Polen als vakantieland

Polen als vakantieland Polen wordt vaak geassocieerd met een arm, koud land waar weinig te beleven is. Dit beeld is onterecht. De toerist die wel besluit om naar Polen te reizen komt in een heel gevarieerd land met mooie natuur en landschappen, mooie steden en knusse dorpjes. De oude stadscentra zijn perfect gerestaureerd. Nadruk op oude steden betekent niet dat Polen oud en ouderwets is. De faciliteiten zijn modern en de infrastructuur verandert steeds ten goede. In dit leuke vakantieland is voor ieder wat wils!

Naar Polen?

Traditioneel reizen Nederlanders meestal naar naburige of warme landen. Aan Polen wordt daarbij niet vaak gedacht. Men denkt dat Polen altijd koud is, en ver weg, omdat het “vroeger in Rusland lag” of dergelijke onwaarheden. Verder wordt in Nederland nog gedacht aan de moeilijke tijden van armoede en burgerlijk verzet tijdens het communisme. Na de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2006 zijn veel Polen naar Nederland gekomen voor (meestal) simpele baantjes. Ook daardoor wordt gedacht dat Polen arm is en dat er niets te beleven valt. Niets van dit alles is waar. In dit artikel wordt beschreven waarom Polen eigenlijk een fantastisch land is om naar toe te gaan!

Bron: Robfoto, PixabayBron: Robfoto, Pixabay

Korte beschrijving van Polen

Polen is ten eerste helemaal niet ver weg. Tussen Nederland en Polen ligt alleen Duitsland. Polen ligt ook niet in Oost-Europa, maar Centraal-Europa. Het land heeft een heel gevarieerd landschap. Men vindt er bergen, platte en laaggelegen landdelen, meren, een kustlijn, bossen en een woestijn. Er is veel natuur en veel onbewoond terrein. De bevolking is verspreid tussen grote metropolen en kleine knusse dorpjes op het platteland. In deze rijke diversiteit is voor elk soort toerist iets te beleven. Daarnaast zorgt de huisgemaakte keuken van Polen voor erg lekker eten.
Bron: Jerzy Opioa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Jerzy Opioa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

De natuur en de kust van Polen

De natuurlijke rijkdom van het land is goed toegankelijk voor toeristen. Overal staan looproutes aangegeven met gekleurde symbolen op bomen en rotsen. Daardoor zijn bergen en bossen goed begaanbaar en kan men genieten van natuur zoals in Nederland niet mogelijk is. In het Noordoosten van Polen is bovendien het laatste stuk oerbos van Europa, in het Bialowieza natuurreservaat. Hier leven ook bizons. In deze natuurgebieden komt men overal herbergen, pensions of gasthuizen tegen, zodat men kan eten, uitrusten of overnachten. De standaard van deze horeca is sinds de jaren 2000 enorm verbeterd en vernieuwd. Aan campingsites is er ook geen gebrek. Een andere aardigheid is dat kampvuren maken in de natuur niet verboden is. Soms staan er op open plaatsen zelfs speciaal bankjes opgesteld om in het midden daarvan het vuur te maken. In de bergen kunt u uitstekend met wintersportvakantie. In Polen is dat goedkoper dan in dure skiresorts in Oostenrijk en Duitsland.

Bron: 12019, PixabayBron: 12019, Pixabay
Probeert u eens een strandvakantie in Polen. In het noorden zijn er uitstekende badplaatsen, zoals Sopot en Kolobrzeg. Er zijn wijde zandstranden, wandelboulevards, strandrestaurants, hotels, campings, en pieren. Poolse zomers kunnen bovendien flink heet en zonnig zijn, dus ideaal om tijd op het strand door te brengen en af te koelen in fris zeewater. De bewering dat Polen “altijd koud is” klopt zeker niet.

De steden en dorpen

Het maakt in Polen bijna niet uit naar welke stad of welk dorp men gaat. Overal zijn er wel kerken of oude, klassieke gebouwen te bewonderen en musea, soms ook in heel kleine dorpjes. De meeste vestigingen zijn gebouwd rondom een marktplein met een statig raadhuis in het midden. Rondom het plein staan dan huizen met meestal klassieke gevels en veel restaurants, gezellige terrasjes, cafés en winkels. Elke stad heeft bovendien een heel ander karakter. Aanraders zijn Warschau, Krakau, Wroclaw, Zakopane en de “parel van de renaissance” Kazimierz Dolny. Op het platteland en bij kleine dorpen dient men beslist op zoek te gaan naar kastelen, kloosters en kerken. In Zuidoost Polen zijn veel prachtige oude, kleine houten kerken, die soms op de wereld-erfgoedlijst van Unesco staan. Op het platteland zijn er vaak ook leuke openluchtmusea. Buiten de steden zijn ook spa’s geliefd. Behalve kuuroorden zijn het ook vakantiedorpen, waarin men zich kan laten verwennen in sauna’s en zich te goed kan doen aan vers bronwater met diverse medicinale toepassingen.
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Bron: Wojciech Pysz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Wojciech Pysz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cultuur en keuken

Polen hebben veel binding met hun geschiedenis. De hoofdstad Warschau is bijvoorbeeld vol met (oorlogs-)monumenten en verwijzingen naar de oudheid van Polen. Zoals hierboven aangegeven zijn er overal musea te vinden. Deze laten verschillende aspecten van geschiedenis van het land, beschaving en cultuur zien. Als bijzonderheid valt ook te noemen het nazi strafkamp Auschwitz, wat opengesteld is voor het publiek.

Folklore wordt in stand gehouden en gevierd. Op folklorefestivals ziet men mensen in kleurrijke traditionele klederdrachten die volksmuziek maken met strijkers, zangers en dansers. Klassieke muziek is ook geliefd, niet in het minste door de gevierde Poolse componist Fryderyk Chopin (NIET “Frédéric” zoals vaak wordt gespeld). Voor wie de clubs wil uitproberen in grote steden heeft Polen ook een levendige rock-, rap-, en jazz-scene.

Bron: Marek.69, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Marek.69, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het katholieke geloof is in Polen heel belangrijk. Naast de vele kerken zijn er veel andere bezienswaardigheden zoals straatkapelletjes. Wie tijdens christelijke feestdagen bij een Pools gezin te gast is kan meegenieten van de feesttradities, die gepaard gaan met veel lekker eten.

Het eten zelf is lekker in zijn simpelheid. Omdat de Polen dichter bij de natuur leven dan in Nederland zijn het Poolse vee en groenten niet erg doorgefokt of doorgekweekt, dus de producten hebben nog veel smaak. De keuken doet over het algemeen wat “volks” en simpel aan, maar omdat het lekker is en bijzonder vanwege het Slavische karakter, hoeft het zeker niet luxe te zijn. Aan te raden zijn de gevulde meeltasjes “pierogi”, de rode bietensoep “barszcz”, de zuurkoolstoofschotel “bigos” en de gevulde koolrolletjes “golabki”. Vleeswaren en worsten zijn ook erg lekker. Probeert u eens een Poolse worst te roosteren op de grill of in een kampvuur!
Bron: Stako, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stako, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rondkomen, infrastructuur en faciliteiten

Polen is een modern land. Ondanks de werkeloosheid en de gelukszoekers in Nederland ziet Polen er absoluut niet ouderwets of arm uit. Het land heeft zich namelijk heel snel gemoderniseerd na de val van het communisme. Er wordt veel gebruik gemaakt van internet en internetcafés. Overal kan men betalen en geld opnemen met pinpas en creditcard. Het is zelfs zo dat het in Nederland vaak niet mogelijk is om met een creditcard of contactloos te betalen. In Polen kan dit bijna overal wel. En er is genoeg gelegenheid om te pinnen als u wilt: in grote steden schieten moderne winkelcentra als paddenstoelen uit de grond.

Verblijfplaatsen zijn makkelijk te vinden en de keus is ruim. Aan zee en in kleinere toeristische plaatsen kan men in een kamer bij een gezin verblijven, er zijn zelfstandige appartementen, (jeugd)herbergen, motels en hotels in alle denkbare klassen. De meeste zijn de afgelopen jaren, zoals bijna alles in Polen, gerenoveerd en gemoderniseerd, en er zijn ook veel nieuwe hotels. Die hebben meestal veel faciliteiten voor hun klanten en gratis WiFi. Onderdak is in de meeste gevallen via internet te boeken en soms mag de hond ook mee.

Het openbaar vervoer had een slechte reputatie, maar inmiddels is het spoor gemoderniseerd met nieuwe treinen, en de belangrijkste stations zijn gerenoveerd voor het Europees voetbalkampioenschap dat in 2012 in Polen en Oekraïne werd gehouden. Oude bussen uit de jaren ‘70 worden steeds meer vervangen door comfortabele touringcars. Er is daarnaast flink gewerkt aan de infrastructuur, dus men kan goed met de eigen auto door Polen rijden. Het asfalt met gaten verdwijnt steeds meer ten gunste van nieuwe (snel)wegen.

Pools heeft de reputatie een moeilijke taal te zijn. Als men met een reiswoordenboek in de hand probeert om een vraag in het Pools te stellen, zullen Polen vaak waarderen dat u het aandurft en u proberen zo goed als mogelijk te helpen. In toeristische plaatsen is het geen probleem om mensen te vinden die u in het Engels (vooral jongeren) of Duits (vooral in West-Polen) te woord kunnen staan. Steeds meer mensen kennen er vreemde talen.

Fijne vakantie!

Voor wie iets avontuurlijks wil, genieten van natuurschoon, stedentrips, vakantie aan het water, (onverwachts?) lekker eten, een leerzame, luie of actieve vakantie, maximum comfort of rondtrekken met de rugzak, wintersport of zomer aan het strand, Polen heeft het allemaal!
© 2014 - 2024 Kenmonsch, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in PolenGoedkoop op Wintersport in PolenWintersport is vaak niet goedkoop. Vooral als je naar de landen gaat die bekend staan om de wintersport. Toch zijn er go…
Op winter of zomervakantie met BelvillaOp winter of zomervakantie met BelvillaBelvilla is een organisatie die al meer dan 30 jaar bestaat en verhuurt vakantiehuizen van particulieren aan particulier…
Voor weinig geld op vakantieVoor weinig geld op vakantieGoedkoop op vakantie kan zeker! Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer met de acties op internet. Krijg je…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…

Ierland – Knock House Hotelmijn kijk opIerland – Knock House HotelIn Knock, in County Mayo, West Ierland, ligt bij Knock het Knock House Hotel. Het hotel ligt in de ‘countryside’ in een…
Languedoc-RoussillonLanguedoc-Roussillon is een gebied gelegen in het centrale zuiden van Frankrijk. Het is enorm divers, met delen grenzend…
Bronnen en referenties
Kenmonsch (9 artikelen)
Laatste update: 27-07-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.