Ierland – Van pelgrimsoord Knock naar Dublin

Ierland – Van pelgrimsoord Knock naar Dublin Vanuit Knock, in het graafschap Mayo, West Ierland, gaat de rondreis door Ierland terug naar Dublin. De Ierse circel is rond, al is in deze reis Noord Ierland niet aangedaan. Knock is een bedevaartplaats, een plek voor bezinning en gebed, te vergelijken met Lourdes. Knock zelf is een kleine stad die zich gelukkig prijst met de verschijning van Onze Lieve Vrouw van Knock, waardoor het min of meer levendig blijft in het stadje met nog geen duizend inwoners. De basiliek is een ware trekpleister, waar vele pelgrims en toeristen een bezoek aan willen brengen.

Pelgrimsoord Knock in Ierland

Vanwege de verschijning van de Onze Lieve Vrouw van Knock op 21 augustus 1879 is Knock een bedevaartsoord. Jaarlijks komen er honderdduizenden mensen om de basiliek te bezoeken. Om de stroom pelgrims in goede banen te leiden – ze komen niet op de knieën of te voet, maar merendeels met het vliegtuig – is er een vliegveld aangelegd. Ireland West Airport Knock levert een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van het gebied.

Castlerea

Oostelijk van Knock, richting Dublin, ligt Castlerea. Het is inmiddels graafschap Roscommon. Castlerea heeft een dikke drieduizend inwoners. De stad ligt aan de rivier de Suck, een zijrivier van de Shannon. Het is een van de grootste steden van de county, met een trotse geschiedenis van de Clan O’Connor, de laatste High Kings van Ierland. Een van de bezienswaardigheden in deze stad vormt het Castlerea Museum. Het is een museum rondom de grootste particuliere collectie spoorweg memorabilia in Ierland. De trots van de collectie is een A55 diesel locomotief, die volledig is gerestaureerd. Verder is er de wereld aan seinlampen, spoorwegovergangpalen, signalen, stationsborden en bellen te zien en te horen.

Roscommon

Oostelijk van Castlerea ligt Roscommon, dat Saint Coman’s Wood betekent in het Iers. Het is de hoofdstad van het graafschap met dezelfde naam en ligt zo’n beetje in het centrum van Ierland, op het kruispunt van enkele grote wegen. De naam is afgeleid van Coman mac Faelchon die er in de vijfde eeuw een klooster bouwde. Het bos om het klooster werd Ros Comáin, Saint Coman's Wood, genoemd en zo kreeg de stad haar naam. Er wonen iets meer dan 5000 mensen. Roscommon heeft een belangrijke functie voor de regio, want behalve Boyle is het de enige stad in het graafschap. Het graafschap heeft een Koninklijke geschiedenis en er zijn archeologische vondsten gedaan, waaronder een gouden ketting uit de periode van 2.300 en 1.800 voor Christus.

Kells en de Book of Kells

Tussen Roscommon en Dublin in ligt Kells, in het graafschap Meath. In het Iers heet het Ceanannas Mór, bekend van het Book of Kells. Dat boek is een zeer oude gekalligrafeerde bijbel, die tegenwoordig in Dublin ligt, maar oorspronkelijk afkomstig is uit de middeleeuwse Abdij van Kells. Het boek werd 800 jaar lang in Kells zelf bewaard. Het Book of Kells is een meesterwerk van Middeleeuwse kalligrafiekunst. Het is tegenwoordig te zien in Trinity College, de beroemde universiteit van Dublin.

Terug in Dublin

Aan de oostkust van Ierland ligt Dublin, de stad van Trinity College, de Universiteit van Dublin. Daar is ondermeer de Book of Kells te vinden. Dublin is een perfecte stad voor een tour in de Hop on-Hop off bus. Je komt langs de hoogtepunten van de stad, hoort informatie via oortjes in je eigen tal en je kunt uitstappen om een van de bezienswaardigheden te bezoeken om later op de dag je reis te hervatten. Op weg naar een volgend hoogtepunt.

Trinity College Dublin

Het Trinity College in het midden van de stad is opgericht in 1592 door koningin Elizabeth I. Het is meteen ook de oudste en beste universiteit van Ierland die behoort tot de top 100 van de wereld. Er studeren tegenwoordig meer dan 15.000 studenten. In de praktijk geldt Trinity College dan vaak ook als synoniem voor Universiteit van Dublin. Het instituut heeft studenten in de collegezalen gehad, die later in de wereld van kunsten, wetenschap en politiek hun sporen hebben verdiend en het College is beroemd om zijn bibliotheek. Het is met z’n om en nabij 4,5 miljoen boekwerken de grootste bieb van Ierland. Het Book of Kells is het topstuk van de bibliotheek, die is ondergebracht in vijf gebouwen. De bieb is te bezoeken en ook delen van het Book of Kells zijn te zien, in het echt of als replica en foto.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

The Long Room, de bustes en het harpje

De bibliotheek heeft regelmatig wisselexposities over bijvoorbeeld Ierland in de oorlog, fotografie, oude boeken en Ierse muziek door de eeuwen heen. Voor de Book of Kells is een aparte ruimte ingericht. In de oude bibliotheek is The Long Room het bekijken waard. Het is een enorme boekenstalling, met langs het looppad marmeren bustes van 48 beroemde schrijvers, waaronder Jonathan Swift, door de beeldhouwer Louis Francois Roubiliac (1702 – 1762). In de bibliotheek is ook een van de overgebleven kopiën van de Proclamation of the Irish Republic van 1916 te vinden en de oudste Ierse harp, uit de 15e eeuw. De harp is al eeuwen het symbool voor het Ierse eiland en is terug te vinden in het wapen van Ierland en op Ierse munten. Als toerist kun je de boeken alleen van afstand zien, maar het gebouw, de boekenkasten vol eeuwenoude banden, de bustes en de hele ambiance zijn een bezoek meer dan waard.

Ierland

Legenda
A. Knock
B. Castlerea
C. Roscommon
D. Kells
E. Dublin
F. Trinity College

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trinity College DublinTrinity College DublinIn de hoofdstad van Ierland, Dublin, zijn natuurlijk alle faciliteiten die een hoofdstad behoort te hebben aanwezig: mus…
Dublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDe laatste verblijfplaats van onze rondreis door Ierland is Dublin, de stad aan de rivier de Liffey, de stad van Guinnes…
Architecturale highlights in DublinVoordat je Dublin gaat bezoeken, is het handig om een beetje een idee te hebben van hoe de stad in elkaar zit. Wat je ab…
Dublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Dublin is een bekende en populaire bestemming voor toeris…

Seminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak is 'the place to be' op Bali. Gelegen aan de zuidwestkust van Bali, biedt Seminyak een prachtig breed strand, s…
Werelderfgoed van Australië – Ayers Rock (Uluru)Werelderfgoed van Australië – Ayers Rock (Uluru)Ayers Rock is een sprookjesachtige rotsformatie in het Australische Uluru-Kata Tjuta National Park, midden in de Outback…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Setanta Saki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.visitingkells.ie geraadpleegd op 8 maart 2016
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Roscommon geraadpleegd op 8 maart 2016
 • http://hellskitchenmuseum.com/index.htm geraadpleegd op 8 maart 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Knock_(Mayo) geraadpleegd op 8 maart 2016
 • http://hellskitchenmuseum.com/index.htm geraadpleegd op 8 maart 2016
 • http://www.tcd.ie/Library/bookofkells/ geraadpleegd op 8 maart 2016
 • https://www.tcd.ie geraadpleegd op 8 maart 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_van_Dublin geraadpleegd op 8 maart 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Trinity_College_Library geraadpleegd op 11 maart 2016
 • http://www.tcd.ie/Library/about/exhibitions.php geraadpleegd op 11 maart 2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Ierland geraadpleegd op 11 maart 2016
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.