Surfen in Kuta, Bali

Surfen in Kuta, Bali De stad Kuta op het eiland Bali staat bekend als een goede surfplek. Toch is het relatief rustig op strand en in de zee. Het strand is een mooi zandstrand en de zee heeft redelijk constante golfslag. Deze heeft een hoop energie, die je meteen meters terug naar het strand kunnen brengen. Voor de beginnende surfer zijn er genoeg mogelijkheden om lessen te nemen. Dit kan zowel in een groep, als alleen. Verder zijn er ook genoeg mogelijkheden om surfplanken te huren.

Waarom op Bali?

Er zijn veel goede surfspots op de wereld. Hierin staat Bali bekend als één van de beste. Vooral Kuta, een stad in het noordwesten van het eiland, is groot geworden door het surfen. Er staan hier vrijwel altijd hoge golven, die goed breken om te surfen. Toch is zijn de zee en strand niet overdreven druk. Er is nog genoeg ruimte om zelf te water te gaan, met of zonder surfplank. Verder is het leven op Bali naar Europese standaard bijzonder goedkoop. Wanneer je in een luxe restaurant een maaltijd besteld, zal dit zo’n twee euro kosten. In de (meer toeristische) surfgebieden liggen deze prijzen wel hoger, maar nog niet veel.

Waar op Bali?

Aan vrijwel de hele westkust van Bali staan constante hoge golven. Deze maken het water zeer geschikt voor surfen. Zoals al eerder vermeld staat vooral Kuta bekend als een goede surfplek. Kuta is sinds ongeveer 1960 volgebouwd met toeristische voorzieningen. Vooral bij Australiërs is deze plaats gelieft, maar van over heel de wereld komen mensen naar Kuta om te surfen.

Lessen?

Wanneer je geen of weinig ervaring hebt met surfen, kan het verstandig zijn om enkele lessen te nemen. Vooral in de grotere steden zijn hier veel mogelijkheden voor. Voor het nemen van lessen zijn er een aantal zaken te overwegen.

Les alleen of les in een groep

Er is een groot verschil tussen het nemen van privé-les en les in een klasje. Bij privé-les leer je over het algemeen sneller surfen. Klasjes zijn vaak goedkoper, daarbij heb je meteen contact met andere surfers.

Zelf oefenen

Er zijn een aantal dingen die je aangeleerd kunnen worden betreffende het surfen. Verder is zelf oefenen van belang. Bedenk je van tevoren of je ook af en toe alleen een plank wilt huren, om zelf te oefenen.

Hoeveel en hoe vaak

Denk er ook van tevoren aan hoeveel lessen je per dag wilt nemen. Wil je ook een dag ergens anders heen? Bedenk dit van tevoren. Wil je iedere dag een uurtje surfen? Of wil je de hele dag op het water zitten?

Mogelijkheden

In Kuta zijn vele surfscholen. Het is zeker de moeite waard eens rond te kijken en prijzen te vergelijken. Maak ook afspraken met de instructeur over wanneer je les wilt. Mocht de surfschool niet in staat zijn jouw wensen in te willigen? Dan kun je altijd nog naar een andere school.

Wat is er nog meer te doen?

In Kuta is meer te doen dan alleen surfen en zwemmen. Het is een grote stad met een rijk uitgaansleven. Hierdoor is het ook voor niet-surfers een bestemming die de moeite waard is om aan te doen.

Zonsondergang

De zonsondergang op Kuta staat bekend als één van de mooiste die je kunt zien. Bij het vallen van de avond kleurt de hemel alle kleuren. Als je er bent, is het zeker de moeite waard om de zonsondergang op het strand door te brengen.

Shoppen

In Kuta zijn vele outletstores. Hierin worden bekende merken voor een lage prijs verkocht. Vooral de surfmerken zijn sterk vertegenwoordigd, maar vrijwel alle grote merken hebben in de omgeving van Kuta één of meerdere outlet stores. Behalve deze winkels voor merkproducten zijn er vele warenhuizen met kleding, souvenirs en alles wat je maar kunt bedenken. Deze winkels zijn zeker een bezoek waard, veelal zijn ze meerdere verdiepingen hoog en enorm groot. De prijzen liggen iets hoger dan op andere gebieden van Bali, maar omgerekend verschillen de meeste producten niet meer dan een paar centen. Daarbij is er de luxe van alle producten naast elkaar, zodat ze goed te vergelijken zijn.

Uitgaan

Kuta staat niet alleen bekend als surfstad, maar ook als uitgaansstad. Tot in de vroege uren zijn er uitgaansgelegenheden open voor iedereen. Disco’s, cafés, live muziek, lokale dansshows, en nog veel meer is er te vinden in het centrum van de stad.

Eten

In Kuta zijn vele restaurants, waar tegen uiteenlopende prijzen de gehele wereldkeuken te verkrijgen is. Na een vakantie van voornamelijk rijst eten, zoals op Bali gewoon is, kan een niet-lokale maaltijd zeker aanlokkelijk zijn.

Niet naar Kuta?

Kuta zelf is, zoals eerder vermeld, een grote stad. Het is een stad met de problemen die iedere andere grote stad ook heeft. Straatvuil en ander afval hoopt zich al snel op, zeker in een relatief arm land. Met het warme klimaat levert dit een vervelende situatie op. Soms merk je er niets van, maar soms blijft het vuilnis te lang liggen. Wanneer je geen risico wilt nemen, kun je er altijd voor kiezen om in Seminyak te verblijven. Deze stad ligt op ongeveer een kwartier van Kuta af, en is ook nog redelijk groot. Ook hier is goed te surfen.


Veel plezier met het surfen op Bali!
© 2010 - 2023 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bali: Steden en dorpenBali: Steden en dorpenDrukke steden met winkels, restaurantjes, en markten, en rustige dorpen met traditionele huizen, arme lieve mensen en ou…
Seminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak is 'the place to be' op Bali. Gelegen aan de zuidwestkust van Bali, biedt Seminyak een prachtig breed strand, s…
Steden in Bali: KutaSteden in Bali: KutaKuta is waarschijnlijk de bekendste stad in Bali. De stad staat bekent om zijn uitgaansleven en de goede surfmogelijkhed…
Steden in Bali: DenpasarDenpasar is de hoofdstad van Bali. Vrijwel elke bezoeker van het eiland begint zijn reis hier omdat het vliegveld er vla…

Dolfijnen in Lovina, BaliDolfijnen in Lovina, BaliLovina is een klein dorpje in het noorden van Bali. Het is gericht op visserij en toerisme. Vooral dat laatste is een be…
Canada: AlbertaDe provincie Alberta ligt in het Zuidwesten van Canada. Je hebt er warme zomers en koude winters. In de zomer is het er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://maps.google.nl/ www.wikipedia.org
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.