 1879 vijftien gelovigen…
Ierland – Van pelgrimsoord Knock naar DublinIerland – Van pelgrimsoord Knock naar DublinVanuit Knock, in het graafschap Mayo, West Ierland, gaat de rondreis door Ierland terug naar Dublin. De Ierse circel is…

Isle of Wight, een eiland voor de kust van Groot-BrittanieEen klein, relatief onbekend eiland voor de Britse zuidkust. Lang niet iedereen kent het eiland Wight maar zodra je er g…
Polen als vakantielandPolen als vakantielandPolen wordt vaak geassocieerd met een arm, koud land waar weinig te beleven is. Dit beeld is onterecht. De toerist die w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jeanet de Jong
 • Pharos Reizen vakantiegids
 • Persbureau Ameland
 • Knock Visitors Guide
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.