Steden in Bali: Kuta

Steden in Bali: Kuta Kuta is waarschijnlijk de bekendste stad in Bali. De stad staat bekent om zijn uitgaansleven en de goede surfmogelijkheden op Kuta Beach. De stad is ook een prima basis om je vakantie te beginnen vanwege de vele goedkope hotels, bars, restaurants, en winkels.

Geschiedenis van Kuta

Indonesië is lang een kolonie van Nederland geweest. Vanaf 1597, sinds de ontdekking van het eiland, hadden de Nederlanders er meerdere handelsposten. Kuta zelf werd voor het eerst echt op de kaart gezet door de Deense ondernemer Mads Lange. In 1839 opende hij een handelscentrum in de stad, en al gauw werd dit een groot succes. Het centrum groeide uit tot een belangrijke haven. Waarschijnlijk werd deze haven ook gebruikt in de slavenhandel. Bijna een eeuw later, in 1937, zag een Amerikaans stel mogelijkheden in de havenstad en zij bouwden het eerste hotel. Hun succes was van korte duur: in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vielen de Japanners Kuta binnen. Kort hierna gaf Nederland Indonesië op als kolonie en kreeg het land zijn vrijheid.

In de jaren '60 en '70 groeide het toerisme in de stad. Dit was mede te danken aan de hippies en hun zoektocht naar een 'relaxte' vakantieplek. Kuta was hier enorm geschikt voor met zijn kalme sfeer als vissersdorp. In de jaren erna zagen steeds meer Balinezen de voordelen van het toerisme en er kwamen meer en meer hotels, bars en restaurants. Kuta groeide in populariteit onder de jongeren en backpackers, met zijn combinatie van goedkope overnachtingen en vele bars en cafés.

Aanslag

Op 12 oktober 2002 vond er een zelfmoordaanslag plaats in een nachtclub op Kuta Square. Deze aanslag eiste 202 levens, voornamelijk die van Westerse toeristen. De locatie van de nachtclub is nog steeds leeg; er tegenover staat een groot monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Op 1 oktober 2005 vonden opnieuw drie aanslagen plaats: twee bij een restaurant in Jimbaran en opnieuw een op Kuta Square. Hierbij vielen in totaal 23 slachtoffers. Hierna zijn gelukkig geen aanslagen of pogingen hiertoe meer geweest.

Wat is er te doen?

Kuta biedt ontelbare mogelijkheden voor vermaak. Dit begint natuurlijk met het bekende Kuta Beach. Dit halve-maan-vormige strand wordt geroemd als één van de mooisten van Bali. Het is een zeer goede plek voor beginnende surfers, al kan de stroming gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk goed te luisteren naar de locale strandwacht. Op het strand zijn talloze 'bars': een groepje stoelen en een eigenaar met een koelbox met drinken - van water tot een koud biertje. Ook lopen er vele verkopers met nep-merkhorloges, sieraden, nagellak of ijsjes. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt er verkocht, en alles tegen zeer lage prijzen die bovendien onderhandelbaar zijn. Ga je iets dichter bij de branding zitten of liggen dan wordt je door de verkopers met rust gelaten en kan je in alle rust genieten van de zee.

In Poppies Lane 1 en 2 vind je zeer veel boetiekjes. Hier wordt met name veel kleding en schoeisel verkocht, en onderhandelen over de prijs is standaard. Een tip is om de helft van het gevraagde bedrag te bieden, en vooral niet te snel toe te geven. Kuta Square en de Discovery Mall (aan het strand) zijn winkelcentra. Hier vind je zowel dure merkwinkels als goedkopere winkels, maar hier zijn de prijzen vast.

Er zijn veel restaurantjes in alle prijsklasses met verschillende menu's, van Mexicaans tot Europees tot traditioneel Indonesisch. Ook de MacDonalds en KFC ontbreken niet. Er zijn minstens net zoveel bars, cafés, kroegen en disco's. Van klein en gezellig tot groot en hypermodern, het is er allemaal. De opvallendste is misschien het Hard Rock Café - deze is duur, maar bijzonder mooi! Drank is over het algemeen goedkoop en sluitingstijden kennen ze nauwelijks.

Ook verblijfsmogelijkheden zijn er te over. De budgethotels zijn vaak prima in orde, maar je kan ook kiezen voor een bungalow aan het strand, of een verblijf in het Hard Rock Hotel, waarbij je toegang hebt tot het zeer luxe zwembad met bar en aangelegd strand. Wil je 's nachts ontsnappen aan de drukte dan is een hotel aan de rand van de stad een goede optie.

Uitstapjes

Kuta zelf heeft de mogelijkheid om te bungeejumpen van 44 meter. Er is ook het Waterbom Park: een enorm waterpretpark wat jong en oud veel plezier zal bezorgen. In Kuta zijn meerder kantoortjes te vinden waar je trips kan boeken. Dit kan een meerdaags uitstapje zijn naar het bekende Komodo Island, maar ook een dagje dolfijnen kijken in Lovina of een avond naar de tempel Tanah Lot om de prachtige zonsondergang te bekijken.

Verder ligt de stad gunstig voor trips op eigen initiatief. Het is niet moeilijk om een taxi te vinden of, via de hotelreceptie, te reserveren. Grotere steden in de buurt zijn Jimbaran, Den Pasar, Ubud en Sanur. Al deze steden zijn zeker een bezoekje waard.

Advies

Laat je niet afschrikken door het uitgaangs-imago van Kuta; ook voor gezinnen is de stad een prima optie. Vanwege het vele toerisme zijn er helaas ook zakkenrollers actief, maar dit blijft tot een minimum beperkt. Pas vooral op bij de Pasar Malam (de nachtmarkt), en op Kuta Square. In het verleden zijn er terroristische aanslagen geweest maar er zijn geen aanwijzingen dat Bali nu een doelwit is. Over het algemeen is Kuta een veilige stad, zelfs voor alleenreizende vrouwen. Wil je echter niets te maken hebben met toerisme en drukte, dan is één van de andere steden wellicht een betere optie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Surfen in Kuta, BaliSurfen in Kuta, BaliDe stad Kuta op het eiland Bali staat bekend als een goede surfplek. Toch is het relatief rustig op strand en in de zee.…
Bali: Steden en dorpenBali: Steden en dorpenDrukke steden met winkels, restaurantjes, en markten, en rustige dorpen met traditionele huizen, arme lieve mensen en ou…
Seminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak is 'the place to be' op Bali. Gelegen aan de zuidwestkust van Bali, biedt Seminyak een prachtig breed strand, s…

De stad Isfahan - IranHet gezegde: "Als je in Isfahan bent geweest, heb je de halve wereld gezien" kun je alleen beamen als je in deze prachti…
Bezienswaardigheden in Praag - de Nieuwe StadDe Nieuwe Stad (of New Town, of Nove Mesto) werd in 1348 gesticht door Karel IV. Het gebied is zorgvuldig gepland en str…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Astama81, Pixabay
  • http://www.indonesie.nl/id/1/685/kuta.html
  • Andy Barski et al (2010): "Bali & Lombok", Unieboek het Spectrum, Antwerpen. blz. 66-69
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 15-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.