Bezienswaardigheden in Praag - de Oude Stad

Bezienswaardigheden in Praag - de Oude Stad Het hart van Praag is de Oude Stad (Staré Mesto of Old Town) en het centrale plein. In de 11e eeuw breidde de nederzetting rond het kasteel zich uit naar de rechter oever van de rivier Vltava. De Oude Stad verkreeg in de 13e eeuw stadsrechten. De belangrijkste bezienswaardigheden van de oude binnenstad van Praag, van de Kruitpoort tot het Kinsky Paleis, op een rij.
Kruitpoort - Oude Stad Praag / Bron: Lehotsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kruitpoort - Oude Stad Praag / Bron: Lehotsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kruitpoort in Praag (Prasna Brana)

Op deze plaats bestond al een toegangspoort tot de Oude Stad van Praag in de 11e eeuw, één van de 13 toegangspoorten met deze functie in die tijd. In 1475 legde Koning Vladislav II op deze plaats de eerste steen voor de Nieuwe Toren, een geschenk aan hem van de stad ter gelegenheid van zijn kroning. De poort had weinig waarde als verdedigingswerk, de rijke decoraties en beeldhouwwerken hadden slechts als doel het prestige van het nabijgelegen koninklijk hof te versterken. De bouw werd 8 jaar later gestopt toen de Koning moest vluchten in verband met rellen. De huidige naam van de poort houdt verband met de functie van opslagplaats voor buskruit in de 17e eeuw. De rijke decoraties, ernstig beschadigd tijdens de Pruisische bezetting van 1757, werden in 1876 vervangen.

De Kruitpoort bevindt zich aan de Namesti Republiky (vlakbij het metrostation) en is regelmatig open voor publiek.

Oude Stadhuis van Praag / Bron: Jorge Royan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Oude Stadhuis van Praag / Bron: Jorge Royan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oude Stadhuis van Praag (Obecni Dum)

Het meest prominente Art Nouveau gebouw van Praag staat op de plaats van het voormalige paleis van het Koninklijk Hof, de residentie van de koning tussen 1383 en 1485. Na eeuwenlang leeg te hebben gestaan werden de overblijfselen van het gebouw eerst gebruikt als seminarie en later voor het militaire college. Het gebouw werd rond 1900 gesloopt om plaats te maken voor het huidige gebouw van het culturele centrum met exhibitie-ruimtes en een auditorium naar een ontwerp van Antonin Balsanek en Osvald Polivka. In het gebouw bevindt zich de voornaamste concert-locatie van Praag, de Smetana-hal. Het interieur van het gebouw is gedecoreerd met werk van vooraanstaande Tsjechische artiesten uit het eerste decennium van de 20e eeuw, waaronder dat van Alfons Mucha.

Sint Jacobskerk (Kostel Sv. Jakuba) in Praag

Deze aantrekkelijke Barokke kerk was van origine de Gotische pastorie van een klooster. De kloosterorde, een tak van de Franciscanen, werd in 1232 door Koning Wenceslas I uitgenodigd om zich in Praag te vestigen. Na een brand in 1689 werd het herbouwd in de huidige Barokke stijl. De tombe van Graaf Vratislav van Mitrovice, de meest aansprekende Barokke tombe in Bohemen. Het verhaal wil dat de Graaf per ongeluk levend werd begraven en dat hij later rechtop zittend in de tombe werd aangetroffen. De akoestiek van de kerk is uitermate geschikt voor voor de vele concerten die hier worden gegeven.

Kinsky Paleis - Praag / Bron: VitVit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kinsky Paleis - Praag / Bron: VitVit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kinsky Paleis (Palac Kinskych) in Praag

Dit prachtige Rococo paleis is ontworpen door Kilian Ignaz Dientzenhofer, en heeft een prachtige roze- en wit gekleurde façade, bekroond met beeldhouwwerk welke de vier elementen voorstellen. Het paleis werd in 1768 door de Golz familie verkocht aan Stepan Kinsky, een diplomaat in dienst van de Keizer. In 1948 gebruikte de communistische leider Klement Gottwald het balkon om een grote menigte van partijleden toe te spreken; een belangrijke gebeurtenis in aanloop naar zijn staatsgreep. De Nationale Galerie gebruikt het paleis thans voor tentoonstellingen.

Bethlehem kapel (<I>Betlemska kaple</I>) in Praag / Bron: Bkwillwm, Wikimedia Commons (GFDL)Bethlehem kapel (Betlemska kaple) in Praag / Bron: Bkwillwm, Wikimedia Commons (GFDL)

Bethlehem kapel (Betlemska kaple) in Praag

De huidige kapel is een reconstructie van een hal, gebouwd door de volgelingen van de radicale prediker Jan Milic Kromerice. De hal werd gebruikt om is het Tsjechisch te prediken. Tussen 1402 en 1413 gebruikte Jan Hus de kapel om zijn volgelingen toe te spreken. Onder invloed van de Engelse religieus hervormer John Wycliffe, veroordeelde Hus de corrupte praktijken van de Rooms-Katholieke Kerk. Na de Slag bij de Witte Berg werd het gebouwen aan de Jezuïeten gegeven. Een monument voor Jan Hus bevindt zich niet ver de kapel, aan het centrale plein van de Oude Stad.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Oude en mooie metropool: PraagGeen enkele Europese hoofdstad bezit zo'n grote variatie aan bouwstijlen als de oude stad Praag. Alle kunststijlen van b…
Praag: Terecht 'De Gouden Stad'Het schilderachtige Praag, ook wel 'de Gouden Stad' genoemd, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is niet zo v…

Nessebar BulgarijeNessebar BulgarijeBrengt u een bezoek aan Bulgarije, en verblijft u aan de zwarte zeekust, wellicht in het zonnige Sunny Beach, dan is een…
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 18-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.