Molly Malone - viswijf van Dublin van 'Cockles and Mussels'

Molly Malone - viswijf van Dublin van 'Cockles and Mussels' Molly Malone is een bekende figuur in Dublin. Een bronzen beeld dat haar voorstelt is een trekpleister van de Ierse hoofdstad. Bekender is de visverkoopster door de ballade die haar bezingt. Het lied over Molly Malone wordt uit volle borst gezongen bij Ierse sportwedstrijden. Het is in en buiten Ierland bekend en heeft zich ontwikkeld tot een soort volkslied. Vooral The Dubliners, U2 en Sinéad O'Connor hebben bijgedragen aan deze roem.

Cockles and Mussels in Dublin

De ballade die mevrouw Malone bezingt heet Cockles ans Mussels, maar is beter bekend als Molly Malone of als In Dublin's Fair City. Het lied wordt uit volle borst gezongen tijdens Ierse sportwedstrijden, zoals hurling, rugby of Iers voetbal. Bij Ieren die buiten Ierland wonen heeft het lied zich ontwikkeld tot volksliedachtige proporties. Het is ook hèt lied van de stad Dublin.

U2, Sinéad O'Connor en The Dubliners

De vroegste versie werd gezongen in1884. Volgens overlevering was het destijds grappig bedoeld. Het werd gedrukt met permissie van een uitgever uit Edingburgh in Schotland, zodat er zeer waarschijnlijk nog een oudere versie van moet bestaan. Daar zijn nog geen exemplaren van gevonden.
Vele bekende artiesten hebben het lied opgenomen: Heino, U2, The Saturdays, Danny Kaye, Frank Harte, Sinéad O'Connor, Johnny Logan, Ian McCulloch en Paul Harrington. De bekendste versie is die van The Dubliners geworden.

Molly Malone het viswijf

Er staat in de boeken van de St Werburgh parochie een Molly Malone geregistreerd die in 1734 overleed. Haar Ierse naam is Mol Ní Mhaoileoin. Mol werd begraven op het kerkhof van Saint John’s, aan Fishamble Street naast Christchurch Cathedral. Ze was een fishmonger, een visboer of viswijf, en leefde waarschijnlijk in die buurt. Fishamble Street dankt zijn naam aan een Middeleeuwse vismarkt die daar jarenlang werd gehouden. Toendertijd werd vis op de markt verkocht en ook door straathandelaren die hun waar op een kar met twee wielen door de straten van Dublin duwden. Shamble, zoals in Fishamble, is een oud-Engels woord voor marktplaats. Het was er meestal een rommelig geheel. Het woord ‘shambles’ kreeg in de loop van de tijd dan ook de betekenis van 'rommelzooitje'.

Nickname

Foto Wikipedia / Bron: Wilson44691, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Foto Wikipedia / Bron: Wilson44691, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molly Malone heeft in Dublin diverse bijnamen, die doen vermoeden dat het een wilde vrouw was. Die reputatie verdient ze niet, want ze leefde deugdzame en zelfs kuis.
Ze wordt genoemd:
 • The Dolly with the Trolley – een mooi meisje met de kar
 • The Trollop with the Scallop – promiscue vrouw met de sintjacobschelp
 • The Flirt in the Skirt – flirt met de rok
 • The Tart with the Cart – prostituee met de kar

Bronzen beeld bij Trinity College

Vlakbij Trinity College in Dublin werd een prachtig bronzen beeld van Molly Malone neergezet, gemaakt door Jeane Rynhart. Het stond jaren op de hoek Grafton, Nassau en Suffolk Street, naast Trinity College. Het beeld staat er sinds 1988 en werd tijdens de millenniumviering van de stad onthuld door de burgemeester van Dublin Alderman Ben Briscoe. Hij verklaarde tevens 13 juni as tot Molly Malone Day.

Miljoenen Dublin-bezoekers zijn al met Molly Malone op de foto gegaan. Het is een van de toplocaties in de stad en een ‘must see'. Velen proberen een muntje in het weelderige decolleté van mevrouw Malone te gooien. Als dat lukt mag je een wens doen. De plaats en het uiterlijk van Molly in Dublin is menig historicus een gruwel en getuigt van geschiedvervalsing en uitbuiting van een vrouw die haarst ondanks een symbool van de stad werd. De mythe rondom Molly is kunstmatig gecreëerd en wordt in stand gehouden vanwege het succes. Inmiddels heeft de vrouw de positie van Dublin-icoon, zodat de werkelijke geschiedenis van een hardwerkende deugdzame vrouw uit de 18e eeuw nauwelijks meer doordringt. Het beeld zou volgens historici ook beter bij de Moore Street passen, aan de noordkant van de Liffey en in de buurt waar tegenwoordig nog steeds vishandelaren zijn.

Droevig nieuws

Tijdens onze reis door Ierland en bezoek aan Dublin, in de zomer van 2014, krijgen we niet de kans om een munt te werpen: het beeld van Molly Malone is tijdelijk verwijderd en staat ergens binnen om te worden opgeknapt. Droevig nieuws voor ons dus. Dublin is met de straten bezig en zolang de werkzaamheden duren is het beeld niet te zien. Het wordt ook niet op dezelfde plaats teruggezet, omdat de situatie van het kruispunt wijzigt en geen ruimte meer biedt voor de publiekstrekker. Het zou een onveilige situatie worden. Op 28 april 2014 werd het beeld weggehaald. Eind juli 2014 is nog niet bekend waar het beeld dán komt te staan. Horecaondernemers en winkeluitbaters strijden zolang om het hardst om het beeld voor hun toko geplaatst te krijgen, want het beeld van Molly Malone garandeert vele, vele bezoekers en dus potentiële clientèle. Als het beeld klaar is wordt het tijdelijk voor het toeristeninformatiekantoor in de St Andrew’s Church bij Suffolk Street gezet totdat Dublin de definitieve plaats aanwijst. De verwachting is dat het in 2017 weer op de oude plek beland.

De ballade

Het eerste couplet van het lied is als volgt:

In Dublin’s fair city where the girls are so pretty,
I first set my eyes on sweet Molly Malone,
as she wheeled her wheel barrow through streets broad and narrow
crying “Cockles and mussels alive alive Oh!
Alive alive O-Oh! Alive alive O-Oh!”
Crying “Cockles ans mussels alive, alive Oh!”

Molly Malone in Dublin

Legenda
A. Trinity College
B. Christchurch Cathedral
C. Fishamble Street
D. De oude plek van het beeld van Molly Malone
E. Moore Street
F. River Liffey

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDublin - hoofdstad van Ierland aan de rivier de LiffeyDe laatste verblijfplaats van onze rondreis door Ierland is Dublin, de stad aan de rivier de Liffey, de stad van Guinnes…
Architecturale highlights in DublinVoordat je Dublin gaat bezoeken, is het handig om een beetje een idee te hebben van hoe de stad in elkaar zit. Wat je ab…
Dublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin: bezienswaardigheden, uitgaan, overnachten en reizenDublin is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Ierland. Dublin is een bekende en populaire bestemming voor toeris…
Ierland – Van pelgrimsoord Knock naar DublinIerland – Van pelgrimsoord Knock naar DublinVanuit Knock, in het graafschap Mayo, West Ierland, gaat de rondreis door Ierland terug naar Dublin. De Ierse circel is…

Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaarMont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaarEen van Frankrijks grootste toeristische trekpleisters, Mont-Saint-Michel, is sinds juli 2014 via een loopbrug te bereik…
Subtropen in het Zeeuwse Fort den HaakOp een regenachtige zomerdag naar buiten kijkend met een vest aan omdat het fris is kan een verlangen bestaan naar een s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FrancisTyers, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.kuriositas.com/2013/03/the-statues-of-dublin-and-their.html geraadpleegd op 19 juli 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Molly_Malone geraadpleegd op 19 juli 2014
 • http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/molly-malone-statue-wheeled-away-to-make-way-for-luas-1.1780090 geraadpleegd op 19 juli 2014
 • http://www.dublincitybid.ie/news-updates/removal-relocation-of-molly-malone-statue/ geraadpleegd op 19 juli 2014
 • http://www.rynhartbronze.com/shop/ geraadpleegd op 19 juli 2014
 • Balladen van Ierland
 • Afbeelding bron 1: Wilson44691, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.