Bezienswaardigheden in Praag - de Nieuwe Stad

De Nieuwe Stad (of New Town, of Nove Mesto) werd in 1348 gesticht door Karel IV. Het gebied is zorgvuldig gepland en strekt zich uit rond drie grote centrale marktplaatsen; de hooimarkt, de paardenmarkt en de veemarkt. Het gebied, twee maal zo groot als de Oude Stad, werd voornamelijk bewoond door handelaren en ambachtslui. Het gebied werd in de late 19e eeuw grotendeels her-ontwikkeld. Ideaal om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Praag.

Wencelas Plein (Vaclavske Namesti) in de Nieuwe Stad van Praag

Het Wencelas Plein is getuige geweest van vele gebeurtenissen in de recente Tsjechische geschiedenis. Het was hier waar de student Jan Palach zichzelf in 1969 in brand stak met de dood tot gevolg. Een protest op het plein tegen hardhandig politie-optreden in november 1989 leidde de Fluwelen Revolutie in welke uiteindelijk een einde maakte aan de communistische heerschappij in het land. De term plein is wellicht wat misplaatst, omdat het ongeveer 750 meter lang en slechts 60 meter breed is. Het plein was van origine een paardenmarkt maar staat nu vol met hotels, restaurants, clubs en winkels, de verworvenheden van het kapitalisme. Het grote standbeeld van Sint Wencelas uit 1912 kijkt uit over de lengte van het plein vanaf het Nationaal Museum. Een herdenkingsteken vlakbij het standbeeld herinnert aan de slachtoffers van het voormalige communistische regime.

Nationaal Museum in Praag / Bron: Che, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Nationaal Museum in Praag / Bron: Che, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Nationaal Museum (Narodni Muzeum) in Praag

Het grote Neo-Renaissance gebouw aan de kop van het Wencelas Plein huisvest het Nationaal Museum van Tsjechië. Ontworpen door de architect Josef Schulz als triomfantelijk bevestiging van de Tsjechische nationale wederopleving werd het museum is 1890 voltooid. Binnen is het gebouw in één woord imponerend met de marmeren decoraties welke de collectie van het museum feitelijk overtreffen. De collectie bestaat voornamelijk uit mineralogie, archeologie, antropologie en natuurlijke geschiedenis. Het museum bevat ook een Pantheon met bustes en beelden van Tsjechische geleerden, schrijvers en kunstenaars.

Nationaal Theater (Narodni Divadlo) in Praag

De bouw van het Nationaal Theater met het gouden dak werd gestart in 1868 en werd voornamelijk bekostigt uit vrijwillige bijdragen van particulieren. Het originele ontwerp is van Josef Zitek. Na een vernietigend vuur op 12 augustus 1881, vlak voor de officiële opening, kreeg Josef Schulz de opdracht om het gebouw te herbouwen. Tijdens de jaren '70 en de vroege jaren '80 werd het theater grondig gerenoveerd en werd het nieuwe podium naar een ontwerp van Karel Prager in gebruik genomen.

Dvorak Museum (Muzeum Antonina Dvoraka) in Praag

Eén van de meest betoverende niet religieuze gebouwen in de stijl van de Praagse Barok huisvest thans het Antonin Dvorak museum. Er is een tentoonstelling met versies van het werk van deze grote componist, aangevuld met foto's en memorabilia, waaronder zij piano, viola en bureau. Het gebouw is ontworpen door de architect Kilian Ignaz Dientzenhofer en werd voltooid in 1720 als zomerpaleis voor Michnas familie uit Vacinov. In de 19e eeuw raakte de villa en de tuin in verval maar zijn later weer gerestaureerd.

Emauzy Klooster Praag / Bron: Aktron, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Emauzy Klooster Praag / Bron: Aktron, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Slavisch Klooster Emauzy in Praag

Zowel dit klooster als de daarbij behorende kerk werden bijna verwoest bij een Amerikaanse luchtaanval in 1945. Tijdens de reconstructie kreeg de kerk versterkte betonen torenspitsen. Het klooster werd in 1347 gesticht door Kroatische Benedictijnen en de diensten werden gehouden in het Oud Slavisch. Door de tumultueuze religieuze geschiedenis van Praag is het klooster vele malen van eigenaar gewisseld; in 1446 werd hier een Orde van de Hussieten gevormd terwijl in 1635 de Spaanse Benedictijnen de bewoners waren. Zij weren in 1880 gevolgd door Duitse Benedictijnen. Het klooster heeft een aantal indrukwekkende muurschilderingen uit de 14e eeuw.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Oude en mooie metropool: PraagGeen enkele Europese hoofdstad bezit zo'n grote variatie aan bouwstijlen als de oude stad Praag. Alle kunststijlen van b…

Steden in Bali: KutaSteden in Bali: KutaKuta is waarschijnlijk de bekendste stad in Bali. De stad staat bekent om zijn uitgaansleven en de goede surfmogelijkhed…
Nessebar BulgarijeNessebar BulgarijeBrengt u een bezoek aan Bulgarije, en verblijft u aan de zwarte zeekust, wellicht in het zonnige Sunny Beach, dan is een…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 13-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.