Bezienswaardigheden in Praag - Joodse Wijk
In de middeleeuwen kende Praag twee zich onderscheidende Joodse gemeenschappen; Joden uit het westen vestigen zich rond de synagoge, terwijl joden uit het Byzantijnse Rijk zich rond de oude Schul vestigden. De twee gemeenschappen groeiden langzaam naar elkaar toe tot één gebied, Josefov. De Joodse wijk werd in 1850 officieel onderdeel van de stad Praag. De Klausen synagoge is het middelpunt van dit unieke stukje Praag.
Het
Rudolfium, nu de thuis basis voor het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, is één van de meest imposante gebouwen aan de oever van de Vltava in Praag. Veel van de grote concerten van het Voorjaar Muziek Festival van
Praag vinden hier plaats. Er zijn verschillende concert-zalen; de Dvorak zaal is één van de beste voorbeelden van Tsjechische architectuur uit de 19e eeuw. Het Rudolfium werd tussen 1876 en 1884 gebouwd naar een ontwerp van Josef Zitek en Josef Schulz. De naam van het gebouw verwijst naar Kroonprins Rudolph van Habsburg. Het gebouw is net als het Nationaal Theater een prominent voorbeeld de Tsjechische Neo-Renaissance stijl. De balustrade is gedecoreerd met beeldhoudwerk van vooraanstaande Tsjechische, Oostenrijkse en Duitse kunstenaars. Het gebouw biedt tevens onderdak aan de Galerie Rudolphinum, een collectie moderne kunst. Na de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw korte tijd dienst als zetel van het Tsjecho-slowaakse parlement.
Klausen Synagoge in de Joodse wijk van Praag (Klausova Synagoga)
Voor de grote brand van 1689 stonden op deze plaats een aantal kleine Joodse scholen en gebedshuizen, deze werden
klausen genoemd. De naam leeft voort in de Klausen Synagoge welke op de ruïnes werd gebouwd en in 1694 werd voltooid. Nu herbergt het gebouw Hebreeuwse manuscripten en een tentoonstelling over Joodse tradities en gebruiken, de geschiedenis van de Joden in Centraal Europa in beeld gebracht tot in de vroege middeleeuwen. Veel tentoongestelde stukken herinneren aan beroemde figuren uit de Joodse gemeenschap van Praag, waaronder Rabbi Löw, welke, volgens de overlevering, een mens uit klei maakte. Naast de synagoge staat een gebouw dat veel weg heeft van klein middeleeuws kasteel. Het werd in 1906 gebouwd als de ceremoniële hal voor de Joodse Begrafenis Gemeenschap.
Joods Stadhuis in Praag (Zidovska Radnice)
De kern van dit aantrekkelijke roze en witte gebouw is het originele Joodse Stadhuis, gebouwd in 1570-1577 oor de architect Panacius Roder op kosten van de immens rijke burgemeester, Mordechai Maisel. In 1763 kreeg het gebouw een nieuw uiterlijk in de stijl van de late barok. De laatste wijzigingen dateren van 1908, waarbij de zuidelijke vleugel werd vergroot. Dit is één van de weinige gebouwen welke de, overigens vanuit hygiënisch oogpunt, stadsvernieuwing aan het begin van de 20e eeuw heeft overleefd. Op het dak staat een kleine houten klokkentoren met een in het oog springende groene spits. Het recht om een eigen stadhuis te bouwen kreeg de Joodse gemeenschap voor hun rol bij de verdediging van ede Karelsbrug tegen de Zweden in 1648. Thans huist de Raad van Joodse Gemeenschappen in de Tsjechische Republiek in het gebouw.
Spaanse Synagoge - Praag /
Bron: Zairon, Wikimedia Commons (CC0)Spaanse Synagoge in Praag (Spanelska Synagoga)
De eerste synagoge van Praag, ook bekend onder de naam Oude School (Stara skola) stond eens op deze plaats. In de 11e eeuw was de Oude School het centrum van de Joodse gemeenschap van de oosterse rite, welke strikt gescheiden leefden van de Joden van de westelijk ritus welke zich rond de oud-nieuwe synagoge concentreerden. Het huidige gebouw dateert uit de tweede helft van e 19e eeuw. Zowel het interieur als het exterieur zijn pseudo-Moors in uiterlijk. De rijke decoraties aan e muren doen denken aan het Alhambra in Spanje, waarmee ook de naam van de synagoge is verklaard. De Spaanse Synagoge geeft nu onderdak aan aan een permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de Joden in Bohemen.
Lees verder