Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaar

Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaar Een van Frankrijks grootste toeristische trekpleisters, Mont-Saint-Michel, is sinds juli 2014 via een loopbrug te bereiken. De wandelaars en bezoekers van het eilandje voor de Normandische kust kunnen nu bij eb en vloed de wandeling naar het eiland maken zonder natte voeten te krijgen. Het is samen met het Nederlandse waddengebied Europees getijdengebied: in het waddengebied en bij Mont-Saint-Michel zijn de werking van eb en vloed te zien en het ontstaan van een waddenlandschap te volgen.
Bron: Mathias Neveling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Mathias Neveling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bereikbaar via loopbrug

Op 22 juli 2014 konden de eerste wandelaars via de nieuwe brug naar wereldberoemde Mont-Saint-Michel in Normandië. Op het eiland staat het vroegere Benedictijnenklooster. De voetgangersbrug is gemaakt uit hout en beton en de Oostenrijkse toparchitect Dietmar Feichtinger tekende voor het ontwerp.

Het architectenbureau van Feichtinger, met kantoren in Wenen, Parijs en Montreuil, kan grote projecten aan. De brug die ze ontwierpen naar de Mont gaat langs de riviermonding en maakt dan een mooie bocht naar het eiland. Er is op de brug ruimte voor een breed wandelgedeelte, een dubbele rijbaan en dan nog een smalle baan voor voetganger. Het water stroomt onder de brug door, waardoor je kunt 'lopen over water' naar de abdij.

De nieuwe loopbrug van 760 meter lang zorgt tevens door de bocht die hij maakt voor een heel nieuwe perspectief op het landschap.

Waddenlandschap

Het Unesco Werelderfgoed van Mont-Saint-Michel kan nu altijd met droge voeten betreden worden. Belangrijk is vooral dat eb en vloed er weer vrij spel hebben. De voormalige wandeldijk was een obstakel voor het getijde en er dreigde steeds meer verzanding door aangeslibde sedimenten. Mont-Saint-Michel is eigenlijk een eiland in Het Kanaal en dat is juist een van de bijzonderheden. Het is samen met het waddengebied ook het enige getijdengebied in Europa waar een waddenlandschap is te zien, een getijdenlandschap dat alleen maar kan gedijen als er eb en vloed is. Het is een steeds veranderend landschap dat zich vormt naar de stromingen die er zijn en naar het slib dat wordt aan- en afgevoerd. Vanaf het vasteland is er, net als in Noord-Nederland, te wadlopen naar het voormalige eiland. De vegetatie lijkt ook op wat er in het waddengebied te vinden is. Er groeit bijvoorbeeld zeekraal, een typische zoutminnende waddenplant.

Om dit waddenlandschap niet te laten verzanden nam het bestuur van de Franse regio het besluit tot het nemen van maatregelen en aanleggen van sluis en brug en afgraven van de dam.

Klooster

De Mont is een granieten rots waarop in de Middeleeuwen een architectonisch meesterwerk is gebouwd in de vorm van een klooster. Vroeger lag het vier kilometer uit de kust, maar in de afgelopen decennia is die afstand geslonken door verzanding van het gebied. De rots kwam steeds dichterbij het vasteland te liggen, tot op ongeveer een kilometer.

Couesnon

In 2009 werd daarom al een maatregel genomen in de vorm van een sluis die in de rivier de Couesnon werd gebouwd. Die rivier voert naar de baai. Het uitstromende water vormt zo’n kracht dat daarmee de natuur een handje wordt geholpen. Deels slibben de aangevoerde sedimenten weer weg. Door deze maatregel zal de bodem in 2045 ongeveer 70 centimeter gedaald zijn.

Mont-Saint-Michel goed voor drie miljoen bezoekers

Mont-Saint-Michel trekt jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers en is na Parijs de populairste toeristische trekpleister van Frankrijk. De brug naar het Unesco Werelderfgoed heeft 43 miljoen euro gekost en is bestemd voor de wandelende bezoekers en het shuttle- en toeleveringsverkeer. De oude wandeldijk wordt afgegraven.

1300 jaar

De Mont-Saint-Michel bestaat meer dan 1300 jaar. In 2008 werd het 1300 jarig bestaan gevierd. Vanaf eind april van dat jaar tot aan het einde van 2008 was het feest met diverse activiteiten en ondermeer een bezoek van Paus Benedictus XVI.

Aartsengel Michaël

De kerk op de rots van Mont-Saint-Michel zou in 708 zijn ontstaan. Aartsengel Michaël zou er de hand in hebben gehad door de bisschop van Avranches opdracht te geven de kerk op het rotseilandje te bouwen. De bisschop piekerde er aanvankelijk niet over maar de aartsengel bracht hem hardhandig op andere gedachten door met zijn vinger een gat in de schedel van de bisschop te branden. Zo wil het verhaal.

Vloed

Voorheen was het eiland alleen te bereikbaar bij eb. Dat leverde regelmatig gevaarlijke toestanden op van mensen die door het opkomende water werden verrast. Het water van de vloed kon namelijk zo snel als ‘een galopperend paard’ opkomen.

Mont-Saint-Michel rond 1900 / Bron: Library of Congress, Prints and Photographs Division, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mont-Saint-Michel rond 1900 / Bron: Library of Congress, Prints and Photographs Division, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Springvloed en werelderfgoed

Op 24 juli 2013 was het eiland, dat door de verbinding met het vasteland geen echt eiland meer is, even weer een eiland. Af en toe, met hoge waterstanden en springvloed, gebeurt dat. In 2013 was het voor het eerst sinds 1879 het geval, het jaar dat de dijk werd gebouwd.

Het getijdeneiland was eeuwenlang enkel bereikbaar bij laagwater tot er een dam werd gebouwd met daarop een smalle weg. Op 24 juli 2013 liep om 21 uur 37 weer water over de weg waardoor de Mont-Saint-Michel opnieuw een eiland werd. De vloed stroomde slechts twintig minuten over de dijk en trok veel bekijks.

Mont Saint-Michel met abdijcomplex en de omliggende baai werd in 1979 uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO.

21 maart 2015

Op deze zaterdag - en ook vrijdag de 20ste - zorgt een metershoge vloed aan de kust van Frankrijk ervoor dat het Normandische getijdeneiland opnieuw - voor even - een eiland is. Het laatste deel van de brug loopt door de springvloed ook onder, waardoor de Mont volledig omringd is door water. Er zijn duizenden geïnteresseerden naar het natuurfenomeen, dat marée du siècle wordt genoemd, dat ongeveer eens in de 18 jaar voorkomt, komen kijken. Het verschil tussen de getijden eb en vloed is vrijdag 14 meter. Die dag stonden er al 10.000 mensen aan de kust. Zaterdag wordt er twee keer springtij verwacht, om 7.45 uur en 20.07 uur. Het natuurfenomeen komt door een kosmisch samenspel van maan en zon. Die staan op die momenten op één lijn en dat heeft extra aantrekkingskracht op het water in de oceanen. Het is niet toevallig dat het natuurfenomeen van de springvloed bij Mont-Saint-Michel samenvalt met de zonsverduistering van vrijdag 20 maart.

De volgende keer dat de extra hoge vloed gezien kan worden is in maart 2033 en maart 2051.

Mont-Saint-Michel

Legenda
A. Mont-Saint-Michel
B. De dam die wordt afgebroken
C. Le Couesnon

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De acht verheven aartsengelen – MichaëlDe acht verheven aartsengelen – MichaëlMichaël is de aartsengel die het rechtgeaarde Israël beschermt. Hij wordt zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament…
Normandië, FrankrijkNormandië, FrankrijkNormandië, het gebied dat zijn naam dankt aan de invallen van de Noormannen in de 10e eeuw. Het is bekend om de camember…
Frans rotseiland Mont St-MichelHet eeuwenoude eiland Mont St-Michel is met het vasteland verbonden door middel van een 1,8 km lange dam, die in 1879 we…
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…

Het eiland CuraçaoCuraçao is een tropisch eiland dat voor de kust van Venezuela, in het zuidelijke deel van de Caribische zee ligt. Samen…
Molly Malone - viswijf van Dublin van 'Cockles and Mussels'Molly Malone - viswijf van Dublin van 'Cockles and Mussels'Molly Malone is een bekende figuur in Dublin. Een bronzen beeld dat haar voorstelt is een trekpleister van de Ierse hoof…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fabos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.hln.be/ geraadpleegd op 25 juli 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Saint-Michel geraadpleegd op 25 juli 2014
  • http://www.independent.co.uk/news/world/europe/mont-st-michels-isle-restored-1765894.html geraadpleegd op 25 juli 2014
  • http://www.feichtingerarchitectes.com/display_project.php/2/67 geraadpleegd op 25 juli 2014
  • http://www.projetmontsaintmichel.fr/index.html geraadpleegd op 25 juli 2014
  • http://www.projetmontsaintmichel.com/mediatheque.html geraadpleegd op 25 juli 2014
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150321_01591163 geraadpleegd op 21 maart 2015
  • Afbeelding bron 1: Mathias Neveling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Library of Congress, Prints and Photographs Division, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.