Ierland Van pelgrimsoord Knock naar Dublin
Vanuit Knock, in het graafschap Mayo, West Ierland, gaat de rondreis door Ierland terug naar Dublin. De Ierse circel is rond, al is in deze reis Noord Ierland niet aangedaan. Knock is een bedevaartplaats, een plek voor bezinning en gebed, te vergelijken met Lourdes. Knock zelf is een kleine stad die zich gelukkig prijst met de verschijning van Onze Lieve Vrouw van Knock, waardoor het min of meer levendig blijft in het stadje met nog geen duizend inwoners. De basiliek is een ware trekpleister, waar vele pelgrims en toeristen een bezoek aan willen brengen.
Pelgrimsoord Knock in Ierland
Vanwege de verschijning van de
Onze Lieve Vrouw van Knock op 21 augustus 1879 is Knock een bedevaartsoord. Jaarlijks komen er honderdduizenden mensen om de basiliek te bezoeken. Om de stroom pelgrims in goede banen te leiden ze komen niet op de knieën of te voet, maar merendeels met het vliegtuig is er een vliegveld aangelegd. Ireland West Airport Knock levert een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van het gebied.
Castlerea
Oostelijk van Knock, richting Dublin, ligt Castlerea. Het is inmiddels graafschap Roscommon. Castlerea heeft een dikke drieduizend inwoners. De stad ligt aan de rivier de Suck, een zijrivier van de Shannon. Het is een van de grootste steden van de county, met een trotse geschiedenis van de Clan OConnor, de laatste High Kings van Ierland. Een van de bezienswaardigheden in deze stad vormt het Castlerea Museum. Het is een museum rondom de grootste particuliere collectie spoorweg memorabilia in Ierland. De trots van de collectie is een A55 diesel locomotief, die volledig is gerestaureerd. Verder is er de wereld aan seinlampen, spoorwegovergangpalen, signalen, stationsborden en bellen te zien en te horen.
Roscommon
Oostelijk van Castlerea ligt Roscommon, dat Saint Comans Wood betekent in het Iers. Het is de hoofdstad van het graafschap met dezelfde naam en ligt zon beetje in het centrum van Ierland, op het kruispunt van enkele grote wegen. De naam is afgeleid van
Coman mac Faelchon die er in de vijfde eeuw een klooster bouwde. Het bos om het klooster werd Ros Comáin, Saint Coman's Wood, genoemd en zo kreeg de stad haar naam. Er wonen iets meer dan 5000 mensen. Roscommon heeft een belangrijke functie voor de regio, want behalve Boyle is het de enige stad in het graafschap. Het graafschap heeft een Koninklijke geschiedenis en er zijn archeologische vondsten gedaan, waaronder een gouden ketting uit de periode van 2.300 en 1.800 voor Christus.
Kells en de Book of Kells
Tussen Roscommon en Dublin in ligt Kells, in het graafschap Meath. In het Iers heet het
Ceanannas Mór, bekend van het Book of Kells. Dat boek is een zeer oude gekalligrafeerde bijbel, die tegenwoordig in Dublin ligt, maar oorspronkelijk afkomstig is uit de middeleeuwse Abdij van Kells. Het boek werd 800 jaar lang in Kells zelf bewaard. Het Book of Kells is een meesterwerk van Middeleeuwse kalligrafiekunst. Het is tegenwoordig te zien in Trinity College, de beroemde universiteit van Dublin.
Terug in Dublin
Aan de oostkust van Ierland ligt
Dublin, de stad van Trinity College, de Universiteit van Dublin. Daar is ondermeer de Book of Kells te vinden. Dublin is een perfecte stad voor een tour in de
Hop on-Hop off bus. Je komt langs de hoogtepunten van de stad, hoort informatie via oortjes in je eigen tal en je kunt uitstappen om een van de bezienswaardigheden te bezoeken om later op de dag je reis te hervatten. Op weg naar een volgend hoogtepunt.
Trinity College Dublin
Het Trinity College in het midden van de stad is opgericht in 1592 door koningin Elizabeth I. Het is meteen ook de oudste en beste universiteit van Ierland die behoort tot de top 100 van de wereld. Er studeren tegenwoordig meer dan 15.000 studenten. In de praktijk geldt Trinity College dan vaak ook als synoniem voor Universiteit van Dublin. Het instituut heeft studenten in de collegezalen gehad, die later in de wereld van kunsten, wetenschap en politiek hun sporen hebben verdiend en het College is beroemd om zijn bibliotheek. Het is met zn om en nabij 4,5 miljoen boekwerken de grootste bieb van Ierland. Het Book of Kells is het topstuk van de bibliotheek, die is ondergebracht in vijf gebouwen. De bieb is te bezoeken en ook delen van het Book of Kells zijn te zien, in het echt of als replica en foto.
Bron: Persbureau Ameland Bron: Persbureau Ameland Bron: Persbureau Ameland
The Long Room, de bustes en het harpje
De bibliotheek heeft regelmatig wisselexposities over bijvoorbeeld Ierland in de oorlog, fotografie, oude boeken en Ierse muziek door de eeuwen heen. Voor de Book of Kells is een aparte ruimte ingericht. In de oude bibliotheek is
The Long Room het bekijken waard. Het is een enorme boekenstalling, met langs het looppad marmeren bustes van 48 beroemde schrijvers, waaronder Jonathan Swift, door de beeldhouwer Louis Francois Roubiliac (1702 1762). In de bibliotheek is ook een van de overgebleven kopiën van de
Proclamation of the Irish Republic van 1916 te vinden en de oudste Ierse harp, uit de 15e eeuw. De harp is al eeuwen het symbool voor het Ierse eiland en is terug te vinden in het wapen van Ierland en op Ierse munten. Als toerist kun je de boeken alleen van afstand zien, maar het gebouw, de boekenkasten vol eeuwenoude banden, de bustes en de hele ambiance zijn een bezoek meer dan waard.
Lees verder